Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyföldi terrorvádElutasították az óvást, maradnak a börtönben a kézdivásárhelyi fiatalok

2019. április 9., kedd, Közélet

Elutasította a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék a terrorizmusért öt-öt év börtönbüntetéssel sújtott Beke István és Szőcs Zoltán által benyújtott rendkívüli jogorvoslati beadványt – tudatta a Facebookon kedd délután Beke Csilla, Beke István felesége. A bíróság határozata jogerős.

  • Beke Ernő, Beke István édesapja a hétfői közös imán. Bedő Zoltán felvétele
    Beke Ernő, Beke István édesapja a hétfői közös imán. Bedő Zoltán felvétele

Mint ismert, Bukarestben a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéken kedden tűzték napirendre a kézdivásárhelyi fiatalok által benyújtott rendkívüli jogorvoslati beadványt, amelyet egy háromtagú taláros testület tárgyalt le. A fiatalok arra alapozták kérésüket, hogy olyan tettért ítélték el őket, amelyet a román büntetőjog nem tartalmaz. A vádhatóság képviselője ezt megalapozatlannak minősítette.

A tárgyaláson a feketehalmi börtönben raboskodó Beke István és Szőcs Zoltán nem volt jelen, védőügyvédjeik képviselték őket, és a két család tagjai is ott voltak.

„Csak nézek ki a fejemből, egyszerűen nem tudom elhinni...” – reagált az ítéletre Beke Csilla, aki lapunkkal azt is közölte, hogy indoklása nincs még az ítéletnek.

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő lapunk érdeklődésére elmondta: részt vett a tárgyaláson, a háromtagú bírói testületből az egyik bírónő viselkedését rosszindulatúnak látta, hiszen nem engedte a védőügyvédet érvelni, ő tett fel neki kérdéseket, mintha azt várta volna a rabok jogi képviselőjétől, hogy azt mondja, amit ő szeretne hallani.

 

FRISSÍTÉS

A tárgyaláson Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója és az RMDSZ-frakció háromszéki törvényhozói is jelen voltak. „Ismét bebizonyosodott, hogy Romániában nincs független igazságszolgáltatás, és a soviniszta, magyargyűlölő erők által irányított titkosszolgálatok diktálnak” – kommentálta a bíróság döntését Csóti György. A Kisebbségi Jogvédő Intézet több nemzet európai parlamenti képviselőjét szándékszik megkeresni azzal a felkéréssel, tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen, hiszen Romániában szerinte bizonyíthatóan „rendszerszintű a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése”, amint azt a székelyföldi polgármesterek elleni perek és restitúciós eljárások is bizonyítják.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa civil szervezet elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva úgy értékelte: a bukaresti legfőbb instancia a román „titkosszolgálatok védelme érdekében nem jogi, hanem politikai döntést hozott”, amit szerinte mindenképpen nemzetközi fórumok elé kell vinni. Ebben Bajkai István fideszes országgyűlési képviselővel és Fejér László RMDSZ-szenátorral együtt segítséget kívánnak nyújtani a székely politikai foglyoknak – tette hozzá a magyar legfelsőbb bíróság volt elnöke. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1777
szavazógép
2019-04-09: Közélet - Iochom István:

Jóváhagyták a per áthelyezését (Visszaállamosítási kísérlet Ozsdolán)

A Kovásznai Megyei Törvényszéken folytatódik az a per, amelyet az ozsdolai Láros Erdő- és Legelőtulajdonosok Egyesülete 2900 hektáros erdeje visszaállamosítása céljából indított a román államot képviselő pénzügyminisztérium a közbirtokosság és a megyei és a helyi földosztó bizottság ellen.
2019-04-06: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

Egy régi családi fényképfelvétel faggatása (Nemzedékről nemzesékre 6.)

Mondhatnánk, hogy egy családban két genealógus is van, ami történeti szempontból kuriózumnak számít. Nem más ez, mint a sepsikőröspataki Imreh família.