Szent György NapokVárosnapi újdonság, a SzimPlatz

2019. május 4., szombat, Közélet

Tenger gyümölcsei roston, panírozva vagy paellában elkészítve, Angus marha hamburgerben vagy parázs fölött, méretes sültként elkészítve, friss zöldséggel vagy zsemlében, feketebors-szósszal tálalva, székely hot-dog és görög specialitások. A felsorolás nem egy étlapról származik, ez a városnapok legújabb helyszínén, a SzimPlatzon fellelhető harapnivalóknak csupán töredéke.

  • Mi szem-szájnak ingere, sok minden megtalálható az áruház előtti téren. Albert Levente felvétele
    Mi szem-szájnak ingere, sok minden megtalálható az áruház előtti téren. Albert Levente felvétele

Tegnap kora délután már sokan szemügyre vették a street food-kocsikat és a Szent György-téren velük szemben sorakozó mintegy tíz sátorban kínált kézműves söröket. S bár első látásra úgy tűnik, csupa olyan étket kínálnak, melyet inkább a fiatalabbak kedvelnek, érdemes kockáztatni, s bár egy kóstolás erejéig új ízre cserélni a csórékolbászt, a flekkent vagy a csülköt. Igaz, az árak kicsit magasabbak, ám meglehet, a klasszikus vásári harapnivalók adagjáért is kifizetünk ugyanannyit, mint az itt elérhető újdonságokért.

Marha steaket igencsak finomat kínálnak, ízesre-zamatosra sütve, friss zöldséggel, darabos, ropogós krumplival, de kipróbálhatjuk felcsavarva, sajtokkal vagy szószokkal társítva, van hamburger és a könnyebb fogásra vágyóknak csirke vagy prázsmári pisztráng frissen vagy füstölve, amit savanyítva, szendvicsben vagy fasírtként is elkészítenek. Az utcai gasztrostandok desszert­ként főként palacsintát kínálnak, ám a hagyományos lekváros verziónál rafináltabb formában. Kolozsvári fiatalok például híres művészekről – Dalí, Botticelli, Rembrandt, Van Gogh, Tonitza – nevezték el friss és aszalt gyümölccsel, tejszínhabbal, csokoládéval vagy éppen mézzel gazdagított édességeiket. A szicíliai eredetű cannoli több változatban is kapható a SzimPlatzon: a ropogós tésztaroládot édes, ricottás krémekkel töltve kínálják, de megkóstolhatjuk a kürtőskalács továbbfejlesztett, fagyival társított változatát is.

Szomjoltót a szomszédos kézműves sörös pultokon találni, igazán sokféle és jóféle nedűket sorakoztattak fel a meghívott kereskedők, de kapható gyümölcspálinka, üdítőként pedig frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, smoothie-kat és klasszikus limonádét is mérnek.

A SzimPlatz újdonsága, hogy a környezettudatosság jegyében többen is rövid idő alatt lebomló vagy éppen ehető csomagolásban kínálják az enni- és innivalót, és sok helyen láttuk, hogy a fogyasztásért akár kártyával is fizethetünk. A téren felállított színpad a hétvégi szórakozást szolgálja, az utcazene-fesztivál fellépői és táncosok mellett délutántól késő estig koncertekkel várják a látogatókat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2019-05-04: Képzőművészet - Szekeres Attila:

Életmű-kiállítás: Az átlényegülő Hervai Katalin (Szent György napok)

Hervai Katalin sepsiszentgyörgyi grafikusművész életmű-kiállítása nyílt meg tegnap az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti termeiben. A nagyszámú közönséget Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője üdvözölte. Köszönetet mondott a művésznőnek a lehetőségért, és elmondta, a munkákat Madaras Péter munkatársával együtt válogatták – természetesen az alkotóval egyeztetve. A tárlaton a grafika műfajának majd minden válfaja megtalálható: toll-, szén-, ceruzarajz, rézkarc, linómetszet, domború nyomat, aquaforte, kollográfia, folt- és vasmaratás.
2019-05-04: Közélet - Fekete Réka:

Termékvásár: A fokhagymától a balatoni borokig (Szent György Napok)

Laskagombából pástétom, gyömbérből lekvár, fokhagymából savanyúság – s még sorolhatnánk, mi minden ínyencséget kínálnak a Szent György-napi termékvásárban.