KármentőUram, az esőt

2019. április 10., szerda, Jegyzet
Váry O. Péter

Nem nosztalgiából dúdolgatják az ilyenforma vén szamarak, mint én Kovács Kati anno sok évvel ezelőtti táncdalfesztivál-nyertes dalát – hanem nagyon is pragmatikus meggondolásból. A slágergyáros Szenes Iván Esőváró címen amolyan modern sámánimát írt majd ötven évvel ezelőtt, s hogy mennyire hatott szövege, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 1972-es esztendőben Kovács Kati előadását követően megnyíltak az ég csatornái, a forró, száraz nyárba némi felüdülést hozva.

Mondom, nagyon is gyakorlatias okok miatt visszhangzik mindegyre bensőmben az Add már, Uram, az esőt refrénje. Merthogy ránk férne már egy kis égi áldás, hiszen meglehetős a szárazság errefelé, a korán elültetett magok kibújtak valahogyan a földből, de csak kókadoznak, valósággal könyörögnek egy kis nedvességért.
Nekem azonban egy ennél is nyomósabb okom van danolászni: a por. Amely immár hetek óta keseríti a felújítás alatt levő utca lakóinak életét. Igaz is: rég nem számoltam be arról, mi történik az utcánkban. Pedig zajlott az élet, de nagyon. Az árnyékos helyeken még keményen tartotta magát a hó, amikor visszatértek az ősszel elvonult útépítők. Nagy dérrel-dúrral fogtak hozzá a félbehagyott munkához, földet kapartak, kavicsot hordtak, egyengettek, aztán járdaszegélyt raktak, megint földet kapartak, kavicsot hordtak, egyengettek – aztán eltűntek. Az úttest most már járható – de ha eddig azért siránkoztak a lakók, mert a leginkább egy felrobbantott aknamezőhöz hasonlító úton nem lehetett közlekedni, hát most a járhatóság miatt fáj a fejük. A földkaparás, kavicsozás és egyengetés után ugyanis viszonylag sima burkolat hivalkodik a beton szegélykövek közt, és a sofőrök – nyilván, nem az utca lakóinak autóvezetői – azonmód felbuzdulnak a lehetőség láttán. Nyomják a gázpedált, mint süket a kapucsengőt – lesz is utánuk porfelhő akkora, hogy talán még a Holdról is látszik.

Nem mondom, jó móka tépetni százzal a murván, hátsókerék-meghajtású autóval csuda jól lehet driftelni is, az effajta szórakozással azonban egy a gond: az utca nem versenypálya. Integettem is minap az egyik önjelölt ralibajnoknak, hogy lassabban, ha kérhetem, ő fülig érő vigyorral az arcán mutatta vissza felemelt hüvelykujját, jelezvén, hogy ez igen, haver, ez az ideális terep egy kis keréklepörgetéshez. Még másnap is csikorgott fogaim közt a por, szemeim vörösre dörzsöltem, s mikor a tükörbe néztem, megijedtem, hogy ilyen hirtelen megőszültem. Azóta nem integetek senkinek, a porfelhőket csak az ablak mögül nézem, önkéntes szobafogságra ítéltem magam. Mindennap nézem az időjárásjelzést, most épp esőt ígér a számítógép, úgy hallom, kinn már pötyög is, látni nem látom, az ablakra porsötétítőt vertek a gumiabroncsok.

Néha azon gondolkodom, ha már ilyen hosszadalmasan keseríti a város lakóinak életét egy-egy utcafelújítás, arra az időszakra, míg a munkálatok zajlanak, az ott lakóknak a város fizesse a ruha- és autómosodai számlájukat, a szokásos mennyi­ségen felül elhasznált fogkrémet, cipőpasztát és ablaktisztító szert. És egyéb badarságok is megfordulnak az eszemben, még olyan elvetemült ötletek is, mint hogy ez időre a lakók adófelmentést kapjanak, vagy hogy száraz időben a locsolóautó egy-két ciszternányi vízzel enyhítse kínjukat.

No de minek gondolkodni ilyesmiken, hiszen úgy látszik, a Fennvalóhoz is eljutott Kovács Kati dala. Telnek a vödrök és csobog a remény...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2019-04-10: Közélet - Szekeres Attila:

Az álom valóra válik (Háromszék települései – Monográfiasorozat)

Zágon település magyar és román nyelven kiadott monográfiájának megjelentével kilencre emelkedett a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelent Székelyföld települései sorozat könyveinek száma. A magyar kötetet ma délután 6-kor mutatják be Zágonban a Mikes Kelemen Kulturális Központban, a románt pénteken a felső kultúrotthonban. A sorozatról tegnap számoltak be a megyeházán.
2019-04-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A városé a hídroncs

Átvette Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Kis utcát a Nicolae Iorga utca meghosszabbításával összekötő hajdani gyaloghíd maradványait, és le is fogja zárni a már évek óta veszélyesnek minősített átjárót. Helyére egy új gyalogos és kerékpáros hidat fognak építeni.