Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Alkotmányos, de erkölcsös?

2019. április 26., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Bár nehéz eligazodni a román politikai életben, rég nem találni már elfogulatlan elemzőket, hírforrásokat, azért vannak helyzetek, amikor nagyon kilóg a lóláb, és a vak is láthatja – bármerre húzna szíve –, hogy valami nagyon furcsa. Jó példa erre a büntető törvénykönyv szerdai parlamenti módosítása.

A kormányoldal, az azt támogató RMDSZ és kisebbségek ártatlanul magyarázzák, hogy csak az alkotmánybíróság előírásainak tettek eleget, az ellenzék köpköd kígyót, békát, és hogy hatásosabb legyen, már nemcsak azzal riogat, hogy Liviu Dragnea így megúszhatja összes eddigi gazemberségét, de lépten-nyomon harsogja: nemcsak korrupt politikusok, hanem erőszaktevők, gyilkosok is szabadulhatnak a parlamenti nagyvonalúságnak hála. Őket hallgatva, az új jogszabályok életbe lépését követően bűnözők paradicsomává válik Románia.

Bármennyire túlzónak találnánk az ellenzéki szájtépést, a legnaivabbak számára is világos, hogy valami nem tiszta az ügy körül, hisz igencsak nagy igyekezettel és sürgősséggel nyomták át a parlamenten a módosításokat. Miniszter is bukott, mert nem akarta kormányrendelettel orvosolni a kérdést, Dragnea pedig immár leplezetlenül jelölte ki ezt legfontosabb feladatként.

Számunkra a legérdekesebb mégis az RMDSZ viszonyulása. Korábban nem szavazták meg ezeket a tervezeteket, most igen, és bizony nagyon nagy szükség volt voksaikra, nélkülük alig-alig (vagy egyáltalán nem) lett volna meg a többség. Magyarázatuk a jól ismert kormányoldali szólam: a perrendtartási törvény módosítása bizonyos visszaéléseket szüntet meg, a büntető törvénykönyvé pedig csak az alkotmánybíróság által kifogásolt cikkelyekről szólt. Kelemen Hunor kényszeredetten nyögte ki e pár mondatot aradi sajtótájékoztatóján, a módosító bizottság oszlopos tagja, Márton Árpád ugyanezt nyilatkozta az őt kérdezőknek, de hallgatott az egyébként oly szorgalmas RMDSZ-apparátus, három szerdai hírlevelükben egyetlen szót sem ejtettek a témáról. Gyanúsan nagy a csend a szerdai voksolás kapcsán az egyébként igen aktívan kampányoló RMDSZ háza táján. Mintha lepleznék, gyorsan feledtetnék ezt a kínos momentumot.

Akárhogy igyekeznek szépíteni, a szerdai szavazás nehezen eladható szükségesként és jóként. A kommentárok nem voltak túlzásoktól mentesek, de valóban elsősorban a bűnözőknek kedvez például a  csökkentett elévülési határidő vagy hogy megszűnik a hivatali gondatlanság büntethetősége. És mindehhez nevét, voksát adta a szövetség, még akkor is, ha csak 13 képviselőjét hagyta hátra a szavazásra. Lehet, valami nagyon nagyot ígért voksaikért a szociáldemokrata pártvezér, ám lépésük tisztességessége akkor is megkérdőjelezhető.

Hisz lehetnek alkotmányosak a most elfogadott módosítások, ám erkölcsösnek semmiképpen sem mondhatóak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-04-26: Magazin - Ferencz Csaba:

Az eladható érték, avagy isteni játékosok a biliárdasztalnál (Rákász Gergely, az orgona lovagja)

Rákász Gergely neve egyre ismertebb lesz szűkebb pátriánkban is. A klasszikus zene, azon belül is az orgonaművészet egyik új magyar csillaga immár sokadik produkcióját hozza el az itthoni közönségnek. A most következő huszonnégy állomásos turné előadásainak egyharmada erdélyi helyszíneken zajlik, ma Sepsiszentgyörgyön, holnap Kézdivásárhelyen, május 15-én Kovásznán lép fel. Az „orgona lovagjával” hitvallásról, pályafutásáról, az általa művelt sajátos produkció szerepéről, de az értékközpontúságról is beszélgettünk.
2019-04-26: Közélet - Hecser László:

Újabb autóbuszt vásárolnának (Barót)

A baróti tanács tegnap délután tartott ülésének napirendjén szerepelt a város költségvetésének elfogadása, amit mára napoltak el, ezt követően a városatyák vita nélkül, alig tíz perc alatt megszavaztak minden további előterjesztett tervezetet.