Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lezárult a tanácskozás

2019. április 13., szombat, Belföld

Nem vettek részt a szociálliberális kormánykoalíció vezetői azon az egyeztetésen, amelyre a május 26-ára meghirdetett népszavazás ügyében várta őket Klaus Iohannis. Az államfő előző nap az ellenzéki pártokkal, az RMDSZ-szel és a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciójával egyeztetett a referendumról.

  • Forrás: presidency.ro
    Forrás: presidency.ro

Tegnap az SZDP Eugen Nicolicea képviselőházi alelnököt és két volt politikai foglyot küldött a konzultációra, amivel azt üzenték Iohannisnak, hogy őt tartják felelősnek az egykori kommunista elnyomók kiszolgálásával vádolt Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségben tartásáért, akinek a leváltását fél éve hiába sürgeti a kormány. A román ellenzéki sajtó szerint az SZDP szokatlan gesztusa azt a párhuzamot hivatott erősíteni, amit a fő kormánypárt a kommunista időszak ellenállói és saját, korrupcióváddal bíróság elé állított tisztségviselői között vont, amikor – Adrian Năstase volt miniszterelnöktől kezdve a pártot most vezető Liviu Dragneáig – politikai leszámolás áldozatainak tüntetik fel az SZDP bűnvádi eljárás alá helyezett tisztségviselőit. Iohannis a tegnapi egyeztetést összegző sajtónyilatkozatában szánalmasnak nevezte az SZDP azon igyekezetét, hogy a kommunista elnyomás áldozatait kihasználva próbálja igazolni „az igazságszolgáltatás elleni ostromát”.

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége nem képviseltette magát a népszavazással kapcsolatos konzultációsorozaton. A pártot vezető Călin Popescu-Tăriceanu szerint Iohannis nem egyeztetni akar, legfeljebb az általa kitalált témát „melegen tartani”, és a parlamenti pártokat ennek a „médiaszereplésnek” a statisztáiként akarja felhasználni. Sőt, maga a népszavazás is csak ürügy, hogy beavatkozzon az EP-választási kampányba és fél évvel korábban megkezdje az újraválasztását célzó elnökválasztási kampányát. A román államfő május 26-ra, az EP-választások napjára kiírt referendummal tiltatná meg, hogy a kormány amnesztiát adjon a korrupciós bűncselekmények elkövetőinek vagy sürgősségi rendelettel módosítsa a büntetőjogot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-13: Belföld - :

Magyarellenességért bírságoltak

Összesen 35 ezer lejre bírságolt meg az Országos Audiovizuális Tanács két tévécsatornát magyarellenes műsorai miatt. A B1 televízió 15 ezer lejes bírságot kapott a Lumea lui Banciu, a Se întâmplă acum és a Dosar de politician című műsorokért, a Realitatea hírcsatornának pedig 20 ezer lejt kell fizetnie a Jocuri de putere, a România 2019 és a Realitatea Românească több adásában elhangzottak miatt.
2019-04-13: Belföld - :

Hírsaláta

ALAPFOKON A SZÉKELY LÁNYOK NYERTEK. Első fokon ítéletet hirdettek annak a temesvári orvosnak az ügyében, aki nem vette fel a székelyföldi kosaraslányok anamnézisét, mert nem beszélnek jól románul.