Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megújul a Székelytámadt vár

2019. április 11., csütörtök, Magazin

Az Európai Unió támogatásával újul meg a székelyudvarhelyi Székelytámadt vár – közölte honlapján a város polgármesteri hivatala.

A város központjában álló romos vár felújításáról szóló szerződést hétfőn írta alá Gálfi Árpád polgármester. A beruházás összértéke 21,46 millió lej, amelyből a városnak mind­össze kétszázalékos önrészt kell biztosítania. A beruházás célja a teljes várfal felújítása és megerősítése, a keleti Hajdú-bástya újjáépítése, illetve a várfalakon belüli terek, zöldövezetek, járófelületek felújítása. A tervek szerint a bástya Udvarhely új közösségi és kulturális központjává válik, amelyben kiállítóterek, filmvetítésre alkalmas terem, konferenciaterem és kilátó is helyet kap majd. Megnyitják a vár régi, eredeti bejáratát, a Fóris-bástya helyén szabadtéri színpad, a Bánffy- és a Telegdy-bástyánál pedig egy-egy szabadtéri kiállítótér kap helyet. A pályázat révén felújítják és sétálóutcává alakítják a várfal délkeleti oldala mellett haladó Tó utcát is.

A ma látható Székelytámadt várat János Zsigmond fejedelem építtette 1562–65 között az ellene fellázadt székelyek megfékezésére, és így több évtizeden át a fejedelmi elnyomó hatalom támaszaként szolgált. 1599-ben a várat – mint az elnyomás jelképét – lerombolták a Vitéz Mihály vajdához csatlakozó közszékelyek, de rövid időn belül újraépítették. A vár a kuruc-labanc háborút is megszenvedte, 1706-ban a kurucok lerombolták, hogy ne kerüljön az ellenség kezére, és ez után már nem is építették vissza. A romos várat 1852-ben a Kornis családtól vásárolta meg Székely­udvarhely elöljárósága.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-11: Magazin - Matekovics János Zoltán:

Magyar mágus Shakespeare darabjában? (Beszélgetés Nagy Attilával)

Nagy Attila mérnök, egyetemi tanár, az egyetemes film- és színházművészet doktora, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Az egykori sepsiszentgyörgyi Népművészeti Iskola színész- és rendezői szakának elvégzése után a tanári pálya mellett 32 darabot rendezett és 39 szerepet játszott a színpadon. Különösen vonzódott a shakespeare-i életmű és annak darabjai iránt. Olyan karaktereket alakított, mint Romeo, Petruchio (A makrancos hölgy), Theseus (Szentivánéji álom), III. Richárd, Hamlet, Cymbeline. Rendezéseiből az 1970-es években részleteket mutatott be a Román Televízió Magyar Nyelvű Adása. Az angol költőóriás ihlette öt könyvét. Ő hozta létre a helyi Concordia Színjátszó Társulatot, később a Romániai Magyar Színjátszók Egyesületét, a Jádzó Társaságot. Most újra rendez. Ez alkalomból beszélgettünk nem mindennapi elképzeléséről.
2019-04-11: Sport - :

Sikeres Sepsi Kupa (Atlétika)

Az elmúlt hétvégén Sepsiszentgyörgy adott otthont az atlétika Sepsi Kupának, amely két különálló megmérettetésből állt: szombaton a viadal első napján tartották meg a rövid távú városi tájfutó országos bajnokság szezonnyitó viadalát, míg vasárnap két távon – 5000 és 10 000 méter – tartottak futóversenyt. A Sepsi Kupán 21 sportegyesület 172 sportolója állt rajthoz Bihar, Brassó, Dolj, Fehér, Gorj, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Neamț és Prahova megyéből, valamint Bukarestből.