Hírsaláta

2008. augusztus 27., szerda, Belföld

BELEHALT ÉGÉSI SÉRÜLÉSEIBE. Meghalt a gyergyószentmiklósi fafeldolgozónál történt július 26-i robbanás egyik áldozata. A cég 23 szerencsétlenül járt alkalmazottjának egyike, Becze János a bukaresti Plasztikai Sebészeti és Égési Kórházban hunyt el pénteken. Becze János már a fővárosba szállítása óta élet és halál között volt, a robbanáskor megégett bőrének hatvan százaléka, és súlyos felső légúti égési sérüléseket is szenvedett. (ÚMSZ)

BĂSESCU ÁLLTA A SZAVÁT. Napok alatt felépült az a ház a Bákó megyei Săuceşti-en, melyet idős lakójának Traian Băsescu államelök ígért, amikor a víz szeme láttára rombolta szét az öreg épületet. A Hot News szerint a falu mintegy ezer károsultja nem nézi jó szemmel az idős asszonyt, mert az ő házaik helyreállítása lassan halad, még valamennyien a falu mellett felállított sátortáborban élnek.

EGYESEKNEK KELL A FEGYVER. Több mint hetven fegyvert és 505 000 töltényt foglaltak le a román határőrök az év elejétől. A határrendészet idén eddig 94 esetben indított bűnügyi vizsgálatot a fegyverviselési jogszabályok megszegése miatt. A tavalyi ,,zsákmány" 110 elkobzott fegyverből és 19 766 töltényből áll. Az elkobzott fegyverek több mint 80 százaléka gázpisztoly vagy légpuska. Az fegyvereket törvénytelenül viselő személyek 90 százaléka román állampolgár volt, akik azt állították, hogy önvédelmi célból szerezték be azokat. (Manna)

A FIÚK KÜLFÖLDÖN DOLGOZNAK. Számottevően csökkent, bár még ma is ijesztő szinten áll országszerte a betöréses lopások száma. A rendőrség szerint ennek egyik oka, hogy ők is közelebb járnak egy lépéssel a tolvajokhoz, a másik, hogy az uniós csatlakozás óta rengeteg román betörő — a nagyobb nyereség reményében — külföldre ment szerencsét próbálni. (Maszol)

HÁGÁBAN A KÍGYÓK SZIGETE. Szeptember 19-én eldől, hogy Románia vagy Ukrajna csapolhatja-e meg a két ország tengeri határvidékén a Fekete-tenger fenekén kimutatott kőolaj- és földgázlelőhelyeket. Hágában a jogi eljárás egy hét múlva jut a szóbeli meghallgatások szakaszába. Ítélethirdetés szeptember 19-én várható. Ukrajna és Románia között a nézetkülönbség abból fakad, hogy mindkét állam magának követel egy, a Kígyók szigetétől délre eső 12 000 négyzetkilométeres tengerfelületet. A terület birtoklásának azután nőtt meg a jelentősége, hogy 2001-ben ukrán megbízásból végzett próbafúrásokkal kanadai és brit kutatók kimutatták, a Fekete-tenger kontinentális talapzatán a térségben nagy mennyiségű földgáz és kőolaj található. A vitát az döntheti el, hogy lakott szigetnek tekintik-e az 1948-ban a Szovjetuniónak átengedett, majd Ukrajnához került Kígyók szigetét, vagy sem. Ha ugyanis lakottnak számítják, a nemzetközi szabályoknak megfelelően felségvizeket kell a sziget környékén biztosítani, és az energiatartalékok is ukrán fennhatóság alá kerülnek. Ha nem lakott a sziget, a nemzetközi joggyakorlat szerint Romániáé az üzemanyag-tartalékokban gazdag terület. Ezért a román kormány annak idején nemcsak a próbafúrások ellen tiltakozott, hanem a 662 méter hosszú, 440 méter széles sziklasziget benépesítését célzó ukrán próbálkozások ellen is. (Krónika)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-27: Közélet - Magyari Lajos:

Egy román politikus víziói (Jegyzet)

Gelu Voican, az egykori forradalmár, a talányos múltú geológus, a Ceauşescu házaspár állítólagos politikai (mások szerint személyes) hóhéra, későbbi helyettes miniszterelnök, több rendben nagykövet most újra hallat magáról, s nagyívű víziója valóságos térségi átrendeződést képez meg.
2008-08-27: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Tiltakozik a külügyminisztérium
A külügyminisztérium szerint ,,jogalapot nélkülöző, egyoldalú és sajnálatos" Dél-Oszétia, valamint Abházia függetlenségének elismerése — olvasható a szaktárca tegnapi közleményében. A külügy szerint a térség stabilitása és biztonsága szempontjából létfontosságú a nemzetközi jog alapelveinek, így az államok függetlenségének, szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartása.