Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A rétegelt lemez minőségi osztályozása /X/

2019. április 23., kedd, Gazdaság

A faipari anyagoknál gyakorta fordul elő, hogy minőségüket jelezve valamilyen osztályba sorolják őket.

Az, hogy milyen típusba fognak tartozni, nagyon sok dologtól függenek: kinézettől, színtől, fahibáktól vagy ezek variációitól. A rétegelt lemezt is kategóriákba lehet sorolni, lássuk, mi alapján.

 

Szabványok a faipari áruk kategorizálásához

Az UNI EN 635-1 és a 635-2 szabványok határozzák meg, hogy mi alapján különböztetünk meg osztályokat a faipari alapanyagok kategóriáján belül. Részletes leírást adnak, hiszen az áruk osztályozásakor rá kell jönni, hogy mely sajátosságok milyen típusú terméket fognak jelölni. Ezen osztályokat vagy típusokat római számmal vagy betűk kombinációjával jelölik, méghozzá a faanyag mindkét oldalát külön-külön. Mert néhány fafajból készült termékre jellemző, hogy egyik oldala szép, minőségi besorolást kap, míg másik oldala bizony hibákat tartalmaz. A két oldal osztályozásából jön össze a betűkód, melyet per jel (/) választ el egymástól.

 

Milyen jelöléseket használnak a rétegelt lemez esetében? A főbb osztályok:

* “A” vagy I. osztályú áru, amely a tökéletes és hibátlan daraboknak kijáró osztályozás. Nem tartalmazhat a faanyag csomót, nyílt hibákat, repedéseket, göböket.

* “B” vagy II. osztályú áru besorolást kap az a faanyag, ahol már előfordulnak olyan hibák, mint a színeltérés, vagy kisméretű kieső ághelyek és repedések színében azonos ragasztóanyaggal kitöltött hézagjai. Szintén megengedett hiba, hogy a faanyag felületén maximum 35 mm átmérőjű, nem kieső ághelyek maradtak, vagy hogy a látszó ragasztási felületek nagyon jó minőségben jelennek meg egy-egy rétegelt lemezen belül.

* A “BB” vagy más néven III. osztályba sorolt fatermékek már több hibalehetőséggel rendelkeznek. A lemezen előfordulhatnak olyan, maximum 50 mm átmérőjű görcsök, melyek nem esnek ki vagy kiestek, hézagok maradtak, esetleg kéregmaradvánnyal vagy átfedésekkel rendelkezik a rétegelt áru egyik oldala. A színlapon ugyanakkor kevés a javítófolt (dugó)

* A “CP” minősítés nagyon hasonló a “B” osztályhoz. Itt már megengedett az egyik oldalon a nyílt hibák és a hajszálrepedések megléte, vagy az, hogy több dugóval rendelkezzen a színrész.

* “C”-t vagy más néven a IV. osztályt ajánlják a csomagolások felhasználásához. Ekkor a fa minden természetes jellemzője jelen lehet, amíg nem hátráltatja a faanyag negatív felhasználását. Negatívan hathat a fa használatára a gombásodás, vagy a rétegelt lemezekben található vasdarabok. Ebbe az osztályba tartozó faanyagok csiszolt és csiszolatlan formában is jelen lehetnek, mert itt leginkább az erő számít, nem a kinézet.

 

A főbb osztályok bemutatása után röviden említenénk meg a kombinációkat:

I/III; II/II; B/BB; A/CP és az ezekhez hasonló jelölések azt mutatják, hogy a színoldaluk mely kategóriába sorolható, és a hátoldaluk milyen típusú. Ennek köszönhető, hogy tudhatjuk, mire is számítsunk egy rétegelt lemez megvásárlásánál. (X)

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-04-23: Életmód - :

Mozogni érdemes, mozogni kell /X/

Mai rohanó világunkban egyre nagyobb kihívást jelent, hogy szellemi és testi egészségünkkel is törődjünk. A stresszel teli élet, az általános mozgáshiány olyan életvitelt eredményez, amibe szükséges beiktatni valamilyen rendszeres testmozgást.
2019-04-23: Közélet - Iochom István:

Húsvét vasárnapi határkerülés Gelencén

E szép népszokás öt évvel ezelőtti újjáélesztése után a határkerülési szertartást a gelencei hagyományőrzők a hilibi kőkeresztnél a hilibiekkel közösen tartották meg húsvét vasárnapján. A gelencei csapat öt feldíszített szekéren és hat lovassal indult és ünnepelte első ízben a hilibiekkel együtt Jézus feltámadását. A hilibiek gyalog érkeztek a helyszínre.