Nemzedékről nemzedékre 7.A jeles személyiségeket adó maksai Jancsó család

2019. április 12., péntek, Élő múlt

A kézdivásárhelyi nemes Jancsó família ágazata, maréknyi jeles leszármazottja vitte szét a háromszéki ember tulajdonságait, örökletes génjeit, a feleségek-anyák pedig még színesebbé tették a famíliát. Híresek voltak a Jancsók – emlékeznek a mai maksaiak az öregek szavaira. Nem mindennapi történet ugyanis, hogy a három Jancsó – apa, fia és unoka – református papként több mint száz éven keresztül szolgált lelkipásztorként ebben az egyházközségben.

  • A kézdivásárhelyi Jancsókkal közös címer
    A kézdivásárhelyi Jancsókkal közös címer

Jancsó Sámuel (Samu) – született 1742-ben Kézdivásárhelyen, meghalt 1827-ben Maksán – 1795-ben került Ikafalváról 16 évi szolgálat után Maksára, Jancsó Máté (szül. 1791, Ikafalva, meghalt 1865, Maksa), három évig Lécfalván is szolgált, Jancsó Ferenc (szül. 1828, Maksa, meghalt 1897, Maksa) pedig Jancsó Máté halálakor vette át apapi hivatást, 1855-től segédlelkész volt apja mellett. Jánó Mihály művészettörténészünk szerint utóbbi jelentős szerepet játszott a jelenlegi maksai református templom építésében és kazettás mennyezetének Budapestre való szállításában.

Jancsó-sírkövek keresésére indultunk a maksai temetőben. Jancsó Sámuel sírkövét már nem találtuk meg. A Jancsó Mátéé és Ferencé még áll, sírhantjuk gondozása azonban az egyházközség jóakaratára vár.

 

Jancsó Ferenc síremléke Maksán

 

Jancsó Ferenc fia volt a Maksán született Jancsó Gábor (1862–1937). Nagyenyedi oklevéllel kezében a baróti, majd a sepsiszentgyörgyi Állami Polgári Fiú- és Leányiskola tanár-igazgatója lett. 1919 után a Református Székely Mikó Főgimnáziumban tovább működő tanítóképző, polgári fiú- és leányiskolában tanított, s egy ideig egyben a Mikó-kollégium rektor-igazgatójának a helyettese volt. Majdnem félévszázadot töltött el a magyar tanügy szolgálatában, ebből húsz évet Sepsiszentgyörgyön. Síremléke a vártemplomi temetőben áll. Személyéről több alkalommal is megemlékezett lapunk.

 

Jancsó tanár úr, akit nem felejtett el a város

 

A maksai Jancsó nemzetség leszármazottjai Budapesten, szerte Erdélyben és a nagyvilágban élnek. A sepsiszentgyörgyi Jancsó tanár úr unokája, dr. Jancsó Gábor (1941) vegyész-kutató, professzor emeritus, a gelencei Jancsó-találkozók résztvevője, készséges adatközlőnk népes családjával Budapesten él, szabad idejében gombászattal és családtörténet-kutatással foglalkozik. Négy unoka – három fiú és egy lány – boldog nagyapja.

 

A családfa „rügye”, Jancsó Bálint (a család gyűjteményéből)

 

A nemes Jancsó család felmenői közül Jancsó János lovas-nemes testvérei, Tamás, Jakab és Simon részére Báthori Gábor erdélyi fejedelem adományozott szolgálataikért címeres nemeslevelet 1613. július 13-án, 406 esztendővel ezelőtt. Az eredeti elégett az 1834. évi kézdivásárhelyi nagy tűzvészben, de miként dr. Jancsó Gábortól megtudtuk, magyar fordításban fennmaradt.

A családhoz szorosan kapcsolódó személyiségek közül megemlítjük a Maksán született Jancsó Lajos (1858–1932) egyháztörténészt és valláskönyvszerzőt, Jancsó Sándor (1867–1943) református lelkészt és kátéírót, Makkai Sándor református püspök és író sógorát, Jancsó Adrienne (1921–2006) Kossuth-díjas színművészt és előadóművészt, Jancsó Béla (1896–1977) budapesti festőművészt. Ebből a családból származott Jancsó Elemér (1905–1971) irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár és fia, a kolozsvári író, színművész és tanár Jancsó Miklós (1946–2017).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1361
szavazógép
2019-04-12: Életmód - Fekete Réka:

A célzott kezelés életet menthet (Közelebb a daganatos betegségekhez 3.)

Senki nem szenvedhet vagy halhat meg, akin a kutatás jelenlegi állása szerint lehet segíteni – vallja a budapesti Oncompass Medicine kutatócsoportja, amelynek  eredményei világszínvonalúak a daganatok molekuláris diagnosztikai vizsgálata és célzott kezelése terén. A tizenöt éve működő kutatóbázis szakemberei által érvényesített precíziós orvoslás lényege abban áll, hogy a daganatok kialakulásáért felelős génhibákra célzottan ható gyógyszereket keresnek, amelyek hatásmechanizmusát egy saját fejlesztésű szabályrendszer által vizsgálják. A magyarországi rákgyógyításban már jelentős szerepet betöltő vizsgálati- és terápiás szolgáltatásokat az Oncompass Medicine hamarosan elérhetővé teszi a határon túli betegek számára is. Erdélyben elsőként a kolozsvári Pro Medical Centernél nyitottak konzultációs pontot. A célzott rákterápia előnyeiről dr. Peták Istvánnal, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójával beszélgettünk.
2019-04-12: Mi, hol, mikor? - :

Elmarad a Sam, avagy felkészülés a családi életre

Objektív okok miatt elmarad a Tamási Áron Színház ma estére tervezett Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadása.