Simó Márton könyvbemutatójaFókuszban a székelyek román barátai

2019. április 6., szombat, Közélet

Rendhagyó könyvet mutattak be csütörtök délután a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. Simó Márton székelyudvarhelyi író, költő, publicista Mi, székelyek és román barátaink című, tavaly november végén megjelent kötetét ismertette román és magyar nyelven, nemcsak azért, mert román ajkú érdeklődők is eljöttek a rendezvényre, hanem mert a kiadvány román nyelven is olvasható.

  • Simó Márton a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Albert Levente felvétele
    Simó Márton a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Albert Levente felvétele

Egy ilyen interjúkötet megjelenése fontos esemény, nem nagyon lát napvilágot hasonló jellegű munka – jegyezte meg köszöntőjében Szonda Szabolcs könyvtárigazgató –, ugyanis a szerző olyan román anyanyelvű értelmiségiekkel beszélgetett, akik empátiával viszonyulnak a székelyföldi magyarokhoz.

Simó Márton elmondta, a kötetet kiadó Élő Székelyföld Munkacsoport a székelyföldi hagyományos kulturális és épített örökséggel foglalkozik, illetve vizsgálja a székelyek és a román ajkúak közti kapcsolatrendszert, együttélést. Ő maga a csíkszeredai Hargita Népe napilap székelyudvarhelyi tudósítójaként is dolgozik, az interjúk rövidebb változatai megjelentek e napilapban is (a Háromszék korábban szintén közölte a beszélgetéseket – szerk. megj.).

Kötetét a centenárium okán állította össze, a magyar változatot szimbolikusan 2018. november 30-án mutatták be. Mint mondta, a könyv ötlete 2017 őszén született meg benne, miután elolvasta Lucian Boia történésznek az egyesülésre vonatkozó munkáját. Arra gondolt, jó lenne, ha szóba állna olyan románokkal, akik barátsággal tekintenek a magyarokra, s időközben arra is rájött, utóbbiak egyre többen vannak. Végül tizenhét interjút készített, két elhunyt esetében (Gelu Păteanu és Ștefan Ciucan) be kellett érnie egy-egy róluk szóló összeállítással, illetve írt egy tanulmányt Lucian Boiáról, ugyanis meggyőződött arról, hogy olyan történész, aki évente megörvendeztet egy-egy olyan kötettel, amely fontos számunkra.

Beszélgetőtársai egyébként olyan értelmiségiek, köztük írók, publicisták, az ország különböző részeiből, akik rendszerint a Corbii albi (Fehér hollók) portálon közlik írásaikat, s akiknek vállalt célja a magyar–román kapcsolatok javítása. Simó Márton elmondta, időközben rájött, hogy még egy kötetnyi beszélgetést össze tudna állítani, ám ezek az interjúk egyelőre csupán ötletként születtek meg benne. Az egyesülés évfordulója felerősítette azt a korábbi nézetét, miszerint a saját, magyar kultúránkhoz igen közel áll a román kultúra, s nagy veszteség lenne, ha nem törődnénk szomszédainkkal.

Simó Márton bemutatta interjúalanyait – akad köztük erdélyi, moldvai vagy bukaresti tanár, történész, lelkész, szociológus, képzőművész, újságíró, mérnök és vállalkozó is –, akik közt megtalálhatóak olyan ismert közéleti személyiségek is, mint Sabin Gherman, Tudor Duică, Emil Aluaș, Lavinia Bălulescu, Marius Cosmeanu és Smaranda Enache. Azt is megjegyezte, ha már ilyen történelmi helyzetbe kerültünk, és egy olyan eseménynek a századik évfordulóját ünnepli Románia, amelynek akaratlanul is részesei, elszenvedői voltunk, akkor meg kell vizsgálnunk az elmúlt évszázadot, amelyet együtt töltöttünk a román többséggel. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, nagyon fontosnak tartotta, hogy művében idézzen Kós Károly Kiáltó szó című írásából, röpiratából, abban ugyanis Kós siránkozás helyett cselekvésre, tettekre, itthon maradásra ösztönözte kortársait, az erdélyi magyarságot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 1852
szavazógép
2019-04-06: Közélet - Nagy B. Sándor:

Erkölcs vagy érdekek? (Ibsen-dráma a Tamási Áron Színházban)

Henrik Ibsen A társadalom támaszai című drámájából készült a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház legújabb előadása, mely az erkölcs és hatalmi érdekek szembenállásának kérdéskörét próbálja körüljárni. A Botos Bálint által rendezett produkciót vasárnap 19 órától mutatja be a társulat a kamarateremben.
2019-04-06: Közélet - Bokor Gábor:

Közmunkával a tiszta temetőért

Valóságos bozótirtást végeztek azok, akik az elmúlt szombaton a feldobolyi köztemető felső részének megtisztításán dolgoztak. Az akciót a helyi református egyházközség szervezte, Jákó Barna presbiter hathatós közreműködésével – tudtuk meg Székely Róbert beszolgáló lelkésztől. A közmunkában több mint harmincan vettek részt.