Hírsaláta

2008. augusztus 28., csütörtök, Belföld

TOVÁBB DRÁGUL A TEJ. A kistermelők 2―2,50 lejért fogják árulni ezentúl a tejet, az üzletekben pedig ennek dupláját kérik majd el. A déli megyék termelői arra panaszkodnak, hogy egyre kevesebb tejet adnak el, és a kiadások gyarapodnak, hiszen a takarmányt meg kell venniük, mert a legelők a szárazság miatt alkalmatlanok a legeltetésre. Idén már tíz százalékkal drágult ez az alapélelmiszer. (Erdély fm)

NÉGYSZER TÖBB ROMÁNIA ADÓSSÁGA, MINT 2000-BEN. Tizenhat és fél százalékkal nőtt Románia küladóssága: az első félév végén 44,794 milliárd euró volt a közepes és hosszú lejáratú tartozás, egy évvel korábban 38,423 milliárdnál tartott ― jelentette a Román Nemzeti Bank. Egy főre vetítve a küladósság mértéke a tavaly év végi 1853 euróról július végére 2240 euróra nőtt. Ez a 2000-ben mért fejenkénti 555 eurós szinthez bő négyszereződést jelent, a 2005-ről jelentett 1230 euróhoz képest pedig majdnem megduplázódott. (Capital)

GYŐZTEK A RÉGIEK. Az RMDSZ Szilágy megyei szervezete megtartotta a 2008-as parlamenti választásokat előkészítő jelöltrangsoroló küldöttgyűlést. Jelölési pályázatot négyen tettek le: Seres Dénes és Széman Péter képviselőjelölt, valamint Fekete Szabó András és Csutak Nagy László szenátorjelölt. A 248 elektorból 190 jelent meg, így érvényes volt a rangsoroló küldöttgyűlés, melyen Seres Dénes jelenlegi képviselő 167 szavazatot, Széman Péter 18 szavazatot tudhat magáénak, Fekete Szabó András jelenlegi szenátornak 161, Csutak Nagy Lászlónak pedig 21 küldött szavazott bizalmat. (RMDSZ-tájékoztató)

JÓ VÁSÁR. A legújabb egyezség értelmében a Szociáldemokrata Párttal választási szövetségre lépett Voiculescu-féle Konzervatív Párt huszonöt egyéni választókerületben indíthat jelöltet. Az egyszázalékos politikai alakulatnak így ismét esélye van arra, hogy parlamenti párt legyen. (Cotidianul)

HALÁLOS JÁTSZMA. Craiován a Caiacként ismert Mihai Pârvu, a helyi alvilág egyik feje 50 000 eurót vesztett pókerben a helyi kaszinóban, ráadásul kártyapartnere és alvilági társa a parti végén a kaszinó előtt fejbe lőtte. Craiován nem ez volt az első utcai tűzharc. Két-háromhavonta a helyi alvilág a városközpontban vívja meg fegyveres csatáját, a rendőrség szeme láttára. (România liberă)

BILINCSBEN. Eltemették azt a négyéves roma gyermeket, akit nevelő asszisztense gyilkolt meg, az újságok szerint faji előítéletből. A gyermek édesanyja, aki épp börtönbüntetését tölti, szigorú őrizet mellett, bilincsbe verve vehetett részt gyermeke temetésén. (Ziua)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2008-08-28: Közélet - x:

Nem lesz sportminisztérium

A kormányzás szempontjából a mandátum utolsó három-négy hónapjában nem élvez prioritást az ifjúsági- és sportminisztérium létrehozása — jelentette ki tegnap Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök, így utalt Traian Băsescu államelnöknek az új minisztérium létrehozására vonatkozó javaslatára.
2008-08-28: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Támogatás tanügyi intézményeknek
Tanévkezdés előtt, szerdai ülésén több mint 45 millió lejt hagyott jóvá a kormány 258 magyar és magyar tagozattal rendelkező vegyes tannyelvű tanintézet — iskolák, óvodák, napköziotthonok — javítására, bővítésére, korszerűsítésére, valamint iskolanegyedek építésére. A 45 138 000 lej értékű támogatást a tanügyi minisztérium költségvetéséből juttatják az érintett intézményeknek. Háromszékről harminc iskola és óvoda részesül támogatásban.