Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felső-háromszéki kórusfesztivál huszonötödször

2019. április 8., hétfő, Közélet

Kórusmuzsikától lesz hangos a kantai templom a hétvégén! – így adták hírül a közösségi hálón a Kézdivásárhely-kantai római katolikus plébánia és a Pro Cantus Egyesület közös szervezésében megrendezett huszonötödik felső-háromszéki kórusfesztivált, és valóban így is történt.

  • A gyöngyösi Cantus Corvinus vegyes kar. A szerző felvétele
    A gyöngyösi Cantus Corvinus vegyes kar. A szerző felvétele

A dalos ünnep első napján, pénteken 18 órától a világi kórusok mutatták be műsorukat. A meghívott hét együttesből objektív okok miatt kettő visszalépett, így a házigazda kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus mellett az anyaországi testvérkórus, a gyöngyösi Cantus Corvinus (vezényelt: Holló Erzsébet, közreműködött a Musica Mansueta kamarazenekar, koncertmester: Matinné Szabó Katalin, zongorán kísért Butykáné Bágyi Judit), a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus (karnagy Sipos Zoltán), a Krisztus Király-plébánia Laudate vegyes kara (Lőfi Gellért) és a Vox Humana kamarakórus (Szilágyi Zsolt Herbert) lépett fel. Az igen változatos és magas színvonalon bemutatott műsor után a kórusok közösen adták elő Kocsár Miklós Jubilate Deo című művét Holló Erzsébet vezényletével, zongorán kísért Butykáné Bágyi Judit.

Szombaton 10 órától a házigazda Vargha Béla főesperes a kórusaikat elkísérő plébánosokkal együtt celebrált ünnepi szentmiséjével folytatódott a templomi kórusok találkozója. A szentmise bevezetőjében felsorolt néhány ó- és újszövetségi részt, amelyek által az ének fontosságára világított rá. A szentmise után a házigazda Szentháromság-templom kórusa mellett a következő egyházközségek katolikus templomi kórusai léptek fel: Kézdialmás (karnagy Dima Péter), Altorja (Pál László), Alsócsernáton (Lukács Mihály), Nyujtód (Klára József), Esztelnek (Jánó Zoltán), Szentkatolna (Földi Lajos), Ozsdola (id. Kertész Tibor), Gelence (Kosztándi Botond), Kézdiszentlélek Szakács Antal Vegyes Kara (Dávid István).

Továbbá a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub Rozmaring énekkara (Héjja István), a kézdivásárhelyi Hálaadás Református Dalárda (Balázs István) és a Boldog Özséb énekkar (Gergely Gábor, zongorán közreműködött fia, Gergely Zsolt). A kórusok által előadott két-két kórusszám után a már hagyományossá vált közös énektanulás következett, melynek keretében egy ismeretlen, XV. századi olasz zeneszerző művét, az Alta Trinitá beatát tanulták meg és adták elő a mintegy háromszáz tagú egyesített kórussal. (A műnek itt elhangzott négyszólamú feldolgozása a későbbi korokból származik, magyarra fordította: Dobos László.)

Szombat este a kantai templomban a gyöngyösi Cantus Corvinus jubileumi hangversenyére került sor. A műsor végén két dal erejéig a kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus is csatlakozott a gyöngyösiekhez, előbb Szokolay Sándor Ima rontás ellen című művét, majd Kocsár Miklós Jubilate Deo című művét adták elő közösen. Az előbbit Fórika Balázs, a másodikat Holló Erzsébet vezényelte, zongorán közreműködött Butykáné Bágyi Judit.

Mindhárom esemény végén Vargha Béla főesperes-plébános emléklapot, a Pro Cantus Egyesület elnöke pedig Vetró András szobrászművész által készített (és László Károly keramikus által sokszorosított) emlékplakettet nyújtott át a részt vevő együttesek vezetőinek.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 229
szavazógép
2019-04-08: A múlt hét - Kuti János:

Megáll az ész!...

...mikor olyanokat hall az ember, mint amit a Bákó megyei rendőrfőnök mondott a 112-es sürgősségi hívószám használatával kapcsolatban. Egy rádióműsorban kijelentette ugyanis, hogy a hölgyeknek egy pofon miatt kár éjnek idején a rendőrséget riadóztatniuk. Tessenek vigyázni, nem mindegy, miért és mikor hívjuk az említett számot, mert ha potyára tesszük, akár tetemes büntetést is nyakunkba sózhatnak.
2019-04-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Befejezik a József Attila utcát

Többévi halasztás után sor kerül a József Attila utca külső részének közművesítésére is: a sepsiszentgyörgyi tanács elfogadta a munkálatok műszaki-gazdasági mutatóit, így nemsokára meghirdeti a tervezést és a kivitelezést is az önkormányzat.