Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. április 16., kedd, Mi, hol, mikor?

Nyitott Akadémia

A Nyitott Akadémia sorozat részeként ma 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban dr. Buda László orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, a Pécsi Tudományegyetem korábbi tanszékvezetője tart előadást Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban címmel. Jegyek elővételben, illetve előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Könyvbemutató
* Székely Árpád Erdélyi-Alpok 3. (Dél-erdélyi épített örökség) című kötetének bemutatójára ma 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Bene-házban, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előadótermében.
* A zabolai Mikes-kastély és a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet rendkívüli meghívottak jelenlé­tében mutatja be szerdán 18 órától a zabolai Mikes-kastélyban Michael O’Sullivan és Patrick Leigh Fermor – Erdély egy angol utazó szemével című monográ­fiáját. Meghívott vendégek: dr. Michael O’Sullivan, Barcsay Tamás történész, Mary Robinson író, Petroc Trelawny, a BBC3 munkatársa, valamint Brendan Behan drámaíró. Házigazda: Mikes-Chowd­hury Gergely. Közreműködik: Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet MKK vezetője.

 

Tojásírás
SEPSISZENTGYÖRGY. Keddtől csütörtökig 16–20 óráig nagyheti tojásírás a Guzsalyas Alapítványnál (Míves Ház). Pénteken a tojásírás éjszakája 11 órától szombat hajnali 4 óráig tart – alsó korhatár 7 év. Zenél a a Folker együttes. Kérik a résztvevőket, vigyenek főtt vagy kifújt tojást.
KOVÁSZNA. A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete és a kovásznai Városi Művelődési Ház ma 16–19 óráig a kovásznai Városi Művelődési Ház zsebtermében szervez hagyományos húsvéti tojásírást.
BARÓT. Szerdán 17 órától 13. alkalommal szerveznek húsvéti tojásírást Erdővidék Múzeumában a Kalendárium Jeles napok sorozatának részeként. Demeter Mária (Barót) várja a tojásírást megtanulni és gyakorolni óhajtókat. Kérik, hogy a tanuláshoz, gyakorláshoz mindenki vigyen magával annyi főtt tojást, amennyit fel szeretne használni, és efölött még két darabot, valamint puha rongyot a tojások törléséhez, kevés szalonnabőrt a fényezéshez. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház szerdán 19 órától a Kamarateremben Henrik Ibsen: A társadalom támaszai című előadását játssza (rendező: Botos Bálint).

 

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban játssza Világhírű Redever című táncjátékát. Jegyek a központi jegyirodában kaphatók (telefon: 0267 312 104).

 

Bábszínház
VENDÉGJÁTÉK. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Csipkerózsika című előadását ma 10 és 12 órától a kovásznai művelődési központban, szerdán 10 és 11.30-tól a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban játssza. A darabot rendezte, a szöveget és a zenét írta: Király István. Jegyár: 8 lej.

 

Zene
KAMARAZENE. Április 17-én, szerdán 18 órától rendkívüli kamarazene-koncertre várják az érdeklődőket az Árkosi Kulturális Központba (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). Fellép: Nagy Noémi, Vajda Gergő, Kádár Balázs, Máthé Izabella, Ferencz Tihamér, Kádár Mihály, Kerezsi Csanád. Felkészítő tanárok: Császár Katalin (fuvola), Sebestyén-Lázár Enikő (ének), Gábor Szabolcs (klarinét), Gábor Szende (cselló), Veres István (trombita). Korrepetitorok: Kőmíves-Bokor Zsuzsa, Bándi Margit, Szabó Levente. Műsoron: Vivaldi-, Mozart-, Enescu-, Perényi-, Holmes-, Piazzolla-, Bach-művek.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Így neveld a sárkányodat 3. – amerikai animációs családi film, magyarul beszélő és Dumbó – amerikai családi film, fantasy, román felirattal; 18.30-tól A művészet templomai: Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban – olasz ismeretterjesztő film, magyar felirattal és Kicsi – amerikai vígjáték, román felirattal; 20.30-tól Nyár – zenés, romantikus, életrajzi film, román felirattal; 20.45-től Hellboy – amerikai akció, fantasy, kalandfilm, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban szerdán 19 órától nyitják meg a Szerzetesek asztalánál című vándorkiállítást. A szerzetesek étkezési szokásait és a gasztronómiára gyakorolt hatásukat bemutató tárlatot a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum még 2015-ben, a megszentelt élet éve alkalmából állította össze. A kiállítást bemutatja dr. Saly Noémi muzeológus (MKVM, Budapest). A kiállítás kurátora, ft. Márkus András címzetes esperes, az őrkői Mária Világ Királynője Egyházközség plébánosa gondolatokat oszt meg a szerzetesi élet titkairól. Házigazda: Vargha Mihály múzeumigazgató.

 

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától a Föld napja (április 22.) alkalmából Erdő-mező virágai – védett virágok Erdővidéken címmel Oláh Zoltán ny. biológus (Barót) tart vetített képes előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai szerdán 16–17.30 óráig Árkoson a polgármesteri hivatal gyűléstermében fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ELŐADÁS. A kézdiszentléleki közösségi házban (a római katolikus templommal szemben) ma 18 órától előadást tart Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke Mutassuk meg értékeinket Európában címmel és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki vetített képes előadásban mutatja be a Szent Anna-tó képi megjelenítését.
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. Sepsiszentgyörgyön a Cserey Jánosné utcában szerdán 8–12 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyház­község könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától step­aerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Felsőrákoson, szerdán Vargyason a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-16: Sport - :

Sopron negyedik, megvédte címét a Jekatyerinburg (Női kosárlabda, Euroliga)

A negyedik helyen végzett a házigazda Sopron Basket a női kosárlabda Euroligában, mivel a négyes döntő vasárnapi bronzmérkőzésén 64–53-ra kikapott a cseh USK Praha csapatától. Az orosz Jekatyerinburg megvédte címét, a vasárnapi fináléban 91–67-re legyőzte a szintén orosz Dinamo Kurszk együttesét.
2019-04-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a sepsiszentgyörgyi
PAP-PAKUTS GYÖRGY
életének 68. évében türelemmel viselt, súlyos betegségben elhunyt.
Temetése 2019. április 17-én 14 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család: felesége, gyermekei, testvére
1054