Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésTöbb mint 71 millió euró pályázható

2019. április 9., kedd, Gazdakör

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal vezetője értesített, hogy április elsejétől még három intézkedésre lehet pályázni a vidékfejlesztési terv keretében, összesen több mint 71 millió euró értékben.

  • A tavalyi árvízkatasztrófa nyomán is hasznos lett volna a biztosítás
    A tavalyi árvízkatasztrófa nyomán is hasznos lett volna a biztosítás

Április 1. és június 30. között lehet pályázatokat letenni (illetve feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe) az 5.1-es számú, Beruházási támogatás intézkedésekre, amelyek a természeti katasztrófák által okozott károk enyhítését célozzák. Az intézkedést célirányosan az afrikai sertéspestis visszaszorítására és felszámolására indították, valamint az okozott károk enyhítését is célozzák. Itt két összetevőre osztották a pályázható összeget, 7,415 millió euróra pályázhatnak a magáncégek, szövetkezetek és termelői csoportok, 7,36 millió euróra pedig a közintézmények (az állategészségügyben felelős hatóságok, olyan tanácsok, amelyek adminisztrálásába határátkelőhelyek és vadászterületek tartoznak). Az első kategóriába tartozó cégek a pályázati támogatásból fertőtlenítőfelszereléseket, a biobiztonságot biztosító felszereléseket vásárolhatnak (pl. öltözők, tusolók megépítése és felszerelése a farm alkalmazottjai számára), védőkerteket építhetnek, amelyek megakadályozzák a vaddisznók érintkezését a házi sertésekkel. A közintézmények a pályázati pénzből fertőtlenítőberendezésekre, diagnosztikai laboratóriumok felszerelésére, a biológiai próbák szállítására alkalmas gépjárművek és hűtőkamrák vásárlására költhetik a pénzt.

Ugyancsak április elsején nyitották meg az 5.2-es intézkedés pályázhatóságát, a pályázatokat úgyszintén június 30-ig lehet letenni. A pályázható keretösszeg 13,67 millió euró. Olyan sertéstartó gazdaságok, telepek pályázhatnak, amelyeknél a sertéspestis legkevesebb 30 százalékos termelési kiesést okozott. A pályázat maximális értéke 200 ezer euró lehet, a pályázott pénz a következőkre fordítható: tenyészállatok vásárlása újranépesítésre (természetesen csak a fertőző góc felszámolása és fertőtlenítése, az állat-egészségügyi hatóság beleegyezése után), más állatfajjal való benépesítésre szánt tenyészállat vásárlására vagy az istállóátalakítás költségeinek fedezésére, ha az épület ezáltal meg fog felelni az állategészségügyi előírásoknak. A támogatás intenzitása 100 százalékos, vagyis nem szükséges önrész.

A harmadik, április 1-jétől indított pályázható intézkedés, a 17.1-es számú a Prémium a növénykultúrák és állatok biztosítására nevet viseli. A pályázható összeg 42,8 millió euró, a pályázatokat november 30-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. Az igazgatónő elmondása szerint ez egy első kiírás, célja a tavaszi kultúrák biztosításának támogatása, s az év vége felé újabb pályázati kiírás következik az őszi kultúrák biztosításának részleges fedezésére. Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási összeg egy részét a pályázónak igénylés útján az ügynökség visszatéríti. Mivel elég nagy az érdeklődés megyénkben az intézkedés iránt, a Gazdakör következő számában az intézkedés részleteire visszatérünk.

Cătălina Savin arról is értesített, hogy ebben a negyedévben az ügynökség még két intézkedés pályázhatóságát indítja el: a 9.1-es a termelői csoportok megalakításának támogatását és a 19.3-as, Leader-csoportok közötti együttműködés támogatása című intézkedést. A termelői csoportoknál a megyéből eddig többen is pályáztak uniós alapokra, legutóbb a csernátoniak jártak sikerrel. A termelői csoport az ötéves támogatási időszakban összesen legtöbb 500 ezer, évenként pedig legtöbb 100 ezer eurót kaphat támogatásként részarányosan, attól függően, hogy milyen értékben értékesítenek mezőgazdasági termékeket a termelői csoport tagjai közösen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1100
szavazógép
2019-04-09: Gazdakör - Bokor Gábor:

Képezik a falugazdászokat

A gazdákkal való jobb kapcsolattartásra, az információk hatékonyabb átadására, tevékenységük célravezető végzésére képezik a székelyföldi falugazdászokat. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének és más szervezetek alkalmazásában lévő falugazdászoknak többfordulós képzését a budapesti agrárminisztérium megbízásából a Pro Agriculturae Hargitae Alapítvány szervezi.
2019-04-09: Közélet - Iochom István:

Imádsággal az igazságért (Kézdivásárhely)

Mintegy száz-százötvenen gyűltek össze tegnap este Kézdivásárhelyen a Gábor Áron-szobor előtt, hogy közösen imádkozzanak azért, hogy Beke István és Szőcs Zoltán politikai foglyok ügyé­ben érvényesüljön az igazság. Azért időzítették tegnapra a közös imát, mert a székely terrorvád áldozatait bűnösnek kimondó ítélet megsemmisítésére benyújtott folyamodványt ma délelőtt tárgyalja a legfelsőbb bíróság.