Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Francia zavargásokKivizsgálják a rendőri túlkapásokat

2019. április 5., péntek, Világfigyelő

A francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárga mellényes tüntetők megmozdulásain történt feltételezett rendőri erőszak miatt 209 esetet vizsgál a rendőrség és a csendőrség felügyeleti szerve – közölte tegnap a francia belügyminiszter.

  • Sárga mellényesek tüntetése. Fotó: France 24
    Sárga mellényesek tüntetése. Fotó: France 24

A vizsgálatok a sértegetésekről a komoly sérülésekig terjednek – mondta Christophe Castaner. Ha történtek hibák, büntetések is lesznek – tette hozzá. A rendőri erők esetleges túlkapásait ugyanakkor mellékes hibának nevezte a tárcavezető, aki szerint összességében megfelelően lépnek fel a rendőrök a rendszeresen erőszakba torkolló tüntetéseken.

A tavaly november 17-én kezdődött, többségében be nem jelentett megmozdulásokon való rendőri fellépést és mindenekelőtt a gumilövedékek használatát az elmúlt öt hónapban folyamatosan bírálat érte a tüntetők, az ellenzéki pártok, az ombudsman és jogvédő szervezetek részéről is. Független összesítések szerint az öt hónap alatt 23 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében.

A belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, enélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon. A tárca szerint ezeken 1628 rendőr és csendőr sérült meg az elmúlt öt hónapban. Példaként említette a belügyminiszter annak a rendőrnek az esetét, akinaek egy utcakővel egy tüntető leszakította a fél állkapcsát, de erről szerinte senki nem beszél, mert ha egy rendőr vagy egy csendőr sérül meg, azt mindenki természetesnek veszi.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött, az alsó középosztályt képviselő sárga mellényes mozgalomnak az elmúlt hónapokban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-05: Világfigyelő - :

Magyar–amerikai katonai megállapodás

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes aláírta a Magyarország és az Egyesült Államok katonai együttműködését szabályozó védelmi együttműködési megállapodást a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett washingtoni külügyminiszteri tanácskozás tegnapi zárónapján.
2019-04-05: Közélet - Nagy B. Sándor:

Megjelent a sárkány

Ha eddig kételkedtünk a sárkány létezésében, most meggyőződhettünk arról, hogy igenis létezik, pénteken délelőtt ugyanis megjelent a Tulipán utca Trident felőli végében, elsétált a Pinocchio Óvodáig, majd még mielőtt a rendőrség kézre keríthette volna, ismét eltűnt.