Belföldi hírek

2008. augusztus 27., szerda, Belföld
Tiltakozik a külügyminisztérium

A külügyminisztérium szerint ,,jogalapot nélkülöző, egyoldalú és sajnálatos" Dél-Oszétia, valamint Abházia függetlenségének elismerése — olvasható a szaktárca tegnapi közleményében. A külügy szerint a térség stabilitása és biztonsága szempontjából létfontosságú a nemzetközi jog alapelveinek, így az államok függetlenségének, szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartása.

Bukarest szerint azáltal, hogy Oroszország elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, tovább romolhat a régió helyzete és a térségben zajló konfliktusok tartós rendezésének kilátása. A külügy leszögezte: Románia NATO- és EU-tagállamként — a nemzetközi szervezetek keretében, de a kétoldalú kapcsolatok tekintetében egyaránt — továbbra is Grúzia szuverenitásának és területi épségének teljes mértékű tiszteletben tartásával cselekszik.

Fejeket követel a kormányfő

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap felszólította az árvíz által tönkretett házak újjáépítéséért felelős hatóságokat, hogy mondjanak le abban az esetben, ha nem fejezik be a munkálatokat december elsejéig. A kormány által szervezett munkamegbeszélésen a kormányfőt a Cristian David belügyminisztertől kapott beszámolóból levont következtetések aggasztották. Tăriceanu kifejtette, a határidőt kitűzték, aki nem képes teljesíteni, távozzék posztjáról. Rámutatott, még egy egyszobás ház építési terve sem készült el, pedig az építkezésről szóló döntést már három hete meghozták. Cristian David belügyminiszter tegnap találkozott az árvíz sújtotta megyékben folyó újjáépítésekért felelős, múlt héten kijelölt hat államtitkárral, miután hét végén a terepen tájékozódott a valós helyzetről. Ott szembesült azzal, hogy vannak községek, ahol jól halad az újjáépítés, máshol azonban nagyon rosszul. Tăriceanu szemrehányást tett a Neamţ megyei prefektusnak, ,,aki csak állt ott, és nézett, ahelyett, hogy sürgette volna a dolgokat" — mondta. A miniszterelnök nyilatkozata után a prefektus beadta lemondását.

Megadózott árvízsegély?

Az árvízkárosultaknak járó segélyeket kéri számon a pénzügyminisztériumtól Mircia Giurgiu független képviselő. Giurgiu azt kifogásolja, hogy a televíziós adományoknál az összeg mellett az áfa is szerepelt. Mivel az adományokat törvény szerint nem lehet megadóztatni, a pénzügyminiszterhez fog interpellálni a képviselő, hogy megkérdezze, hol az árvízkárosultak pénze. Mint mondta, korábban a 2005-ös árvízkor történt hasonló eset, de akkor a kormány végül elengedte az áfát.

Olcsóbb a gázolaj

A KazMunaiGaz csoport ellenőrzése alatt álló Rompetrol vállalat tegnap öt banival csökkentette a saját töltőállomásain forgalmazott gázolaj literének árát. Az Efix Diesel gázolaj literének ára 4,25 lej lesz, a Super Euro litere pedig 4,54 lej. A benzin ára változatlan marad. Az Efix 95 benzin ára 3,98 lej, a Premium benzin ára 4,02 lej, az Euro Super ára pedig 4,61 lej. A Rompetrol augusztus 19-én módosította legutóbb árait. Akkor négy banival csökkentette a gázolaj árát. Az osztrák OMV csoporthoz tartozó Petrom vállalat, amely a legnagyobb a piacon az országban, hétfőn öt banival csökkentette a gázolaj literének árát. Az adó növekedése és a kőolaj árának a nemzetközi piacon való rekord növekedése miatt az év elején a gázolaj literének ára meghaladta a benzinét.

Drágul a sör

Várhatóan 30 százalékkal drágul a sör a következő hónapokban. Tavaly kétszeresére nőtt a komló ára, ezért lehet számítani a sör drágulására — mondják a hazai gyártók. Az első fél évben 7,9 millió hektoliter sört adtak el, 8 százalékkal többet, mint tavaly ugyanabban az időszakban.

Pályázat zöldövezetre

Zöldövezetek létrehozására pályázhatnak az önkormányzatok a környezetvédelmi minisztériumnál. A kormány 86 millió lejt hagyott jóvá e célra. Pályázni szeptember 5-ig lehet — közölte Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Elsőbbséget élveznek a nagy települések. Az eddigi kiírások során 199 terv részesült vissza nem térítendő finanszírozásban, 120 millió lej értékben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-27: Belföld - x:

Hírsaláta

BELEHALT ÉGÉSI SÉRÜLÉSEIBE. Meghalt a gyergyószentmiklósi fafeldolgozónál történt július 26-i robbanás egyik áldozata. A cég 23 szerencsétlenül járt alkalmazottjának egyike, Becze János a bukaresti Plasztikai Sebészeti és Égési Kórházban hunyt el pénteken. Becze János már a fővárosba szállítása óta élet és halál között volt, a robbanáskor megégett bőrének hatvan százaléka, és súlyos felső légúti égési sérüléseket is szenvedett. (ÚMSZ)
2008-08-27: Közélet - Szekeres Attila:

Lassabban a gépkocsival!

Múlt héten a gyorshajtás visszaszorítása érdekében szervezett a közrendészetek európai szövetsége a teljes földrészt átfogó akciót. Háromszéken is fokozott készültségben álltak a rendőrök és sebességmérők. Más hetekhez képest közel kétszer annyi jegyzőkönyvet állítottak ki az egyenruhások, azaz 168 bírságot róttak ki, míg egy átlagos héten száz alatti az észlelt kihágások száma.