Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az ukrán parlament elfogadta a jogfosztó nyelvtörvényt

2019. április 26., péntek, Világfigyelő

Az ukrán parlament tegnap elfogadta a nyelvtörvényként emlegetett törvényjavaslatot, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény elfogadását a képviselők állva tapsolva, Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek! üdvözléssel fogadták, és elénekelték a himnuszt.

  • A szavazás végén elénekelték a himnuszt. FOTÓ: HTTPS://GALINFO.COM.UA
    A szavazás végén elénekelték a himnuszt. FOTÓ: HTTPS://GALINFO.COM.UA

Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásához legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló frakció 106 tagja is. Az előterjesztést az oroszbarát politikusokból álló Ellenzéki Blokk frakciójának minden tagja elutasította.

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban a törvényjavaslatot, és február végén kezdett vitázni a törvény végleges változatáról. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be, így második olvasatban két hónapig tárgyalta azt a törvényhozás.

A jogszabály a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

A jogszabály kimondja, hogy Ukrajna minden állampolgára köteles beszélni az államnyelvet. A törvény létrehoz egy úgynevezett nemzeti államnyelvi szabványügyi bizottságot, amely egyebek mellett meghatározza, milyen színvonalú ukrán nyelvtudást követel meg a nyelvvizsga, amely ezentúl az ukrán állampolgárság megszerzéséhez szükséges lesz.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök közölte, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt arra vonatkozóan, tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában. Az állam köteles gondoskodni az ukrán nyelv fejlesztéséről, használatának kiterjesztéséről. „A kérdés az, hogy milyen módszerekkel valósítjuk meg ezt a stratégiai irányt” – vélekedett. A megválasztott elnök álláspontja az, hogy az államnak az ukrán nyelv fejlesztését ösztönzéssel és jó példákkal kell elősegítenie, nem pedig tiltásokkal és büntetésekkel, a bürokratikus eljárások tovább bonyolításával, hivatalnokok számának növelésével, az apparátus csökkentése helyett.

Nesztor Sufrics, a Moszkva-barát politikusok által alapított Életért párt parlamenti képviselője a szavazás után kijelentette, hogy ellenzéki képviselők az alkotmánybírósághoz fordulnak kérve a törvény érvénytelenítését.

 

Elítélik a kirekesztő jogszabályt

Elfogadhatatlannak nevezte az ukrán nyelvtörvényt Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Úgy nyilatkozott: a magyar nemzeti közösség jogait sértő törvény a magyarellenes politikát folytató Petro Porosenko távozófélben lévő elnök szellemiségét idézi. Azt remélik, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva és a megoldáskeresés szándékával tisztázni tudják majd az új, elsöprő többséggel megválasztott elnökkel a magyar nemzeti közösség jogait érintő jogszabályok nyomán előállt helyzetet. Hozzátette, az új ukrán elnök első megnyilatkozásai akár bizakodásra is okot adhatnak, ezért a hivatalba lépése után minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy Ukrajna és Magyarország kapcsolatát helyreállítsák, és vissza­álljon az a korábbi időszak, amikor kifejezetten pozitívan lehetett nyilatkozni a két ország viszonyáról.

Az RMDSZ elítéli és jogfosztásnak tartja a nyelvtörvényt. Kelemen Hunor elnök szerint Ukrajna a nyelvtörvény elfogadásával fikarcnyival sem került közelebb az európai uniós csatlakozáshoz, sőt, távolodik tőle. Kelemen Hunor az ukrán parlament döntését kirekesztőnek és szélsőségesnek tartja, és abbéli reményét hangoztatta, hogy sem az elnöki mandátuma utolsó napjait töltő Petro Porosenko, sem Volodimir Zelenszkij, a múlt hét végén megválasztott államfő nem hirdeti ki az új jogszabályt. Az RMDSZ ugyanakkor teljes szolidaritásáról biztosítja Ukrajna kisebbségeit, köztük a kárpátaljai magyarokat és az Ukrajna területén élő románokat.

Az ország teljes elukránosítását célozza és ellentétes az ország alkotmányával Ukrajna nyelvtörvénytervezete – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. A törvény rendelkezései jelentősen korlátozzák, sok esetben egyenesen megtiltják az orosz nyelv, a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát a társadalmi élet különböző szféráiban – mondta. Rámutatott, hogy a törvény a nemzetközi jog több normája mellett ellentétes az ukrán alkotmánnyal is. 

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy az ukrán nyelv kizárólagosságára vonatkozó törvény magában hordozza az ország délkeleti területei elvesztésének kockázatát. Kijev ma Donyecknek és Luhanszknak az Ukrajnába való visszatérés olyan lehetőségét kínálja fel, amelyben nincs helye az orosz nyelvnek, az orosz iskoláknak és óvodáknak, az Oroszországgal való normális viszonynak, a Nagy Honvédő Háború (a második világháború Szovjetuniót érintő szakasza) és hősei emlékének – hangoztatta a szenátor. „Fenomenális butaság ez, amely előbb vagy utóbb valóban elvezethet ahhoz, hogy Ukrajna elveszíti délkeleti részét, és itt egészen pontosan nem Oroszország beavatkozásáról, nem a mi álláspontunkról van szó, hanem arról, hogy maga Ukrajna, annak jelenlegi vezetése végzetes hibákat követ el, amelyek kockázatot hoznak létre területi épsége számára – mondta Koszacsov.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-04-26: Világfigyelő - :

London ellenzi az újabb skót függetlenségi népszavazást

London nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához – nyilatkozta tegnap a brit kormány kabinetirodájának vezetője, David Lidington, aki e tisztségében Theresa May miniszterelnök helyettesének számít. Kijelentette: nincsenek arra utaló jelek, hogy a skót függetlenségről tartott előző referendum óta megugrott volna a Skócia elszakadását vagy az újabb népszavazás kiírását pártolók aránya.
2019-04-26: Belföld - :

Két kérdés lesz (Népszavazás májusban)

Hivatalosan is kiírta az igazságügyi témákról korábban beígért népszavazást május 26-ára, az európai parlamenti  választások napjára Klaus Iohannis államfő – közölte tegnap Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő. A népszavazás kiírását a korrupció leküzdésére és a köztisztviselők feddhetetlenségére vonatkozó, élénk társadalmi érdeklődéssel és egy átgondolt, stabil törvényi keret szükségességével indokolta az államfő.