Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ellenségem ellensége a barátom

2019. április 10., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Nem úgy tűnik, hogy kezük-lábukat törnék a román hatóságok, amiért egy parlamenti képviselőt kitiltottak Ukrajnából. Minden bizonnyal sokat nyom a latban, hogy ez a képviselő magyar, Kelemen Hunornak hívják, és az RMDSZ elnöke.

A román külügy nagyon későre, kedden hajnalban tette csak közzé állásfoglalását, mely szerint tudomásul vették, hogy a magyar–ukrán határon szombaton átkelni szándékozó Kelemen Hunort a hatóságok nem engedték be az országba, és a döntés okairól tájékoztatást kértek Ukrajna bukaresti nagykövetségétől. Sőt, Teodor Meleșcanu azt is elmagyarázta, hogy külföldiek Ukrajnából történő kitiltásáról kizárólag a kijevi hatóságok döntenek, de Kelemen Hunor fellebbezhet az ukrajnai igaz­ságszolgáltatásnál.

Ehhez képest a magyar hatóságok már szombaton léptek, elfogadhatatlannak nevezték a gesztust, és bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét, a magyar külügy szóvivője igen keményen fogalmazott: „A leghatározottabban kikérjük magunknak az újabb magyarellenes provokációt, az ukrán parlament és kormány folyamatos magyarellenes döntései elfogadhatatlanok”, s azt is felemlegette, hogy Magyarország rengeteg egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, így felháborítónak nevezte, hogy mindezek dacára az ukrán hatalom ellenségnek tekinti a magyarokat.

Egy ügy, két ország, két nagyon különböző viszonyulás. Kelemen Hunor szerint az lehet Kijev barátságtalan gesztusának hátterében, hogy több ízben felszólalt és elítélte a kisebbségeket rendkívül hátrányosan érintő ukrán oktatási törvényt. Ám ez a jogszabály nemcsak a kárpátaljai magyarok jogait sérti, de az ott élő románokét is, amit annak idején a román képviselők, miniszterek is rosszallottak. Kevésbé vehemensen, mint a magyar kormány, de ők is megfogalmazták kifogásaikat, közös állásfoglalás is született, még Klaus Iohannis államfő is vette a fáradtságot, hogy tiltakozásként lemondja Ukrajnába tervezett látogatását.

Ukrajnában választási kampány van, és az újabb elnöki mandátumra pályázó Petro Porosenko eddig sem takarékoskodott a nacionalista gesztusokkal, bár szólamok szintjén országával uniós tagságra pályázik, az európai oroszellenességet meglovagolva mindent megtett az Ukrajna területén rekedt kisebbségek ellehetetlenítéséért, beolvasztásáért. Nem csoda hát, hogy romániai nagykövete a csúsztatástól sem riadt vissza, amikor szombaton a Facebookon magyarázta, hogy tudtával nem először akadályozták meg Kelemen Hunor ukrajnai beutazását, a tiltás már 2017 óta érvényben van. És az sem különös, hogy a román nacionalisták nagy hangon üdvözölték bejegyzését, gratuláltak, hogy végre valaki rendreutasította a „magyar szeparatistákat”.

Úgy tűnik a véresszájú nemzetféltőknek cseppet sem fáj, hogy az Ukrajnában élő románok ugyanazt a terhet nyögik, mint a magyarok. Kimondják nyíltan azt, amit a bársonyszékben ülők közül is sokan gondolnak, de diplomáciai, politikai okokból nem kiáltanak világgá: ellenségem ellensége a barátom. Példázzák, miként köthet össze nemzeteket egy másik iránti gyűlölet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2019-04-10: Kitekintő - Farkas Réka:

Egy nap Strasbourgban (Kisebbségvédelmi szövetségesek keresése)

2019 április eleje. Strasbourgban ülésezik az Európa Tanács (ez nem az Európai Unió intézménye, hanem a kontinens legjelentősebb emberi jogi szervezete) egyik legfontosabb testülete, a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, a 47 tagállam önkormányzati képviselőinek, vezetőinek testülete. Hivatalosan ez az a fórum, ahol a helyi és regionális választott képviselők megvitathatják problémáikat, összevethetik tapasztalataikat, és kifejezhetik véleményüket a kormányzatokról, és ez az a fórum, amelynek tiszte segítséget nyújtani a hatékony önkormányzatiság érvényesülésében. Háromszéki küldötte is van: Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke, aki igen aktívan igyekszik kihasználni a lehetőségeket. Tavaly bálványosi ülésre hívta az önkormányzati szakbizottságot, idén pedig nemcsak a megye értékeit mutatták be az Európa Tanács székházában, de egy beszélgetéssorozat résztvevői lehettek a háromszéki küldöttek, gondjainkat, bajainkat, nehézségeinket igyekeztek tolmácsolni alacsonyabb és magasabb rangú tisztségviselőknek.
2019-04-10: Pénz, piac, vállalkozás - :

Lehívott fejlesztési források (Uniós támogatások)

A megyei és helyi önkormányzatok országosan 5,4 milliárd euró összegben hívtak le uniós forrásokat 2011 és 2017 között. Erdélyben az egy főre eső önkormányzati uniós bevétel ugyanebben az időszakban 350 euró volt, ez 30 százalékkal haladja meg az országos átlagot. Az erdélystat.ro részletes elemzése alapján a folyamat néhány elemét összegezzük.