Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ukrán válságEgyszerűbben kaphatnak orosz állampolgárságot

2019. április 25., csütörtök, Világfigyelő

Egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot a délkelet-ukrajnai Donyec-medence szakadár területeinek lakói Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap közölt rendelete szerint.

„Ez tisztán humanitárius természetű kérdés, egyáltalán nincs szándékunkban gondot okozni az új ukrán hatalomnak. De annak a helyzetnek az eltűrése, amelyben a donyecki és a luhanszki köztársaság területén élő embereket megfosztották minden állampolgári joguktól, túllép minden határt az emberi jogok szempontjából” – jelentette ki Putyin tegnap Moszkvában az orosz törvényhozás tagjaival találkozva. Hangsúlyozta, hogy az érintettek nem utazhatnak és nem tudnak érvényt szerezni alapvető jogaiknak.

Az elnök a FÁK-országokban az orosz állampolgárság iránt nagy számban megmutatkozó igénnyel kapcsolatos képviselői felvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy személy szerint a lehető legjobban leegyszerűsíttetné az orosz állampolgárság felvételének rendjét. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem szabad szem elől téveszteni a biztonság szempontjait sem.

Az elnöki rendelet értelmében az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk a hozzájuk benyújtott honosítási kérelmeket. Az egyszerűsített honosítás keretében a hatóságok eltekintenek az ötévi oroszországi helyben lakás kötelezettségétől.

Ukrajna a 16 és 60 év közötti, orosz állampolgárságú férfiaknak tavaly novemberben megtiltotta, hogy beutazzanak a területére. Moszkva azt közölte akkor, hogy nem készül válaszlépésekre, sőt, megkönnyíti az ukránok számára az orosz állampolgársághoz jutást. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ennek törvényi akadálya nincs.

Putyin tavaly decemberben írta alá azt a március 24-én hatályba lépett törvényt, amely felhatalmazza az elnököt annak meghatározására, hogy a külföldiek mely kategóriái kaphatnak humanitárius okokból egyszerűsített formában orosz állampolgárságot. A jogszabály megkönnyíti az érintettek önkéntes Oroszországba költözését is. Az orosz belügyi tárca bejelentette, hogy az intézkedés elsősorban Ukrajna délkeleti részének lakosaira vonatkozik majd.

A régióból több mint egymillióan költöztek át Oroszországba. Közülük 77 ezren kaptak ideiglenes vagy állandó menedéket. A többiek munkavállalási, lakhatási vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Délnyugat-Ukrajna szakadár területeit 2014 óta Oroszország által támogatott fegyveresek tartják ellenőrzésük alatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-04-25: Világfigyelő - :

A skót miniszterelnök újabb függetlenségi népszavazást tartana

A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A brit kormány illetékes minisztere visszautasította a felvetést.
2019-04-25: Világfigyelő - :

A levéltárak nyitva állnak a kutatók előtt (Az örmény népirtás emléknapja)

Törökország archívumai nyitva állnak az örmény népirtás kérdésének kutatói előtt – mondta Recep Tayyip Erdoğan  török elnök tegnap az ankarai államfői palotában egy történelmi szimpóziumon annak kapcsán, hogy április 24. az örmény népirtás emléknapja.