Hírsaláta

2008. augusztus 29., péntek, Belföld

FOLYTATJÁK AZ EGÉSZSÉGFELMÉRŐ PROGRAMOT. Öt évre terjesztenék ki az országos egészségfelmérő programot a hatóságok, annak ellenére, hogy több ízben is bírálták amiatt, hogy túl sokba kerül (éves költsége 300 millió euró, és a szenvedélyadóból finanszírozzák), túlságosan bürokratikus, illetve pontatlan. A 2007. július 1.—2008. március 31. közötti időszakban több mint kilencmillió román állampolgár egészségét mérték fel. Eszerint a legnagyobb gondot a cukorbetegség jelenti: a felmértek mintegy 30 százalékát fenyegeti e betegség. (Hotnews)

BEOLTJÁK A NEGYEDIKES LÁNYOKAT. Ősztől méhnyakrák elleni oltást kapnak a negyedik osztályos lányok — jelentette be csütörtökön az egészségügyi miniszter. A tárcavezető hozzátette, ez része az országos rákszűrési programnak, amelyet október elsején indítanak el — tájékoztat a Mediafax. A statisztikák szerint Románia első helyen áll Kelet-Euró­pában a méhnyakrákban elhunytak számát illetően: naponta hat nő hal meg Romániában ebben a betegségben.

SZÚRJA A PREFEKTUS SZEMÉT A SZÉKELY ZÁSZLÓ. A székely zászlónak a polgármesteri hivatalról való eltávolítására szólította fel a prefektus a gyergyószentmiklósi önkormányzatot. Az átirat szerint, ha szeptember 10-ig nem intézkednek, a prefektúra kénytelen lesz a törvény által előírt szankciókat alkalmazni. A Hargita Népe tudósítása szerint a városi tanács azon az állásponton van, hogy a törvény csupán más országok zászlójának a kifüggesztésére vonatkozik, a kék-arany zászló azonban a székely népé.

DRÁGA DEMOKRÁCIA. Ötszáz alkalmazatottat lehetne egy hónapig minimálbéren fizetni abból a pénzből, ami egy szenátorjelölt kampányára elkölthető. A képviselőjelöltekre kisebb összeget, 175 000 lejt lehet fordítani az egy hónapos kampány alatt. A kampány október 31-én kezdődik. A választások előkészületeire a kormány 160 millió lejt fordít. (Rompres)

PÉNZNYELŐ JELÖLT. A liberális párt képviselőjelölt-listáján az a Constantin Tarziu doktor indul a parlamenti hely megszerzéséért, akit tavaly februárban hálapénz elfogadásán kapott a rendőrség, s aki hogy mentse bőrét, bekapta az 500 000 régi lejes bankót. A szolgálatos rendőr a kamerák jelenlétében vette ki a delikvens szájából a pénzt. A jelenetet az egész ország láthatta a Realitatea tévé jóvoltából.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-08-29: Közélet - x:

Nemzetközi Népirtás Elleni Központ

Nemzetközi Népirtás Elleni Központ megalakítását tervezi Magyarország; a budapesti intézet célja egyebek mellett a világban kialakuló konfliktusok előrejelzése lenne ― mondta Göncz Kinga külügyminiszter. Az ENSZ képviselője jelezte: támogatja az elképzelést. Magyarországnak érdeke, hogy minél stabilabb legyen a világ, minél kevesebb olyan gócpont alakuljon ki, ahol a felgyülemlő feszültségek kiterjedő konfliktusokhoz, akár népirtáshoz vezetnek.
2008-08-29: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Befejezték a tárgyalásokat
Lezártnak tekinti Markó Béla RMDSZ-elnök a választási együttműködésről szóló tárgyalásokat. Tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kifejtette, a megegyezés a felajánlott helyek száma miatt nem jöhetett létre, és Tőkés László indokai némiképp eltértek a hivatalos állásfoglalástól, az EMNT elnöke úgy érezte, nem tudja maga mögé állítani azokat az erdélyi magyar szervezeteket, amelyek eddig támogatták. Markó bemutatta az előkészített, de végül alá nem írt dokumentumokat: a választási együttműködésről szóló megállapodástervezetet, amely konkrétan tartalmazza nemcsak az együttműködés alapelveit, hanem azt is, hogy a két szervezet hogyan működne együtt a kampányban, azt, hogy a parlamentben miben léphetnének fel önállóan az EMNT által jelölt képviselők, és miben kellene majd közösen eljárni.