Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sikeres mezőgazdaságigép-kiállítás

2019. május 7., kedd, Gazdakör

Általános jellegű nemzetközi kiállításra is sor került az idei Szent György Napok rendezvénysorozatában. Az elmúlt pénteken megnyílott és vasárnap zárult, a budapesti Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. által szervezett Szentgyörgy Expó 2019 keretében mezőgazdasági gépek, felszerelések, eszközök bemutatójára is sor került.

  • Mezőgépek széles választékával ismerkedhettek a kiállítás látogatói
    Mezőgépek széles választékával ismerkedhettek a kiállítás látogatói

Ez hiánypótló rendezvény volt az elmúlt években. Sok gazda élt a lehetőséggel, az eseményre szervezetten is érkeztek csoportok a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete falugazdászainak szervezésében. Szemügyre vették a kiállított termékeket, információkat gyűjtöttek. Többen konkrét árajánlatot is beszereztek, ezeket az erdélyi gazdaságfejlesztési program keretében hamarosan kiírásra kerülő kis értékű, úgynevezett de minimis pályázatokon való részvételhez kívánják felhasználni.

Négy gépgyártó és kereskedő mutatta be ajánlatát a kiállítás mezőgazdasági részlegén, de standjaikon más gyártók termékei is megtekinthetőek voltak. A kiállított termékek ára, minősége széles skálán mozgott, a kis munkaszélességű, olcsóbb árfekvésű gépektől a nagyobb, 130–150 lóerős traktort igénylő eszközökig, így gyakorlatilag minden érdeklődő találhatott számára megfelelő gépet.

Nagyon elégedett a látogatottsággal, az érdeklődőkkel, de fontos megjegyezni, hogy a gazdaságfejlesztési program sokban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sikeres lett a kiállítás – értékelt érdeklődésünkre Pigniczki Ferenc, a mezőgép részlegen bemutatkozó magyarországi Umwelt Kft. tulajdonosa. A gépkiállítást főként kisgazdák látogatták, korosztály tekintetében azonban nem lehetett általánosítani, a fiatalabb, de az idősebb generáció is érdeklődött az ajánlat felől. Főként a kisebb kapacitású talajmegművelő gépek voltak a figyelem központjában, de sokan kértek tájékoztatót traktorokról, főként a régeni IRUM gyár termékeiről – osztotta meg lapunkkal Pigniczki.

„Nagyon büszkék vagyunk, mivel öt éve dolgozunk a gazdaságfejlesztési programban, és magyarországi cégként magyar gyártók termékeit visszük a programban érintett országokba, Vajdaságba, Kárpátaljára, Felvidékre és Erdélybe. Ugyanakkor a határon túli magyar gyártókat is elkezdtük népszerűsíteni” – fogalmazott Pigniczki. Kiemelte: eddigi tapasztalata szerint leginkább a Vajdaságban mérhető le a program tényleges gazdaságélénkítő hatása, a hároméves futamidő alatt láthatóan fejlődtek a gazdák, ezt igazolják a sajtóvisszhangok is.

– Habár az eddig meghirdetett pályázatokban nem szerepelt hasonló pontozási kritérium vagy követelmény, van-e tapasztalatuk arról, hogy a gazdák a közös géphasználat felé irányulnának, hogy közösen vásárolnának meg gépsorokat? – kérdeztük Pigniczkit.

Két konkrét esetről is be tudott számolni a szakember. A Kolozs-mezőségi kiírásnál két csoport szerveződött a pályázaton való részvételre. Az egyik négyfős csoport úgynevezett „zöld gépsorra” pályázott. Egyik gazda traktort, a többi személy rendsodrót, -kezelőt, -terítőt, illetve kaszálógépet vásárolt közös használatra. A másik csoport talajmegművelő gépsor vásárlására pályázott.

Hasznos volt a kiállítás, rengeteg új információt kaphattak a gazdák. Értékelendő, hogy olyan gépeket ismerhettek meg, melyek megfelelőek a kisgazdaságok számára, ugyanakkor árban is elérhetőek, főként a pályázni óhajtó gazdák számára – mondta el érdeklődésünkre Nagy István falugazdász.

A sepsiszentgyörgyihez hasonló, de nagyobb kínálatot bemutató mezőgazdasági kiállításra kerül sor május 18-án a Maros megyei Sáromberkén. Az eseményre autóbuszos szakmai utazást szervez a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdász-hálózata, közösen az AgroSIC Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesülettel. Az érdeklődők a falugazdászoknál iratkozhatnak az ingyenes utazásra.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1912
szavazógép
2019-05-07: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Kikelet a Vadas alatt

A kikeletet lehet akár jelképesen is érteni, mert egyrészt nyílnak már a Vadas alatt a tavaszi virágok, ugyanakkor azonban jó ideje várják már a sepsikőröspatakiak és a kálnokiak, hogy valami láthatót, tapinthatót léphessen előbbre az ikertelepülés. Kisgyörgy Sándor polgármester bejelentette, hogy megtört a jég, hat megnyert pályázata van a községnek, és az első kivitelezésén már dolgozik is a Zöld Út munkacsoport: épül Sepsikőröspatak új óvodája.
2019-05-07: Gazdakör - Bokor Gábor:

A méhek védelmében

Európa-szintű megmozdulást jelentettek be a méhészek. A mára tervezett tüntetésen a méhek vegyszerekkel szembeni védelmét szeretnék kiharcolni. Bukarestben a mezőgazdasági minisztérium előtt kerül sor a megmozdulásra.