Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az EB tanulmányozni fogja az ukrán nyelvtörvényt

2019. április 27., szombat, Világfigyelő

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni a sokak által bírált ukrán nyelvtörvény végleges szövegét, amelyet előző nap fogadott el a kijevi parlament – jelentette ki tegnap a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

  • Az ukrán parlament megszavazta a nyelvtörvényt. Fotó: rt.com
    Az ukrán parlament megszavazta a nyelvtörvényt. Fotó: rt.com

Maja Kocijančič elmondta, tudnak arról, hogy az ukrán törvényhozás csütörtökön meg­szavazta a tervezetet, most a közzétételre várnak, s ezt követően elemezni fogják a szöveg tartalmát. Kiemelte: már többször is felszólították az ukrán hatóságokat arra, hogy nyújtsák be a törvény tervezetét a Velencei Bizottsághoz, várják meg annak álláspontját, és csak ezt követően kerülhessen sor a hatálybalépésre.

Az ukrán parlamentben csütörtökön fogadták el a nyelvtörvényt, amely ellen a kárpátaljai magyar szervezetek határozottan tiltakoztak, mert az felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást helyez kilátásba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-04-27: Belföld - :

Ijesztő a Btk.-módosítás

A büntető törvénykönyv módosításának megszavazásával az SZDP–LDSZ koalíció „ismét megmutatta igazi arcát” – írja Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke tegnapi közleményében. Daul ijesztőnek tartja, hogy egy EU-tagállam kormánykoalíciója úgy változtatja meg a Btk.-t, hogy azzal kimentse a felelősségre vonás alól pártvezetőjét és más politikusokat, és úgy véli: a Romániában hatalmon lévő pártszövetség „egyrészt nem Európa-párti, másrészt nem méltó arra, hogy kormánykoalíció legyen”.
2019-04-27: Világfigyelő - :

Megerősítették az együttműködést (EU–Japán csúcstalálkozó)

Megerősítették együttműködésüket a felek az Európai Unió és Japán közötti csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón, s közös fellépést ígértek a szabad és tisztességes kereskedelem előmozdítása, a szabályalapú nemzetközi rendszer fenntartása és a klímaváltozás elleni küzdelem terén is.