Szent György NapokTyűha, micsoda móka! - Gyermekváros és középkori időutazás

2019. május 4., szombat, Közélet

Hagyományosan kreatív kikapcsolódást ígérnek és egyedi játékstílust teremtenek a gyermekváros működtetői, a Gyulafehérvári Caritas önkéntesei. Az Erzsébet parki ötletes, mókás rendezvénysorozat – most a katolikus templom melletti, fákkal övezett köröndre költöztették, mert az csendesebb, mint a korábbi, főszínpadhoz közeli helyszín – az elmúlt évek során Sepsiszentgyörgy városünnepének sajátosságává nőtte ki magát, s az eddigi tapasztalatok igazolják, hogy mind a gyermekek, mind szüleik igénylik, kedvelik az efféle kezdeményezést.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Játékos próbatételek elé állítják az „emberpalántákat”, már a tegnap délutáni megnyitót követően is több tucat gyermek tolongott az ügyességi játékok helyszínein, az ott szerzett „biztostyűket” – mely, miként Dombay Imola magyarázta, arra biztosíték, ki mennyire ügyes és biztos a próbákon – kütyü-mütyükre válthatják a szomszédos Tyűha kiskereskedésben. S mivel a Sárkánnyal korábban már leszámoltak a vitéz szentgyörgyiek, itt csak kuzinjai – az utálatos Rigolyás Kibirki és a „konyhalégynél is közismertebb” Közésmert Rettegés – kellemetlenkednek, de valójában tőlük sem kell oly nagyon tartani, mert csupán képzeletbéli szörnyetegek, hírük nagyobb, mint erejük. Egy szó mint száz, a sok ügyeskedés Dombay Imola szerint azért is jó, mert megerősíti a magukat megmérettető apróságok már meglévő tulajdonságait.

A gyermekváros ma és holnap 11 és 17 óra között várja a vállalkozó szelleműeket, s a forgatókönyv szerint szomszédságukba költözik az Arany Griff Rend székelyudvarhelyi hagyományőrző egyesület is, melynek tagjai történelmünk, hagyományaink világába avatják be az érdeklődőket. Mint a városnapok szervezői közleményükben hangsúlyozzák, hadi táboruk visszaröpíti Sepsiszentgyörgyöt középkori múltjába, bemutatják a Hunyadiak korát. Korhű és játékos „középkori időutazást” kínálnak, melynek során a gyermekek megismerhetik az erdélyi magyar, székely és szász harcosok hadi viseleteit, magukra ölthetik a páncéljaikat, kézbe vehetik fegyvereiket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4565
szavazógép
2019-05-04: Közélet - Hecser László:

Megújul Barót főtere

Barót főterének megújítását is a közeljövő tervei közt említette Lázár-Kiss Barna András polgármester a tanács múlt héten tartott rendkívüli ülésén. Túl sok részletet nem osztott meg akkor, de jelezte, első lépésként a Diákdomb környékét érintik majd a fő változtatások.
2019-05-04: Képzőművészet - Szekeres Attila:

Életmű-kiállítás: Az átlényegülő Hervai Katalin (Szent György napok)

Hervai Katalin sepsiszentgyörgyi grafikusművész életmű-kiállítása nyílt meg tegnap az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti termeiben. A nagyszámú közönséget Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője üdvözölte. Köszönetet mondott a művésznőnek a lehetőségért, és elmondta, a munkákat Madaras Péter munkatársával együtt válogatták – természetesen az alkotóval egyeztetve. A tárlaton a grafika műfajának majd minden válfaja megtalálható: toll-, szén-, ceruzarajz, rézkarc, linómetszet, domború nyomat, aquaforte, kollográfia, folt- és vasmaratás.