Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Díjazták a kis meseillusztrátorokat

2019. április 13., szombat, Közélet

Erdély 11 megyéjéből, 67 településről, több mint 100 intézményből összesen 1552 pályamunka érkezett be a Benedek Elek születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából hirdetett országos meseillusztrációs gyermekrajzpályázatra – mondta rövid köszöntőbeszédében Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója a rendezvény tegnap délutáni díjátadó ünnepségén a székelyföldi vadászati közgyűjteménynek otthont adó sepsiszentgyörgyi Bene-házban.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

„Szervezőként ilyenkor nem lehet mást mondani, mint azt, hogy köszönjük elsősorban a gyerekeknek a rajzokat, de szüleiknek és tanítóiknak is, hogy fontosnak tartották elolvastatni velük a kijelölt tíz mesét, és biztatni őket arra, hogy elkészítsék ezeket a szebbnél szebb munkákat” – fogalmazott a házigazda.

A társszervezők nevében elsőként Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszent­györgyi fiókjának vezetője köszöntötte a jelenlévőket, aki a Benedek Elek-emlékév legnagyobb tömegrendezvényének nevezte a rajzpályázatot, amely méltóképpen emlékezik a legnagyobb magyar meseíróra, aki budapesti karrierépítési lehetőségeiről lemondva hazatelepedett Kisbaconba, és ott létrehozta az Osztrák–Magyar Monarchia legjobban működő lapját, folyamatos párbeszédet folytatva több ezer gyerekkel.

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy Benedek Elek meséi nemcsak születésükkor, hanem ma és minden bi­zonnyal majd az ő gyerekeik korában is értékesek lesznek, és büszkék lehetnek arra, hogy rajzaik által ők is öregbítették az író hírnevét.

A zsűri nevében Ferencz Boglárka grafikai tervező, a Vadon Egyesület munkatársa és Fábián Kinga, a Székely Mikó Kollégium művészettanára szólt még az egybegyűltekhez, méltatván röviden a beérkezett rajzokat – rajtuk kívül Miklós Mária, Kovászna megye művészetekért felelős tanfelügyelője, Nagy Tímea gyermekkönyvtáros és Szebeni Zsuzsa volt még a zsűri tagja –, majd kiosztották a díjakat a kis művészeknek.

Az óvoda kiscsoportjától az elemi iskola 4. osztályáig minden korosztályban három díjat és egy dicséretet adtak át, végezetül pedig Farkas Alpár, a vargyasi óvoda nagycsoportosa és Tőke Balázs Szilamér csíkszeredai III. osztályos diák Benedek Elek-díjat, Darius Adelin Aflat segesvári nagycsoportos és Toró Zenkő Anna sepsiszentgyörgyi első osztályos diák Balassi-különdíjat vehetett át. Az ünnepség részeként egy kisiskolások által előadott verses-zenés műsort is meghallgathatott a népes közönség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-13: Közélet - Fekete Réka:

Költők fája mellett

A díszletként felállított installációnak köszönhetően tételesen is a költők fája mellett mondták el verseiket speciális iskolások és hagyományos osztályokban tanuló, sajátos nevelési igényű diákok csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában a számukra szervezett megyék közti szavalóversenyen. Az első ilyen jellegű versmondó megmérettetésen harminchét Brassó, Hargita, Maros, Kolozs és Kovászna megyei speciális helyzetű gyermek bizonyította: a vers mindenkié.
2019-04-13: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Könyvbemutató Zágonban

Zsúfolásig megtelt a Mikes Művelődési Központ Gabonásterme szerda este: kit ne érdekelt volna egy olyan 255 oldalra terjedő illusztrált és mutatós kötet szülőfaluja múltjáról és jelenéről, amely a Székelyföld települései sorozatban jelent meg a Háromszék Vármegye Kiadó szerkesztésében?