SepsiszentgyörgySzabó Lajos kanonok az idei Pro Urbe-díjas

2019. április 25., csütörtök, Közélet

Sepsiszentgyörgy városi közgyűlésének csütörtöki döntése értelmében Szabó Lajos kanonok, a Szent József katolikus plébánia vezetője, a cserkészmozgalom újraélesztésének meghatározó szereplője veheti át idén a Szent György Napok alkalmával a város díszpolgára tisztség elnyerését jelentő Pro Urbe díjat. A díj odaítélésén kívül a testület egyebek mellett jóváhagyta a Zathureczky Berta Idősek Otthona működtetésének kiszerződését, valamint a jövő évi adók és illetékek mértékének az infláció szintjéhez történő igazítását.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Sztakics Éva alpolgármester a Pro Urbe díjra vonatkozó tanácshatározat kapcsán elmondta, öt jelölés érkezett az önkormányzathoz a március 15-i határidőig, a kulturális bizottság közülük választotta ki a város következő díszpolgárát, név szerint Szabó Lajos római katolikus kanonokot, aki a hagyomány szerint Szent György Napokra időzített dísztanácsülésen veszi át a kitüntetést. Idén május ötödikén 13 órától ül össze az ünnepi alkalomból a testület, a helyszín a már megszokott, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Terme.

Sztakics Éva röviden ismertette Szabó Lajosnak a közösségért végzett szolgálata legfontosabb állomásait, melyek – egyebek mellett – meghatározták, miért rá esett a bizottság választása. Az alpolgármester a plébánia élén kifejtett közösségszervezési tevékenységét, a cserkészmozgalomnak a rendszerváltás követő újraélesztésében játszott szerepét, illetve azóta is aktív támogatói viszonyulását, valamint a Krisztus Király római katolikus templom megépültéért hozott áldozatát emelte ki.

A jelölést illetően kritikát kizárólag Rodica Pârvan, a Szociáldemokrata Párt képviselője fogalmazott meg, kijelentve: a jelölt személyét nem kifogásolja, sőt gratulál neki a kitüntetéshez, amit megérdemelten vehet át, viszont a jelölési eljárással nem ért egyet, ezért nem vesz részt a szavazáson. A maga részéről azt remélte, hogy az önkormányzat lemond arról az egyezségről, mely szerint román jelölt négy évente nyerheti el a kitüntetést, de úgy tűnik, ez egyhamar nem fog megtörténni. Javasolná viszont, hogy ugyanazon elvet, amit a Pro Urbe díj odaítélésénél tartanak szem előtt, az adófizetésnél is vezessék be, és a város román lakói csak négyévente legyenek kötelesek fizetni. Sztakics Éva a felvetésre válaszolva annyira szorítkozott, hogy a vonatkozó szabályzat összes pontját betartotta az önkormányzat, ami pedig az eljárást illeti, a testületi tagoknak joguk van a hatályban lévő tanácshatározat módosítását kezdeményezni, amennyiben nem értenek egyet adott előírásokkal. A szociáldemokrata képviselő szerint felesleges lenne ilyesmivel kísérletezniük, mivel a testület „15-4 arányban úgyis elvetné” minden ilyen javaslatukat.

A díjazás kapcsán megszólalt még Gheorghe Ion, a Nemzeti Liberális Párt testületi tagja, aki a bizottsági ülésen tartózkodó szavazattal élt. Elmondása szerint ő szívesebben vette volna, ha a választás inkább Csáky Ernő villamosmérnök-nyugalmazott tisztre esett volna, aki elvitathatatlan érdeme egyebek mellett a Puskás Tivadar Iskolaközpontban létrehozott telekommunikációs múzeum. A közgyűlés végül Rodica Pârvan szavazata nélkül egyhangúlag hagyta jóvá a díj odaítélését Szabó Lajosnak.

Az ülésen jóváhagyták még a jövő évi adók és illetékek inflációhoz való igazítását. Sztakics Éva szerint a statisztikai intézet közlése szerint 4,61 százalékos inflációval kell számolniuk. Vita nélkül bólintott rá a testület a Zathureczky Berta Idősek Otthona működtetésének átadására egy civil szervezet számára. Amint elhangzott, az elmúlt évek során bebizonyosodott – így a Sing Sing tömbházban berendezett éjjeli menedék esetében – , hogy az egyesületek, alapítványok jobb és hatékonyabb gazdái a szociális létesítményeknek, mint az állam, vagy akár az önkormányzat, ezért döntöttek a kiszerződés mellett. Hogy pontosan ki veszi át a létesítményt, az versenytárgyalás útján dől el.

A határozatok között szerepelt még a Multitrans közszállítási vállalattal kötött szerződés módosítása, amely révén állandósították az ötös számú, a Gólya utca és a Sepsi Aréna között közlekedő járatot. A szavazást megelőzően Kolcza István, az Erdélyi Magyar Néppárt képviselője egy lakosság panaszt is ismertetett, melyben a 49 aláíró azt kifogásolja, hogy a Csíki utca utolsó harmadában, valamint a Forrás utcában élők számára továbbra sem biztosított egy elfogadható távolságban lévő buszmegálló. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint már válaszoltak a panaszra, átmeneti megoldásként a Covalact üzemmel szemben az Oltmező utcán időszakos megállót hoznak létre, ahol az említett utcák lakói igénybe vehetik az 5-ös járatot. Amint az Oltmező utca korszerűsítése megoldódik uniós alapokból, ezen a szakaszon két megállót is kialakítanak – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2019-04-25: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kéz a kézben nehézségben, örömökben (Aranylakodalmasokat köszöntöttek)

Pezsgő, színes virágcsokrok, rokonok és 31 pár, aki fél évszázada, sőt hatvan éve esküdtek örök hűséget egymásnak. Ünneplésük immár tizenegy éve a Szent György Napok egyik legmeghatóbb és legszebb momentuma: csütörtök délben a városháza esketőtermében ismét virággal, oklevéllel köszöntötték az évfordulós időseket.
2019-04-26: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Szent György Napok
Ma: 11 órától a Kamarateremben Hős Miklós – a pécsi MárkusZínház bábelőadása (ajánlott életkor: 5+, jegyár: 10 lej); 17 órától a Kónya Ádám Művelődési Házban Ady 100 – a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjainak közös tárlata, az alkotásokat Ady Endre költészete ihlette;