Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Közelebb a daganatos betegségekhez 3.A célzott kezelés életet menthet

2019. április 12., péntek, Életmód

Senki nem szenvedhet vagy halhat meg, akin a kutatás jelenlegi állása szerint lehet segíteni – vallja a budapesti Oncompass Medicine kutatócsoportja, amelynek  eredményei világszínvonalúak a daganatok molekuláris diagnosztikai vizsgálata és célzott kezelése terén. A tizenöt éve működő kutatóbázis szakemberei által érvényesített precíziós orvoslás lényege abban áll, hogy a daganatok kialakulásáért felelős génhibákra célzottan ható gyógyszereket keresnek, amelyek hatásmechanizmusát egy saját fejlesztésű szabályrendszer által vizsgálják. A magyarországi rákgyógyításban már jelentős szerepet betöltő vizsgálati- és terápiás szolgáltatásokat az Oncompass Medicine hamarosan elérhetővé teszi a határon túli betegek számára is. Erdélyben elsőként a kolozsvári Pro Medical Centernél nyitottak konzultációs pontot. A célzott rákterápia előnyeiről dr. Peták Istvánnal, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójával beszélgettünk.

  • Fotó: Facebook/Oncompass Medicine
    Fotó: Facebook/Oncompass Medicine

Hozzáférhetőség a szolgáltatásokhoz

- Utópia, hogy a célzott terápiához az átlag ember is hozzáférhet? Milyenek a jelenlegi lehetőségek?

- Magyarországon a betegek egy részének az egészségbiztosító fizeti az Oncompass szolgáltatásaihoz való hozzáférést, sok esetben a gyógyszert is. Próbálunk Romániában, elsősorban Erdélyben kialakítani olyan konzultációs partneronkológiai centrumokat működtetni, ahol a betegek tudnak tájékoztatást kapni arról, hogy személy szerint esetükben érdemes lenne-e ilyen precíziós onkológiai ellátásban részt venni. Preciziós onkológiának neveztük ezt az eljárást, amikor a génhiba alapján választjuk ki a gyógyszert. Egy-egy eseten együtt dolgozik onkológus, genetikus, molekuláris biológus, bioinformatikus, az említett orvosi softwerrel pedig kiértékeljük a genetikai háttérinformációkat és a szakértői csoport  ennek segítségével tudja megmondani, hogy az adott beteg daganatában található génhibák alapján mi lenne a legjobb kezelési stratégia. Az is előfordulhat, hogy megállapítjuk , a betegnek olyan génhibája van, amire a forgalomban lévő gyógyszerek nem hatnak, ilyenkor azzal teszünk jót, ha az illetőt megvédjük a fölösleges terápiáktól.  Fontos tehát szem előtt tartani, hogy a rosszul választott gyógyszer többet árt, mint használ.

Az egész eljárást meg lehet rendelni a konzultációs pontokon, onkológusokkal történő konzultációt követően. Mivel ma már nagyon sok gyógyszer van forgalomban, már a betegség diagnózisa után érdemes bekapcsolódni a programba és megismerni a molekuláris profilt. Sokszor a betegek és az orvosok csak akkor fordulnak hozzánk, ha elfogytak a standard terápiás lehetőségek és úgy gondolják, tesznek még egy próbát. 

Jelenleg működik egy program a daganatos gyermekek számára, amelynek keretében költségmentesen tudjuk elvégezni a génvizsgálatot a hagyományos kezelésekkel gyógyíthatatlan betegeknél. Ez érvényes a romániai rákos gyermekekre is. Célunk, hogy mindenkinek a számára leghatékonyabb terápiát javasoljuk, ami pedig a hozzáférhetőséget illeti, európai szinten harcolunk azért, hogy az egészségbiztosítók fizessék a célzott kezelést. 

- A daganatos betegségeken kívül más betegségek esetében is hasznos a molekuláris diagnosztika?

- Minden bizonnyal. Egyre személyre szabottabb kezelések, gyógyszerek lesznek. Nagyon sok betegségről kiderül, hogy a mikrobiom, a bélflóránk okozza, csak eddig ezt nem tudtuk vizsgálni. Most már ugyanazokkal a molekuláris diagnosztikai módszerekkel, amelyeket a ráknál használunk egyre pontosabban lehet a mikrobiomot is vizsgálni és egyre inkább felfedezzük a betegségek valódi okát, ami óriási segítség abban, hogy oki terápiát tudjunk alkalmazni egyre több betegségben.

 

(A cikk megjelenését az Oncompass Medicine támogatta)

 

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-12: Világfigyelő - :

Őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

Őrizetbe vette a Scotland Yard tegnap Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki hét évig Ecuador londoni nagykövetségén élt.
2019-04-12: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

A jeles személyiségeket adó maksai Jancsó család (Nemzedékről nemzedékre 7.)

A kézdivásárhelyi nemes Jancsó família ágazata, maréknyi jeles leszármazottja vitte szét a háromszéki ember tulajdonságait, örökletes génjeit, a feleségek-anyák pedig még színesebbé tették a famíliát. Híresek voltak a Jancsók – emlékeznek a mai maksaiak az öregek szavaira. Nem mindennapi történet ugyanis, hogy a három Jancsó – apa, fia és unoka – református papként több mint száz éven keresztül szolgált lelkipásztorként ebben az egyházközségben.