Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A skót miniszterelnök újabb függetlenségi népszavazást tartana

2019. április 25., csütörtök, Világfigyelő

A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A brit kormány illetékes minisztere visszautasította a felvetést.

  • Nicola Sturgeon a skót parlamentben. FOTÓ: SCOTTISHPARLIAMENT.TV
    Nicola Sturgeon a skót parlamentben. FOTÓ: SCOTTISHPARLIAMENT.TV

Nicola Sturgeon, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az edinburghi parlamentben tegnap kijelentette: hamarosan előterjeszti az újabb függetlenségi referendum szabályrendszerét felvázoló törvényjavaslatot. Szerinte még a jelenlegi skóciai parlament mandátumának lejárta előtt lehetővé kell tenni, hogy a skótok választhassanak az EU-tagság megszűnése (brexit), illetve a független, európai nemzetként élő Skócia között.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A skót miniszterelnök tegnap kijelentette: reményei szerint az újabb függetlenségi népszavazás jogi kereteit megteremtő törvény az idei év vége előtt megszületik. Nicola Sturgeon tarthatatlannak nevezte az újabb népszavazással szembeni elutasító londoni álláspontot. Kijelentette: ha sikerül tovább erősíteni Skócia függetlenségének támogatottságát, akkor „nincs az a brit kormány, amely útját állhatná a nép akaratának vagy a népakarat kinyilvánításának”.

David Mundell, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere tegnapi reagálásában úgy fogalmazott: a skót nép 2014-ben már határozottan kifejezte azt a szándékát, hogy hazája az Egyesült Királyság tagja maradjon, és ezt annak az ígéretnek az alapján tette, hogy az akkor megtartott népszavazás ezt a kérdést nemzedéknyi időre rendezi.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-04-25: Belföld - :

Százezernél többen jelentkeztek (Pápalátogatás Csíksomlyón)

Több mint 110 ezer zarándok regisztrált Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére, nagy részük Romániából érkezik, de Magyarországról és a Kárpát-medence más országaiból is jönnek majd vendégek – közölték tegnap a szervezők. A pápai misén regisztrálás nélkül is részt lehet venni, csak a biztonsági övezetbe nem léphetnek be azok, akik nem jelentkeztek hétfőig.
2019-04-25: Világfigyelő - :

Egyszerűbben kaphatnak orosz állampolgárságot (Ukrán válság)

Egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot a délkelet-ukrajnai Donyec-medence szakadár területeinek lakói Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap közölt rendelete szerint.