Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A boldogság kulcsa: érzelmi intelligencia 1.

2019. május 2., csütörtök, Család

Hogyan készíthetjük fel gyermekeinket az életre, hogy eligazodjanak egy olyan világban, amely tele van lehetőségekkel, szabadsággal – és kísértésekkel? Minden szülő, aki igazán szereti gyermekét és felelősséget érez iránta, reméli, hogy az életben jól boldogul majd. Ezért fontos kérdés, hogy mivel segíthetjük elő boldogulásukat. Egyáltalán: mit értünk boldogulás alatt?

  • Fotó: nlcafe.hu
    Fotó: nlcafe.hu

Több szülő meggyőződése: boldogulás az, ha a gyermeke majd kijut egy nyugat-európai országba. Vagy ha jól tanul és jó jegyeket szerez az iskolában. Ha megfelelő összeköttetései lesznek, hadd ügyeskedjen egy kicsit! A keresztények ezekhez még nyilván hozzátennék: hogy Isten áldása legyen rajta. Néhányan pedig azt vélik fontosnak, hogy gyermekeik személyiségét fejlesszék. Hiszen úgy gondolják: a boldoguláshoz az szükséges, hogy képesek legyenek egészséges emberi kapcsolatokat kiépíteni maguk körül.

Nézzük át közelebbről ezeket a szempontokat. Ha valaki Nyugat-Európában átmeneti időre munkát talál, ez valószínűleg jelentős anyagi előrejutást jelent. De ez a munka legjobb esetben is csak néhány évig tart. Ha valakinek mégis sikerül állandó munkahelyet találnia és letelepednie, az sem biztosíték a boldogulásra. A sok pénz önmagában még nem ad boldogságot vagy siker­érzetet.

Ha úgy véljük, az a legfontosabb, hogy gyerekeink okosak legyenek, vagyis magas legyen az IQ-juk, egy dolgot ne felejtsünk el: ez a mutató mind­össze 20 százalékát teszi ki az összes feltételnek, amelyre gyermekeinknek a boldoguláshoz szükségük van.

Az iskolában szerzett jó jegyek fontosak, de nem a dicsőség miatt, hanem azért, mert a gyermek megszerzésük közben tudással gazdagodott. S noha a jó jegyek önmagukban nem tesznek sikeressé, mégis megmutatják, hogy a gyermek jól elsajátította a tanulási technikákat, hogy képes új ismeretek megszerzésre, hogy van türelme és önfegyelme. A tudományos kutatások is megerősítik ezt. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha el is éri valaki az egyetemi felvételihez szükséges pontszámot, a felmérések szerint ez nincs különösebb összefüggésben a későbbi anyagi sikerrel. És a sikeres házasság vagy a boldog emberi kapcsolatok sincsenek összefüggésben a magas tesztpontszámokkal.

A közösségi életben a személyes kapcsolatok nagyon fontos szerepet játszanak. Mivel a gyermekeinket arra készítjük fel, hogy beilleszkedjenek a közösségi életbe, kisgyerek koruktól kezdve tanítanunk kell őket arra, hogyan tudnak egészséges kapcsolatokat kialakítani környezetükkel.

A kapcsolatok fejlesztése összetett folyamat. Szükséges hozzá az egészséges világkép és életfelfogás kialakulása, az emberi értékek, különbözőségek megismerése, a megfelelő viselkedés kifejlesztése. Ezek például a kölcsönös tisztelet, a bizalom; tisztelet a személyekben megmutatkozó különbségek iránt, az élet tisztelete, szolgálatkészség, kezdeményezőkészség, megértés, mások értékelése, előítélet-mentesség.

Meggyőződésem, a legfontosabb dolog ahhoz, hogy gyermekeink boldoguljanak: Isten áldása és az a képesség, hogy jó kapcsolatot építsenek feletteseikkel, munkatársaikkal, barátaikkal és házastársukkal. Szakértők ezt a képességet érzelmi intelligenciának nevezik. A gyerek fejlődésénél ez az egyik legfontosabb terület. Minden gyermeknek szüksége van rá, hogy érezze: családja, barátai és óvodai vagy iskolai közössége szereti, elfogadja őt. De ahhoz, hogy elfogadják, képesnek kell lennie, hogy a körülötte élőkkel jó kapcsolatot alakítson ki. 

Kertész Tibor,

a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársa

(folytatjuk)

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-02: Riport - Váry O. Péter:

Szemétnézőben a Sepsi Zöld Úton

Tavasz van, előkerültek a bringák, az elszántak-elhivatottak már túrázni is elindultak. Elsőként, bemelegítőnek, a Sepsi Zöld Úton tettek egy kört. Aztán szóltak, hogy alkalomadtán, de lehetőleg még mielőtt a növényzet szemérmesen eltakarja, nézzem meg – a szemetet. Ami a Sepsi Zöld Út mentén a falvak közelében látható. A szemetet, ami rondítja a tájat, szennyezi a környezetet, mérgezi az emberi lelket. Elmentem. Bőségesen dokumentáltam a látottakat. Kiábrándultam. És jó sok kérdést is megfogalmaztam.
2019-05-02: Család - :

A pisztricgomba a magyar néphagyományban 1.

Carolus Clusius 1601-ben megjelent művében Peztritz néven már említi dunántúli népi megnevezését. Fái Gomba, Fözö Gomba, Pisztritz Gomba és Tőke Gomba székelyföldi népi neveit Benkő József jegyezte le. Veress Magda így ír róla: régóta kedvelt étel és „nagyvad”-számba menő zsákmánya a gombagyűjtőknek. Az erdészek, kertészek szemében ugyanakkor elsősorban rettegett farontó.