Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyföldi terrorvádNemzetközi síkon folytatódik a küzdelem

2019. április 13., szombat, Belföld

Nemzetközi síkon folytatódik a küzdelem a terrorizmus vádjával öt-öt év szabadságvesztésre ítélt székelyföldi férfiak, Beke István és Szőcs Zoltán érdekében – jelentette be Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa civil szervezet jelenlegi és a magyar legfelsőbb bíróság volt elnöke tegnap Budapesten.

  • Lomnici Zoltán és Fejér László Ödön. Fotó: MTI
    Lomnici Zoltán és Fejér László Ödön. Fotó: MTI

Lomnici Zoltán közölte: a szerinte ártatlanul elítélt két férfi érdekében már a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak, az eljárás elősegítéséhez pedig Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő saját költségén lefordíttatta a peranyagot angol és magyar nyelvre. Az európai parlamenti választások után szeretnének mihamarabb közmeghallgatást Brüsszelben, amelyen felhívnák a figyelmet a romániai magyarság helyzetére és a Beke–Szőcs-ügy törvénysértő voltára, továbbá petíciót nyújtanak be az Európai Parlamenthez is, amelyen keresztül ráirányítják a figyelmet a román hatóságok magyarellenes tevékenységére, különösen a bebörtönzött székelyek ügyére. Azért van szükség az újabb lépésekre, mert kedden a bukaresti legfelsőbb bíróság elutasította az elítéltek felülvizsgálati kérelmét, annak ellenére, hogy az ügyvédek egyértelműen elmondták, milyen súlyos eljárási szabálytalanságok történtek, és hogy miért nem áll meg a terrorizmus vádja. Ez alapján biztosak voltak benne, hogy az Európai Unió tagjának számító Romániában jogszerű döntés születik, ehelyett politikai határozatot hoztak, amellyel Lomnici szerint azt szerették volna üzenni, hogy ha a magyarság a megmaradása érdekében a véleményét bármilyen módon kifejti, akkor megtorlásra számíthat.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a döntést elfogadhatatlannak és az egész magyar nemzetet sértőnek minősítette, a két székely elítéltet pedig politikai fogolynak tekinti. Lomnici úgy látja: a külhonban élő magyarság ma a leginkább üldözött nemzet Európában, a román állam pedig „keresztényüldözést” folytat, az emberi jogok mellett ugyanis a magyar keresztény kisebbség jogait is csorbítja. Erre a nemzetközi közvélemény figyelmét is fel kell hívni, a csíksomlyói pápalátogatás pedig jó alkalom lehet erre – jegyezte meg.

A székely terrorügy fejleményeiről Fejér László Ödön háromszéki szenátor úgy vélekedik: a legfelsőbb bíróság a felülvizsgálati kérelem elutasításával a titkosszolgálatokat védi, és meg akarja félemlíteni a magyarokat, a székelyeket, hogy beolvadjanak a többségi társadalomba vagy hagyják el az országot. Elmondta azt is, hogy beadvánnyal fordultak az Európai Tanács főtitkárához és elnökéhez is, amelyben ismertették a magyarság sérelmeit, levelükre várják a választ. Továbbá személyesen beszélt a feketehalmi börtön igazgatójával is, hogy könnyítsenek azokon a körülményeken, amelyeken lehetséges.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-13: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Tanácstalanul

Nagyon rágyújtott Klaus Iohannis a népszavazásra, amelyet már bő két éve ígérget a hatalmi túlkapások ellen utcára vonult százezreknek és a mögöttük álló millióknak. Az államfő szeret a független igazságszolgáltatás harcos védelmezőjeként fellépni, de az elmúlt időszakban magukra hagyta az ország polgárait, beérte az időnkénti bírálattal, a szociálliberális koalíció pedig haladt a maga útján, és sok olyan módosítást végrehajtott az igazságügyi rendszeren, ami nem az ország, hanem csak a korrupt vezetők javát szolgálja.
2019-04-13: Közélet - :

Kisiskolás népdalcsoportok találkozója

A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében tartották csütörtökön a kisiskolás népdalcsoportok második találkozóját, amelynek, akárcsak az előzőnek, Gábor Judit, a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd-iskola és Füleki Katalin, a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor-iskola tanítónője volt a főszervezője, ötletgazdája.