Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Euro 200 ProgramNagypéntekig igényelhető a támogatás

2019. április 12., péntek, Közélet

A számítógép-vásárlást ösztönző programra idén 12 millió lejt fordít az oktatási minisztérium, a támogatási kérelmet április 19-ig nyújthatják be azok a diákok és 26 év alatti egyetemisták, akiknek a családjában az egy főre eső bruttó jövedelem nem haladja meg a 250 lejt.

  • Ma már nem luxuscikk a számítógép. Albert Levente felvétele
    Ma már nem luxuscikk a számítógép. Albert Levente felvétele

A program indítása óta eltelt tizenöt esztendő alatt országosan több mint háromszázezren részesültek a 200 eurós támogatásban. A megyei tanfelügyelőség nyilvántartása szerint Háromszéken 5098 diák vásárolhatott eddig számítógépet a szaktárca hozzájárulásával. Míg kezdetben ez az összeg nem volt elegendő egy jó kapacitású gép beszerzésére, és a családoknak pótolniuk kellett az ajándékba kapott összeget, az évek során csökkent a számítógépek ára, jelenleg a támogatásból fedezhető a szóban forgó  kiadás, de természetesen igény szerint ki is lehet egészíteni és nagyobb teljesítményű eszközt vásárolni.

Évente átlagban 200–300 háromszéki diák kapott támogatást az Euro 200 programban, de volt néhány kiemelkedő év, amikor 400–700 között mozgott a kedvezményezettek száma. A rekordot 2007-ben jegyezték, amikor megyénkből 874-en vásároltak kormánypénzen számítógépet.

A jogosultság feltételeként szabott egy főre eső jövedelmi felső határt 2018-ban emelték bruttó 150 lejről 250 lejre, ami gyakorlatilag azt jelenti, ha jelenleg egy kétgyermekes családban legalább egyik szülő dolgozik és megkeresi a minimálbért, akkor ez a család túllépi az említett jövedelmi korlátot, és a gyermekek nem részesülhetnek számítógép-vásárlási támogatásban. A jogosultak az értékjegyeket július 22.–augusztus 9. között kapják kézhez iskolájukban, illetve az egyetemen, a számítógép vásárlását július 24.–október 10. között kell lebonyolítaniuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-12: Közélet - Iochom István:

Beruházásokra is futja Kézdivásárhelyen (Elfogadták a céhes város költségvetését)

Kézdivásárhely önkormányzata tegnapi ülésén elfogadta az idei költségvetést, melyen a tizenkilenc megválasztott városatya közül tizennégy volt jelen. A büdzsét az RMDSZ-frakció tíz jelen levő tagja és a Magyar Polgári Párt egyetlen önkormányzati képviselője szavazta meg, az Erdélyi Magyar Néppárt három jelen levő képviselője pedig tartózkodott.
2019-04-12: Közélet - Bokor Gábor:

Lebontják a régi iskolát

Lebontásra ítélték a feldobolyi iskola régi épületét. Az ingatlan állaga erősen megromlott, ott már nem lehetne biztonságban folytatni az oktatást, de a döntésben az is szerepet játszott, hogy a közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozó faluban már épült egy új iskola, amely megfelelő körülményeket biztosít a gyermekek számára. Nem utolsósorban a régi épület rontja az új iskola és környezetének általános képét – mondta el érdeklődésünkre Ilie Nicolae nagyborosnyói polgármester. A bontási munkát szakcégre bízzák, kiváltják a szükséges engedélyeket is.