BarótÚjabb autóbuszt vásárolnának

2019. április 26., péntek, Közélet

A baróti tanács tegnap délután tartott ülésének napirendjén szerepelt a város költségvetésének elfogadása, amit mára napoltak el, ezt követően a városatyák vita nélkül, alig tíz perc alatt megszavaztak minden további előterjesztett tervezetet.

  • A baróti buszállomás. A szerző felvétele
    A baróti buszállomás. A szerző felvétele

Benedek Csaba, a helyi közszállítási vállalat, a Transloc Rt. vezetője az idei költségvetésüket ismertette. Számításaik szerint 1,12 millió lejből gazdálkodhatnak.

513 ezer lejt a tizenegy alkalmazott fizetésére szánnak, 434 ezer lej alkatrészekre és a gépjárműpark karbantartására fordítanak, egyéb költségre – köztük üzemanyagra és szolgáltatásokra – közel 150 ezer lej jut, a várható nyereség pedig 28 ezer lej lesz. Utóbbit megelőlegezvén egy újabb, legalább huszonöt férőhelyes autóbusz beszerzésére szánják. Az igazgató szerint, mivel a legutóbb vásárolt mikrobusz utolsó részletét a napokban fogják kifizetni, fenntartása nem jelent gondot.

Nagy István független tanácstag arra kérte RMDSZ-es kollégáit, vegyék fontolóra az elmúlt években többször is hangoztatott javaslatát, s tartsák szemüket a Translocon: épületeit és vagyontárgyait vegyék a város tulajdonába, és kövessék jobban tevékenységét, hiszen ez szolgálná a város javát. A volt polgármester felvetését válasz nélkül hagyták a szövetség tagjai és a város vezetése is.

A polgármesteri hivatal tisztségjegyzékét azért kellett módosítani, mert a könyvelőség és a mezőgazdasági iroda egy-egy munkatársa köztisztviselői státust kapott. Lázár-Kiss Barna András polgármester biztosította a tanácstagokat: a változtatás inkább jelképesnek mondható, mivel az érintettek fizetése alig fog nőni.

Módosították azt a tanácshatározatot is, amellyel a felsőrákosi vízhálózat kiépítéséhez önrészt vállal a város. Ez csak papíron ró nagyobb terhet a költségvetésre – jelentette ki Lázár-Kiss Barna András –, hiszen gyakorlatilag csak a könyvelés módozata változott meg. Az eddig már kifizetett tervek és felmérések árát az önrészhez kell elszámolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2019-04-26: Máról holnapra - Farkas Réka:

Alkotmányos, de erkölcsös?

Bár nehéz eligazodni a román politikai életben, rég nem találni már elfogulatlan elemzőket, hírforrásokat, azért vannak helyzetek, amikor nagyon kilóg a lóláb, és a vak is láthatja – bármerre húzna szíve –, hogy valami nagyon furcsa. Jó példa erre a büntető törvénykönyv szerdai parlamenti módosítása.
2019-04-26: Közélet - Nagy D. István:

Ismét Bukarestre kell várni (Munkálatok Sepsiszentgyörgyön)

A városnapokat követően több kisebb, az önkormányzat által saját hatáskörben végzett sepsiszentgyörgyi munkálatot – útszakaszok, járdák, sétányok felújítása, esővíz-elvezető rendszerek karbantartása – szándékoznak befejezésközeli állapotba hozni – jelentette be Antal Árpád polgármester. Emellett reményeik szerint az eljövendő hetekben sikerül tisztázni azt a pénzügyi ellentmondást, amit az építőiparban kötelező háromezer lejes minimálbér elrendelése okozott, és ami miatt jelenleg négy utca korszerűsítését nem tudják elkezdeni.