Szent György napokÉletmű-kiállítás: Az átlényegülő Hervai Katalin

2019. május 4., szombat, Képzőművészet

Hervai Katalin sepsiszentgyörgyi grafikusművész életmű-kiállítása nyílt meg tegnap az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti termeiben. A nagyszámú közönséget Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője üdvözölte. Köszönetet mondott a művésznőnek a lehetőségért, és elmondta, a munkákat Madaras Péter munkatársával együtt válogatták – természetesen az alkotóval egyeztetve. A tárlaton a grafika műfajának majd minden válfaja megtalálható: toll-, szén-, ceruzarajz, rézkarc, linómetszet, domború nyomat, aquaforte, kollográfia, folt- és vasmaratás.

  • Hervai Katalin és Hegedűs Enikő a tárlatmegnyitón. Albert Levente felvétele
    Hervai Katalin és Hegedűs Enikő a tárlatmegnyitón. Albert Levente felvétele

Hervai Katalin munkáit szemlélve nem véletlenül jut eszünkbe az átlényegülés fogalma – kezdte a tárlat méltatását Hegedűs Enikő művészettörténész. Korszakonként elemezte a grafikus alkotásait, kiemelve egy-egy művet vagy sorozatot. Művészkezét, tűhegynyi vékony tushúzóját és vésőjét szívének látása vezeti, és hagyja, hogy kezén keresztül áttetszővé váljék az e világi és túlvilági, a belső és külső emberi lét összefonódása – értékelte a méltató. Hervai Katalin munkái a gyermekkort besugárzó Megváltó-váró biztonságról, a tudatos keresés után a rátalálás élményéről, az égi fény átlényegítő erejéről vallanak – zárta szavait a művészettörténész.

Hervai Katalin meghatódottan mondott köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult a kiállítás létrejöttéhez, továbbá Hegedűs Enikőnek a bemutatásért, úgy érzi, mintha az ő lelkéből szólott volna, mondta. Majd hálát adott a Jóistennek a munkához való erőért, kegyelemért, szüleiért, mestereiért, tanártársaiért és tanítványaiért, akik bearanyozták életét. Végezetül azt kívánta a jelenlévőknek, hogy a húsvéti szent időben az emmauszi úton lélekben találkozzanak a feltámadottal.

A megnyitón Bach- és Mozart-művel közreműködött Sebestyén-Lázár Enikő szopránénekes, akit zongorán kísért Kőműves-Bokor Zsuzsa zenetanár.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 658
szavazógép
2019-05-04: Közélet - Mózes László:

Tyűha, micsoda móka! - Gyermekváros és középkori időutazás (Szent György Napok)

Hagyományosan kreatív kikapcsolódást ígérnek és egyedi játékstílust teremtenek a gyermekváros működtetői, a Gyulafehérvári Caritas önkéntesei. Az Erzsébet parki ötletes, mókás rendezvénysorozat – most a katolikus templom melletti, fákkal övezett köröndre költöztették, mert az csendesebb, mint a korábbi, főszínpadhoz közeli helyszín – az elmúlt évek során Sepsiszentgyörgy városünnepének sajátosságává nőtte ki magát, s az eddigi tapasztalatok igazolják, hogy mind a gyermekek, mind szüleik igénylik, kedvelik az efféle kezdeményezést.
2019-05-04: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Városnapi újdonság, a SzimPlatz (Szent György Napok)

Tenger gyümölcsei roston, panírozva vagy paellában elkészítve, Angus marha hamburgerben vagy parázs fölött, méretes sültként elkészítve, friss zöldséggel vagy zsemlében, feketebors-szósszal tálalva, székely hot-dog és görög specialitások. A felsorolás nem egy étlapról származik, ez a városnapok legújabb helyszínén, a SzimPlatzon fellelhető harapnivalóknak csupán töredéke.