Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KézdivásárhelyImádsággal az igazságért

2019. április 9., kedd, Közélet

Mintegy száz-százötvenen gyűltek össze tegnap este Kézdivásárhelyen a Gábor Áron-szobor előtt, hogy közösen imádkozzanak azért, hogy Beke István és Szőcs Zoltán politikai foglyok ügyé­ben érvényesüljön az igazság. Azért időzítették tegnapra a közös imát, mert a székely terrorvád áldozatait bűnösnek kimondó ítélet megsemmisítésére benyújtott folyamodványt ma délelőtt tárgyalja a legfelsőbb bíróság.

  • Politikamentes tüntetés a Gábor Áron téren. A szerző felvétele
    Politikamentes tüntetés a Gábor Áron téren. A szerző felvétele

Kedvező ítélet esetén a két ifjú azonnal szabadulhat a feketehalmi börtönből. A résztvevők fele-fele arányban voltak helybeliek és máshonnan érkezettek, szép számban jöttek el Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Bereckből, Ozsdoláról, Gelencéről, Imecsfalváról, Kézdiszentkeresztről is. A közös imán a Szőcs és Beke család tagjain kívül Tamás Sándor megyeitanács-elnök és több MPP-s politikus volt jelen. Nem hangzottak el beszédek, a félórás rendezvény Jánosi Zsolt középiskolás tanuló alkalomhoz illő szavalatával kezdődött, majd Beder Imre helybeli református lelkipásztor és Bartos Károly kézdisárfalvi római katolikus plébános együtt imádkozott a jelenlevőkkel. A közös imádság a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő lapunknak nyilatkozva úgy vélekedett, a közös imának van ereje, hiszen korábban már kezdeményeztek Sepsiszentgyörgyön ökumenikus imaestet, és azután döntött úgy a legfelsőbb bíróság, hogy befogadja az újratárgyalási kérelmet. A honatya – aki a legtöbbet tett az elítéltek érdekében – abban reménykedik, hogy a román igazságszolgáltatás végre igazságot fog szolgáltatni, mert ha egy európai országról beszélünk, akkor helye van az igazságnak. „Amúgy Románia nagyon adós sok téren, legyen szó nemzeti ügyekről, autonómiáról, nyelvhasználatról vagy éppen szimbólumaink szabad használatáról” – mondotta. „Ha most igazságot is szolgáltatnak, nem azt jelenti, hogy ezzel megoldódott minden kérésünk, de reméljük, hogy a döntés nem fog román–magyar konfliktushoz vezetni” – tette hozzá a honatya. „Ha van igazság, akkor az győzni fog” – fogalmazott Kulcsár-Terza József.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2019-04-09: Gazdakör - Incze Péter:

Több mint 71 millió euró pályázható (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal vezetője értesített, hogy április elsejétől még három intézkedésre lehet pályázni a vidékfejlesztési terv keretében, összesen több mint 71 millió euró értékben.
2019-04-09: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Vargyasi mementó

Egykori jeles néptanítójára emlékezett vasárnap az erdővidéki község. Pontosabban nép- és kántortanítójára, karmesterére, a falu szülöttjére, Kiss Károlyra (1889–1975), aki mint igényes pedagógus az iskolában felekezetre való tekintet nélkül oktatott tudományra és népzenére, a templomban pedig mint énekvezér a megtartó egyházi zene révén ványolta egy csokorba a népes település zsenge korú emberöltőit 31 évre nyúló tevékenységének idején.