Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nemzedékről nemzesékre 6.Egy régi családi fényképfelvétel faggatása

2019. április 6., szombat, Élő múlt

Mondhatnánk, hogy egy családban két genealógus is van, ami történeti szempontból kuriózumnak számít. Nem más ez, mint a sepsikőröspataki Imreh família.

  • A kőröspataki Imrék régi fényképfelvétele (fotokópia) – ülő alak I. Lajos, jobbról balra: István, az első világháború hőse, Imreh Domokos, József (elhalt), Lajos, a tordai tanár, András, a tréfamondó
    A kőröspataki Imrék régi fényképfelvétele (fotokópia) – ülő alak I. Lajos, jobbról balra: István, az első világháború hőse, Imreh Domokos, József (elhalt), Lajos, a tordai tanár, András, a tréfamondó

Azt hinnénk, hogy tősgyökeresek Sepsikőröspatakon, pedig a terjedelmes sepsiszentkirályi Imreh családból, dr. Imreh István (1919–2003) történész, író és akadémikus felmenői közül származott ifjabb Imreh József (szül. 1769) Sepsikőröspatakra nem sokkal az 1802-es nagy háromszéki földrengés előtt, ahol feleségül vette kőröspataki Költő Krisztinát, huszár és káplár Költő József leányát – írta jegyzeteiben dédunokája, Imreh József (1868–1946) főszolgabíró, a család első jeles genealógusa, „Józsi bá”, ahogyan a régiek nevezték, s aki 1570-ig vezette vissza a sokágú Imreh család eredetét.

Az Imrék ősapja – írta –, Imreh János pálosi unitárius tanítóként lett 1599-ben a sellenbergi ütközet, a győztes Mihály vajda székely seregének áldozata. A szentkirályi felmenők armálissal bírtak, s nemességüket 1793-ban a marosvásárhelyi királyi tábla is újraigazolta. A Kőröspatakra nősült és említett Imreh József fia Áron, Áron fia pedig Lajos (1834–1901) volt, a genealógus Imreh József édesapja.

 

A genealógus Imreh József fiatalkori képe (fotokópia)

 

A család kőröspataki tagja, Váncsa Lajosné Imreh Csilla régen elrejtett családi ereklye-fotókra lelt egy sifonér aljában, amelyek egyikén a kőröspataki Imreh-ág tagjainak felmenői majdnem mind megtekinthetőek.

Lajos fia, a kőröspataki humorista Imreh Lajos (1873–1854) népszerű tréfamester volt, akinek humoros történeteit szintén Lajos nevű fia, a szintén kőröspataki születésű Imreh Lajos (1917–1999) tordai tanár gyűjtötte össze és tette közzé a Kriterion Könyvkiadó által kiadott, Sáska Sógor című kötetben (Bukarest, 1985).

Innen kezdve már e sorok írója is saját emlékezetére támaszkodhat. A tréfamestertől nem álltak távol gyermekei sem. Imreh Domokos (1915–2002), szeretett árkosi igazgató tanító-tanárom sem, akivel közösen állítottuk össze Árkos falufüzetét, még felnőttkoromban is mondogatta nekem humoros történeteit, amelyeket közösen illett megkacagni. Életkedvét és vidámságát élete végéig a tréfák is táplálták.

Testvéröccse, Imreh András (1924–2011) személyes ismerősöm volt, gazdag tréfás történetek lapultak tarsolyában. Mezőtúr város testvértelepülés küldöttségével egész napos kirándulásra indultunk. Imreh Bandi bácsi véget nem érő vicceivel szórakoztatta a vendégeket, amiből még az esti vacsorához is maradt. Nemcsak az éltető humor, hanem a családkutatás is hagyomány a családban.

 

Imreh András családtörténész

 

Bandi bácsi fia, a Nagykárolyban élő Imreh András (szül. 1955) is ismert személy erdélyi genealógusi körökben, aki már 1470-ig visszavezette azt a nagy Imreh-családfát, amelyet sok száz háromszéki családdal kapcsolt össze. „Számomra a családkutatás siker és öröm. Ha én egy köznapi, nagyon elfelejtett embert felfedezek és beillesztem családi táblázatomba, megmentettem őt az örökkévalóság számára” – nyilatkozta személyesen e sorok írójának, és elmondta, hogy elzarándokolt rokona, Józsi bá dabasi (Magyarország) gondozatlan, alig azonosítható síremlékéhez is.

 

Ifj. Imreh István

 

Az Imreh család sepsikőröspataki ágában vannak leszármazottak, újabb és fiatal emberöltők, akik továbbviszik a XXI. században is ennek a családnak a nevét, mert élő család az Imreh. Megemlíthetjük az árkosi Imreh Domokos unokáját, a katonai pályára lépett ifj. Imreh Istvánt, Imreh Zoltán fiát, Imreh Rolandot, aki az angliai Solent Egyetem kriminológiai karának hallgatója, a nagykárolyi genealógus Imreh András Imreh Gergely nevű, Budapesten dolgozó banki közgazdász fiát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 700
szavazógép
2019-04-09: Közélet - Iochom István:

Elutasították az óvást, maradnak a börtönben a kézdivásárhelyi fiatalok (Székelyföldi terrorvád)

Elutasította a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék a terrorizmusért öt-öt év börtönbüntetéssel sújtott Beke István és Szőcs Zoltán által benyújtott rendkívüli jogorvoslati beadványt – tudatta a Facebookon kedd délután Beke Csilla, Beke István felesége. A bíróság határozata jogerős.
2019-04-10: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
MIKLÓSSY MÁRIA festőművész művészeti albumának bemutatójára a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében kerül sor ma 18 órától a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy, valamint az Art Printer Kiadó közös szervezésében. A kötetet bemutatja: Deák Ferenc Loránd  művészettörténész és a kiadó, Kopacz Attila. Házigazda: Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet MKK vezetője. Az eseményt követően a Balassi Intézetben Miklóssy Mária kamarakiállítása látogatható.