Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Költők fája mellett

2019. április 13., szombat, Közélet

A díszletként felállított installációnak köszönhetően tételesen is a költők fája mellett mondták el verseiket speciális iskolások és hagyományos osztályokban tanuló, sajátos nevelési igényű diákok csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában a számukra szervezett megyék közti szavalóversenyen. Az első ilyen jellegű versmondó megmérettetésen harminchét Brassó, Hargita, Maros, Kolozs és Kovászna megyei speciális helyzetű gyermek bizonyította: a vers mindenkié.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

 A szervező pedagógusok – Bakó Erika, Benkő Tünde és Fazakas Kinga – lapunknak elmondták, ezek a gyermekek gyakran érzik azt, hogy ők semmire nem képesek, az önértékelésük nagyon alacsony, és ez a mostani, valamint a hozzá hasonló rendezvényekkel, mint az énekmondó és a mesemondó verseny, igyekszenek őket bátorítani, hogy megmutassák, mire képesek. Úgy vélik, a szókincsfejlesztés, a szép beszéd gyakorlása és az önbizalom erősítése szempontjából is nagyon jó a versmondás és a vetélkedés, a versenyen pedig ismerkednek a máshonnan érkezőkkel és barátokat szereznek.

A versenyzőket és kísérő tanáraikat köszöntötte a szervező sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola igazgatója, Forró Huba, a megyei tanfelügyelőség részéről pedig Bokor Attila speciális oktatásért felelős szakfelügyelő, és mivel a vetélkedőt a magyar költészet napján tartották, a szervezők József Attiláról is megemlékeztek. A versenyt a sepsiszentgyörgyi Hidi Anna Beáta hatodikos hallássérült diák vezette fel, aki jelbeszéddel szavalt, majd a versenyzők sorra mondták el a Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Gyurkovics Tibor költészetéből választott verseket. Nagyon sok díjat osztottak, de végül mindenki nyertes volt, mert tegnap részt vehettek az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeum látogatásán és a helyszínen szervezett bútorfestő kézműves-foglalkozáson, hazafelé pedig megálltak az oltszemi kisegítő iskolában. Az új barátok a közös vacsoránál búcsúztak egymástól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1120
szavazógép
2019-04-13: Közélet - Mózes László:

Zenés vándorlás Orbán Ferenccel (A magyar költészet napja)

Vándorének című verses, zenés műsorát mutatta be a magyar költészet napján, csütörtökön Orbán Ferenc. A sepsiszentgyörgyi muzsikus az általa megzenésített verseket adta elő a Bod Péter Megyei Könyvtárban akusztikusgitár-kísérettel, és a dalok között életéről, élményeiről mesélt.
2019-04-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Díjazták a kis meseillusztrátorokat

Erdély 11 megyéjéből, 67 településről, több mint 100 intézményből összesen 1552 pályamunka érkezett be a Benedek Elek születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából hirdetett országos meseillusztrációs gyermekrajzpályázatra – mondta rövid köszöntőbeszédében Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója a rendezvény tegnap délutáni díjátadó ünnepségén a székelyföldi vadászati közgyűjteménynek otthont adó sepsiszentgyörgyi Bene-házban.