Belföldi hírek

2008. augusztus 28., csütörtök, Belföld
Támogatás tanügyi intézményeknek

Tanévkezdés előtt, szerdai ülésén több mint 45 millió lejt hagyott jóvá a kormány 258 magyar és magyar tagozattal rendelkező vegyes tannyelvű tanintézet — iskolák, óvodák, napköziotthonok — javítására, bővítésére, korszerűsítésére, valamint iskolanegyedek építésére. A 45 138 000 lej értékű támogatást a tanügyi minisztérium költségvetéséből juttatják az érintett intézményeknek. Háromszékről harminc iskola és óvoda részesül támogatásban.

Drágul a kenyér

Hiába kétszerese az idei termés a tavalyinak, a betakarított búzának hetven százalékából nem lehet kenyeret sütni, gyenge minősége miatt csak takarmánynak jó. A gabona rossz minősége miatt az iparág kénytelen lesz búzát importálni. A pékipari szervezetek szerint ez novemberben dráguláshoz vezethet, mivel külföldön jóval magasabbak a búzaárak.

Felfüggeszthetik a munkaügyi minisztert

Vasile Blaga szerint az államelnök minden valószínűség szerint felfüggeszti tisztségéből Paul Păcuraru munkaügyi minisztert. A Demokrata-Liberális Párt főtitkára úgy vélekedett, az intézkedésre azért lenne szükség, hogy kizárják annak gyanúját is, hogy a magas rangú tisztségviselő befolyásolhatja a bűnvádi eljárás kimenetelét. Ezzel szemben a szenátus elnöke, Nicolae Văcăroiu és a felsőház jogi bizottságának elnöke, Norica Nicolai indokolatlannak tartja Paul Păcuraru esetleges menesztését. Mint ismert, a szenátus tegnap jóváhagyta a bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó kérést Paul Păcuraru munkaügyi miniszter és Codruţ Şereş volt gazdasági miniszter ellen.

A hatóságok felelősek

A prefektusoknak és a helyi hatóságoknak kötelességük felügyelni az újjáépítési munkálatokat az árvíz sújtotta vidékeken annak érdekében, hogy a házak december elsejéig elkészüljenek — mondta Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap a kormányülés elején. A kormányfő felkérte az újjáépítés felügyeletére kinevezett államtitkárokat, hogy a helyi hatóságokkal együtt szabjanak meg egy programot a munkálatok elvégzésére. Tăriceanu azt kérte ugyanakkor Cristian David belügyminisztertől, hogy hetente üljön össze a hat államtitkárral, és elemezzék a házak újjáépítési munkálatainak stádiumát minden településen. A kormányfő kedden felkérte az árvíz által tönkretett házak újjáépítéséért felelős államtitkárokat, hogy a kormány szerdai ülése után szálljanak ki terepre, a helyszínen ellenőrizzék a munkálatokat, és hetente készítsenek beszámolót a munkálatok állásáról.

Összegyűjtötték az aláírásokat

Ion Iliescu nem látta el kézjegyével az alkotmánymódosításra vonatkozó szociáldemokrata tervezetet. Az alakulat tiszteletbeli elnöke kifejtette: nem ért egyet Mircea Geonă kezdeményezésével, és indokolatlannak tartja az alaptörvény módosítását. Mircea Geoană pártelnök közben közölte: összegyűlt a tervezet benyújtásához szükséges negyven aláírás, a dokumentumot minden valószínűséggel jövő héten nyújtják be a parlamenthez. Mint ismert, az alkotmánymódosítással a szociáldemokraták törölnék az alaptörvényből azt a cikkelyt, amely az államelnöknek illetve a kormány és a parlament tagjainak mentelmi jogot biztosít.

Szeptembertől munkában a képviselők

A szenátus őszi ülésszaka szeptember elsején, a képviselőházé pedig szeptember 3-án kezdődik. A szenátus elnöke szeptember elsejére hívta össze az Állandó Bizottságot. Ugyancsak szeptember első napján ülnek össze a parlamenti frakciók is.

Engedélyezik a mesterséges adalékokat?

Az Egészségügyi Minisztérium zöldutat adna a mesterséges ételízesítők és adalékok — például a zaharin, aszpartam vagy szukralóz — használatának: az egyedüli kikötés az, hogy a szín-, állag- és ízfokozó adalékoknak egy bizonyos tisztasági fokot kell elérniük. A közvitára bocsátott törvénytervezet értelmében Romániában legkevesebb tizenhat adalék kerülhet az élelmiszerekbe, mindezt annak ellenére, hogy egyre több szakértő figyelmeztet: a laboratóriumokban előállított anyagok károsak az egészségre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-28: Belföld - x:

Hírsaláta

TOVÁBB DRÁGUL A TEJ. A kistermelők 2―2,50 lejért fogják árulni ezentúl a tejet, az üzletekben pedig ennek dupláját kérik majd el. A déli megyék termelői arra panaszkodnak, hogy egyre kevesebb tejet adnak el, és a kiadások gyarapodnak, hiszen a takarmányt meg kell venniük, mert a legelők a szárazság miatt alkalmatlanok a legeltetésre. Idén már tíz százalékkal drágult ez az alapélelmiszer. (Erdély fm)
2008-08-28: Közélet - Hecser László:

Baróton új vezetőtanácsra lesz szükség

Kedden közel kétórás tárgyaláson kerestek kiutat az illetékesek, de a Goscom alkalmazottai számára kedvező megoldás nem körvonalazódik: a nagy tartozók valószínűleg nem vagy csak később fognak fizetni, így az elmaradt bérek kiadására sem kerül egyhamar sor. A tárgyalások egyetlen újdonsága a közüzemek igazgatójának, Tausch Herbertnek az a kijelentése lehet, miszerint ő nem zárkózik el a munkakönyvek lezárásától, viszont a szakszervezet megakadályozta, hogy bemenjen saját irodájába, s elintézze a formaságokat. A Goscom-alkalmazottakat tömörítő Kormos szakszervezet vezetői is jelen voltak a tárgyaláson, de jóformán meg sem szólaltak.