Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A méhek védelmében

2019. május 7., kedd, Gazdakör

Európa-szintű megmozdulást jelentettek be a méhészek. A mára tervezett tüntetésen a méhek vegyszerekkel szembeni védelmét szeretnék kiharcolni. Bukarestben a mezőgazdasági minisztérium előtt kerül sor a megmozdulásra.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A méhek védelme érdekében megfogalmazott petíciót több mint háromezer hazai állampolgár írta alá 230 ezer uniós polgárral együtt, nemcsak méhészek, hanem a tudatos környezetvédelem hívei is. Követeléseik között szerepel egyes vegyszerek pollenizáló rovarokkal – köztük a méhekkel – szembeni mérgező hatásának korrekt felmérése.

Hasonló tüntetésekre kerül sor május 9-én Berlinben, Dublinban, Rómában és más európai fővárosokban is. A megmozdulás szervezői remélik, hogy a felvetett problémákra május 20-án, a méhek nemzetközi napján adnak pozitív választ az unió kormányai, és megszavazzák A méhek irányadója című dokumentumban foglaltakat, amely újabb, tudományos szabványokat ír elő a vegyszerek mérgező hatásának felmérésére – számolt be a Mediafaxnak Rebecca Falcon, a kampány menedzsere.

Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhészegyesület vezetője érdeklődésünkre elmondta, tudomása szerint nem kaptak meghívást a holnapi bukaresti megmozdulásra. A megyei egyesület a Romániai Méhészek Országos Egyesületének fiókjaként működik, a központi szervezet számos alkalommal emelt szót az agrárminisztériumban a méhekre ártalmas vegyszerek használatának kérdéskörében. Személyes véleménye az, hogy a vegyszerhasználat tekintetében nagyon nehéz fellépni a több ezer hektáron termelő nagygazdákkal szemben, akik hatékonyabban érvényesítik érdekeiket minden szinten – mondta Deák.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1053
szavazógép
2019-05-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

Sikeres mezőgazdaságigép-kiállítás

Általános jellegű nemzetközi kiállításra is sor került az idei Szent György Napok rendezvénysorozatában. Az elmúlt pénteken megnyílott és vasárnap zárult, a budapesti Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. által szervezett Szentgyörgy Expó 2019 keretében mezőgazdasági gépek, felszerelések, eszközök bemutatójára is sor került.
2019-05-07: Gazdakör - Incze Péter:

Újabb eredményes pályázók (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónője értesített, hogy újabb megyebeli pályázók nyertek támogatást a vidékfejlesztési terv intézkedéseinél. Az országos elbírálás és pontok szerinti rangsorolás következtében néhány intézkedésnél az elmúlt napokban hirdettek eredményeket a tavaly letett pályázatokra. Az intézkedésre tavaly szeptembertől lehetett pályázni.