Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A per

2019. április 18., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Két és fél éve annak, hogy fölényes győzelmet arattak a parlamenti választásokon a szociáldemokraták, élükön a jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragneával. És immár két és fél éve, hogy Romániában jóformán minden az igazságszolgáltatásról és Liviu Dragnea második peréről szól, amely nyomán rácsok mögé kerülhetne a szociáldemokrata pártvezér.

Százezres tüntetések, két, saját pártja által megbuktatott kormány, látványos pálfordulások, árulások, a Szociáldemokrata Pártból történt kizárások, új alakulatok létrejötte, titkosszolgálati machinációk, kirúgott korrupcióellenes főügyész, menesztéssel fenyegetett főügyész, harc a párhuzamos állammal, betartó államelnök, európai uniós fenyítések, brüsszeli rendreutasítások – az elmúlt két és fél év főbb mozzanatai jól jelzik az intenzitását annak a harcnak, mely tegnap újabb fordulópontjához érkezett, miután a nagyobbik kormánypárt úgy döntött, megvonja a támogatást három miniszterétől, köztük Tudorel Toader igazságügyi tárcavezetőtől. Amint azt Liviu Dragnea és Viorica Dăncilă miniszterelnök is beismerte: Toader fő bűne, hogy nem volt hajlandó sürgősségi rendelettel módosítani a büntető törvénykönyvet, pedig jó ideje beszélt már erről az intézkedésről. Nem tett meg tehát mindent, hogy megmentse Liviu Dragnea irháját – olvassuk a sorok között.

Pedig Tudorel Toader tényleg sok mindent végrehajtott, amit elvártak tőle. Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész eltávolítása például az ő nevéhez fűződik, de Augustin Lazăr menesztését is javasolta – más kérdés, hogy Klaus Iohannis ezt nem fogadta el. A büntető törvénykönyv sürgősségi rendelettel történő módosítása ellen azonban akkora volt a nemzetközi tiltakozás, hogy Toader ezt jobbnak látta nem bevállalni. Annál is inkább, hogy Viorica Dăncilă kormányfő sem nagyon sürgette az intézkedést – ebből egyébként az látszik, hogy bár a miniszterelnök nagyjából végrehajtja pártbeli főnöke utasításait, azért készül egy esetleges Dragnea utáni korszakra is. Lavírozásai nyomán az igazságügyi tárca vezetőjének sikerült elérnie azt, hogy minden oldalról támadják: azok is, akik kinevezték, azok is, akik ellenzékből bírálják a szociáldemokraták törekvéseit, de még a romániai folyamatokat távolabbról figyelő uniós tisztségviselők is gyanakodva és fenntartásokkal viszonyultak hozzá. Nem csoda hát, ha elfogyott körülötte a levegő, és a szociáldemokraták tegnapi összejövetelén szinte egyhangúlag vonták meg tőle a bizalmat.

Nem túl valószínű azonban, hogy ezzel az epizóddal véget ér a két és fél éve tartó hisztéria. A Iordache-féle parlamenti különbizottság már kidolgozta a büntető törvénykönyvet módosító javaslatait, hamarosan a parlament plénuma elé kerül az ügy – lesz még itt nekiveselkedés, jajveszékelés.

Pedig lenne itt helye az értelmes vitának, a munkának, a csendes építkezésnek is. Talán majd Liviu Dragnea perének lezárulta után?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-04-18: História - :

Ez történt 170 éve (Háromszék nem alkuszik)

Április 12.
Kossuth Lajos az Országos Honvédelmi Bizottmány elé terjesztette a Függetlenségi nyilatkozat tervezetét, amelynek tagjai nem értettek egyet a felvetéssel.
2019-04-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Anyanyelven az üzletekben

Kétnyelvűségre szólítja fel a kereskedelmi vállalkozásokat, üzleteket az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) most induló kampányában, amelynek fő célja az anyanyelvhasználat kiterjesztése a hétköznapokban.