Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tripolit támadják

2019. április 9., kedd, Világfigyelő

Támadásai leállítására szólította fel a líbiai Halifa Haftár tábornokot az Európai Unió tegnap. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban az uniós külügyi tanács egynapos ülését követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az unió arra szólítja fel a tábornokot, hogy hagyjon fel Tripoli támadásával, állítson le minden katonai tevékenységet és térjen vissza a tárgyalásokhoz.

Az EU támogatja a líbiai egységkormány erőfeszítéseit, hogy stabilizálja az országot. Szorosan együttműködik azzal annak érdekében, hogy megállítsa a Földközi-tengeren Európába áthajózni szándékozó migránsokat – mondta. Ismételten kijelentette: humanitárius fegyverszünetre van szükség Líbiában ahhoz, hogy a sebesülteknek és a rászorulóknak el tudják juttatni a segítséget.

Az ország keleti részét uraló Halifa Haftár tábornok erői csütörtökön indultak Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. Haftár közölte, hogy megtisztítja az országot a „terroristáktól és zsoldosoktól”.

A Halifa Haftár tábornok vezette erők Tripoli elleni offenzívájának azonnali leállítását követelte vasárnap este kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is. Ezeknek az erőknek vissza kell térniük korábbi hadállásaikhoz – fogalmazott Pompeo. Az amerikai diplomácia vezetője a konfliktusban érintett valamennyi felet felelősségteljes magatartásra szólított fel. Megjegyezte továbbá, hogy a líbiai főváros ellen indított támadás a polgári lakosságot veszélyezteti, csökkentve a békésebb jövő megteremtésének esélyét.

Mogherini sajtóértekezletén reményét fejezte ki továbbá, hogy a tagállamok újragondolják döntésüket a földközi-tengeri Sophia misszióról, amelyben felfüggesztették a hajók részvételét. Az uniós tagországok március végén hat hónappal meghosszabbították a művelet mandátumát, ugyanakkor az egyetértés hiánya miatt felfüggesztették a hivatalosan az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók járőrözését, ameddig nem sikerül megoldásra jutni a kérdésben. A misszió így a légi támogatásra, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére fog korlátozódni.

A misszió keretében a tavalyi év végéig közel 50 ezer menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengerből, és mindegyiküket Olaszországba szállították. A római kormány éppen erre hivatkozva nem támogatta a status quo kiterjesztését, mondván, a többi EU-országnak részt kellene vennie a menedékkérők befogadásában. Ezt azonban több tagállam, például Magyarország és Lengyelország is határozottan elutasította.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-09: Világfigyelő - :

Diplomáciai képviseletet nyitottak Luxembourgban

Magyarország konzuli feladatokat is ellátó diplomáciai képviseletet nyitott Luxembourgban, ahol az országban élő mintegy kétezer fős magyar közösség, valamint a Belgium és Németország közel eső részein élő magyarok is intézhetik ügyeiket.
2019-04-09: Világfigyelő - :

Az ötödszöri kormányzásra készül Netanjáhú (Izrael)

Az ötödszöri kormányzásra készülő Benjámín Netanjáhú  izraeli miniszterelnök számára különösen fontos a győzelem a mai parlamenti választásokon, mert ezzel nagyobb esélyt teremthet magának a már elkészült vádiratok után a korrupciós ügyek számára kedvező kezeléséhez.