Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megszavazták a megyei önkormányzat költségvetését

2019. április 19., péntek, Közélet

Kovászna Megye Tanácsának tegnapi soros ülésén elfogadták a megyei önkormányzat és az alárendelt intézmények költségvetését. Tamás Sándor tanácselnök vetített képes előadása során ismertette a pénz elosztását és az idei beruházási terveket.

  • Idén befejezik a kommandói tábort. Fotó: A Megyeháza sajtóirodája
    Idén befejezik a kommandói tábort. Fotó: A Megyeháza sajtóirodája

Az elnök közölte, ez az első év, amikor minden intézmény működése teljes egészében lefedett. Tavaly például szeptembertől kezdve havonta kellett bukdácsolni, saját költségvetésből pótolni a szociális kiadásokat, mert a kormány nem teljesítette kötelességét.Ezúttal a jövedelemadó száz százalékban a megyében marad, mindenki tud tervezni. Tamás Sándor hangsúlyozta, jobb gazdái a közpénzeknek, mint az állam.

Az önkormányzat idén közel 309,5 millió lejből gazdálkodhat. Ebből 136 milliót a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházra, 84 milliót út- és hídépítésre, -javításra, 54,32 milliót a szociális védőháló fenntartására fordítanak, 32,9 milliót tesz ki a művelődési intézmények és tevékenységek, egyházak és sport támogatására fordítandó összeg, 26,6 millió lej marad magának az önkormányzatnak.

A működési költségek legnagyobb fejezte – 43 százalékos részesedéssel – a szociális intézmények fenntartása. Az elnök közölte, 1050 árva gyermekről gondoskodnak, 5990 fogyatékost támogatnak, a hidvégi öregotthonnak jelenleg 76 lakója van.

A beruházások és fejlesztések fejezetében hat európai uniós támogatással megvalósuló program áll kivitelezés alatt. Ezek közül a legnagyobbak: az erdővidéki utak korszerűsítése, a Székely Nemzeti Múzeum felújítása, valamint a megyei kórház sürgősségi osztályának bővítése. Több évre kiterjedő program az új tüdőbeteg-gondozó építése, a belgyógyászat épületének felújítása, stroke-központ építése, helikopter-leszállóhely létesítése, orvosi műszerek vásárlása és a csatornahálózat felújítása. Más tervek: a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola korszerűsítése, az oltszemi Mikó-kastély felújítása, a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti kazánház átalakítása, a Gyárfás Jenő Képtár munkálatainak befejezése, három családi típusú gyermekotthon építése.

A román kormány résztámogatásával zajló programok: a Nagyborosnyó és Bodzaforduló közötti út és a várhegyi híd felújítása, a nagyajtai vashíd lebontása és új híd építése, a Maksa és Sepsibesenyő közötti út korszerűsítése és a maksai híd újjáépítése. A katasztrófavédelmi felügyelőséget 3,3 millió lejjel támogatják, ebből Baróton külön tűzoltóegységet hoznak létre és két tűzoltóautót vásárolnak. A hegyimentő-szolgálatnak 2,5 millió lejt irányoztak elő, és tervezik egy kilátó építését a Bodoki-tetőre. Idén befejezik a télen-nyáron használható, hatvan fő befogadására képes kommandói tábor újjáépítését.

A megyei önkormányzat nyolc helyi fejlesztési tervet támogat. Programonként 25 ezer lejjel járul hozzá vidéki, önkormányzati tulajdonban levő orvosi rendelők felújításához és – újdonságként – eszközökkel való ellátásához, sportbázisok létesítéséhez, fejlesztéséhez, játszóterek kialakításhoz. Kistérségenként 150 ezer lejjel támogatják óvodák és iskolák felújítását. Ezenkívül iskola utáni tevékenységeket támogatnak, folytatják az iskolatáska-programot az előkészítő osztályosoknak. Újdonság idén, hogy polgármesterek kezdeményezésére emlékházak és falusi könyvtárak felújításához, fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

A tavalyi kihagyás után civil szervezetek, sportegyesületek, egyházak ismét pályázhatnak résztámogatásra. 1,8 millió lej jut egyházaknak, ebből 300 ezer lej kerül Sepsibükszádra, ahol leégett a plébánia. Ifjúsági pályázatokra 150 ezer lejt, kulturális tevékenységekre 1 milliót fordítanak, ugyanannyi jut szociális szolgáltatásokkal foglalkozó civil szervezeteknek, 3,2 millió lejt irányítottak sportra. Habár „a diszkriminált Székelyföldről diktáljuk az iramot a romániai női kosárlabdában”, nemcsak a Sepsi-SIC csapatát támogatják, hanem például vidéki futballcsapatokat is – mondotta az elnök.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1093
szavazógép
2019-04-19: Belföld - :

Hírsaláta

SZATMÁRON KÉSZÜL A PÁPAI KAZULA. A Szatmárnémetiben élő Cristina Sabău-Trifu képzőművész legújabb kiállításának szerdai kolozsvári megnyitóján elárulta: őt kérték fel Ferenc pápa Csíksomlyón viselendő miseruhájának – avagy szakzsargonban kazulának – a megalkotására.
2019-04-19: Közélet - Bokor Gábor:

Megnehezítették a beruházásokat (Kovászna költségvetése)

Elfogadta a fürdőváros ez évi költségvetését Kovászna Helyi Tanácsa. A képviselő-testület egyhangúlag mondott igent a Gyerő József polgármester által előterjesztett tervezetre. Mindezek ellenére nem rózsás a város pénzügyi helyzete, az önkormányzat és alárendelt intézményeinek működésére megvan ugyan a pénz, de a befektetések kivitelezése terén rengeteg gond adódott.