Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ibsen-dráma a Tamási Áron SzínházbanErkölcs vagy érdekek?

2019. április 6., szombat, Közélet

Henrik Ibsen A társadalom támaszai című drámájából készült a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház legújabb előadása, mely az erkölcs és hatalmi érdekek szembenállásának kérdéskörét próbálja körüljárni. A Botos Bálint által rendezett produkciót vasárnap 19 órától mutatja be a társulat a kamarateremben.

  • Jelenet az előadásból. Fotó: Barabás Zsolt
    Jelenet az előadásból. Fotó: Barabás Zsolt

Az alkotók szerint a Bernick család történetén keresztül Ibsen olyan társadalmi kérdéseket vet fel, melyek ma is rendkívül aktuálisak. Amint az ajánlóban áll, Ibsen darabja arról szól, hogy miként korrumpálja birtokosát a hatalom, mi az az ár, amit megfizetünk a hatalomért és mi mindenre vagyunk képesek annak megtartásáért. A történet főhőse, Karsten Bernick egy part menti kisváros üzleti életének meghatározó alakja, és példás magaviselete által erkölcsi támasza is a helyi társadalomnak. Egy látszólag jelentéktelen esemény azonban, két rég nem látott családtag Amerikából való hazatérése megingatja karrierjét és magánéletének idilljét.

Bernick alakját Ibsen valós figuráról, egy opportunista hajógyár-tulajdonosról mintázta, aki mindig céljaihoz igazította a helyes és helytelen relatív fogalompárosát. Az 1870-es években bevett gyakorlatnak számított a nem tengerbiztos hajók vízre bocsátása, erre az embertelen biztosítási csalásra azonban kiemelt figyelmet fordított a sajtó.

Botos Bálint előadásának gondolati íve az egyeditől az egyetemes felé halad, személyes történetek nyomán bontja ki a kapitalista társadalom moralitásra, etikára hivatkozó, de valójában az érdekek által mozgatott világát. „A hatalom és az erkölcs ellentéte, a magánérdek és a közérdek összemosása teszi bemeszelt sírrá a modern társadalmat” – fogalmaznak közleményükben az alkotók a szerzőt idézve. Amint a rendező lapunknak elmondta, Ibsen azt vizsgálja a darabban, hogy az embert hogyan zárja börtönbe önámítása, rámutatva, milyen könnyű eltávolodnunk önmagunktól, hogy megfeleljünk egy rólunk kialakult képnek. Mint mondta, örömteli és izgalmas volt számára olyan társulattal dolgozni, ahol ennyi alkotói energia összpontosul. „Ritka és szerencsés alkalom egy ilyen csapattal találkozni, mint a szentgyörgyi” – fogalmazott.

Botos Bálint Marosvásárhelyen tanult színészetet, majd Kolozsváron rendezést. Dolgozott a Râmnicu Vâlcea-i Anton Pann Színházban, a kolozsvári Váróterem Projekt független társulatnál és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban, emellett óraadó tanár a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézetének színművészet szakán. A sepsiszentgyörgyi közönség a fiatal rendező munkájával már több ízben is találkozhatott. 2016-ban a Közel sincs már e vadság erdeinkben című darab a Figura Stúdió Színház, 2017-ben a Zéró című előadás a kolozsvári Váróterem Projekt vendégjátékaként volt látható a Szent György Napok kulturális hetén.

Az előadást a bemutató után áprilisban még háromszor játssza a társulat: 14-én, 15-én és 17-én 19 órától, jegyek a központi jegyirodában vagy a biletmaster.ro honlapon válthatóak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2019-04-06: Belföld - :

Kilenc párt indul (EP-választás)

Kilenc párt és egy független jelölt indulását hagyta jóvá a május 26-i európai parlamenti választáson a Központi Választási Iroda tegnap, közöttük az RMDSZ-ét is. Az iroda ellenőrizte a pártok és a független jelöltek által összegyűjtött támogató aláírásokat, és gyakorlatilag valamennyi már bejáratott, ismert hazai párt indulását jóváhagyta, elfogadta a jelöltlistájukat.
2019-04-06: Közélet - Mózes László:

Fókuszban a székelyek román barátai (Simó Márton könyvbemutatója)

Rendhagyó könyvet mutattak be csütörtök délután a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. Simó Márton székelyudvarhelyi író, költő, publicista Mi, székelyek és román barátaink című, tavaly november végén megjelent kötetét ismertette román és magyar nyelven, nemcsak azért, mert román ajkú érdeklődők is eljöttek a rendezvényre, hanem mert a kiadvány román nyelven is olvasható.