Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Diplomáciai képviseletet nyitottak Luxembourgban

2019. április 9., kedd, Világfigyelő

Magyarország konzuli feladatokat is ellátó diplomáciai képviseletet nyitott Luxembourgban, ahol az országban élő mintegy kétezer fős magyar közösség, valamint a Belgium és Németország közel eső részein élő magyarok is intézhetik ügyeiket.

  • Jean Asselborn és Szijjártó Péter felavatja a luxembourgi irodát. FOTÓ: MITKO SZTOJCSEV
    Jean Asselborn és Szijjártó Péter felavatja a luxembourgi irodát. FOTÓ: MITKO SZTOJCSEV

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország brüsszeli nagykövetsége luxembourgi irodájának hivatalos megnyitóünnepségén úgy fogalmazott: „Eljött az ideje, hogy elődeink korábbi hibáját jóvátegyük, amiért tíz évvel ezelőtt bezárták a magyar képviseletet. Magyarország ugyanis úgy gondolja, hogy hatékony képviseletet a személyes jelenlét tesz lehetővé.”

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok tavaly minden eddigi rekordot megdöntöttek, ugyanis a magyar export 28 százalékos növekedést jelentve elérte a 100 millió eurót, a Magyarországon működő luxemburgi vállalatok pedig szintén folyamatosan növelik kapacitásaikat – mutatott rá Szijjártó Péter. Példaként említette, hogy az Orosházán működő luxemburgi üveggyár kapacitásnövelést tervez, Európa egyik jelentős légi teherszállító vállalata, a Cargolux pedig kapacitásait megkettőzve heti hatra sűrítette magyarországi járatait, újabb piacok megnyitására adva lehetőséget.

A luxembourgi idén már a negyedik magyar képviseletnyitás az amerikai Miami, a lengyelországi Wrocław és Jeruzsálem után. A magyar kormány az elkövetkező időszakban húsz hasonló képviselet megnyitását tervezi – tette hozzá Szijjártó Péter.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arról beszélt, Nagy-Britannia tervezett kilépése az EU-ból azt mutatta meg, hogy szükség van az egységre, a kétoldalú kapcsolatokra, amelyek az európai uniós erőfeszítéseket egészítik ki, emellett további lehetőségeket nyit a partnerség erősítésére a regionális együttműködésben. Úgy vélekedett, hogy a visegrádi csoport, köztük Magyarország és a Benelux országok együtt tudnak működni a közös kihívások leküzdésében. Fenn kell tartani a párbeszédet az országok között a közös célokról, és együtt kell dogozni azon, hogy újabb előnyökkel szolgáló lehetőségeket határozzanak meg – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-09: Belföld - :

Hírsaláta

RÖHEJES ÁTVERÉS. Nem csupán a kinézete tragikomikus annak a Traianus római császárt ábrázoló bukaresti szobornak, amely 2012-es felavatása óta folyamatos élcelődés tárgya, hanem az egész sztorija: mint kiderült, valaki alaposan átverte a megrendelő bukaresti önkormányzatot.
2019-04-09: Világfigyelő - :

Tripolit támadják

Támadásai leállítására szólította fel a líbiai Halifa Haftár tábornokot az Európai Unió tegnap. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban az uniós külügyi tanács egynapos ülését követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az unió arra szólítja fel a tábornokot, hogy hagyjon fel Tripoli támadásával, állítson le minden katonai tevékenységet és térjen vissza a tárgyalásokhoz.