Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

London ellenzi az újabb skót függetlenségi népszavazást

2019. április 26., péntek, Világfigyelő

London nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához – nyilatkozta tegnap a brit kormány kabinetirodájának vezetője, David Lidington, aki e tisztségében Theresa May miniszterelnök helyettesének számít. Kijelentette: nincsenek arra utaló jelek, hogy a skót függetlenségről tartott előző referendum óta megugrott volna a Skócia elszakadását vagy az újabb népszavazás kiírását pártolók aránya.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. Lidington kijelentette, hogy a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre rendezte a kérdést. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán az edinburghi parlament ülésén közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A skót kormányfő ezzel arra utalt, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skót választók 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-04-26: Világfigyelő - :

Lehetséges a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése (Vlagyimir Putyin–Kim DzsongUn találkozó)

Megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel folytatott tegnapi tárgyalásai után.
2019-04-26: Világfigyelő - :

Az ukrán parlament elfogadta a jogfosztó nyelvtörvényt

Az ukrán parlament tegnap elfogadta a nyelvtörvényként emlegetett törvényjavaslatot, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény elfogadását a képviselők állva tapsolva, Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek! üdvözléssel fogadták, és elénekelték a himnuszt.