Belföldi hírek

2008. augusztus 29., péntek, Belföld
Befejezték a tárgyalásokat

Lezártnak tekinti Markó Béla RMDSZ-elnök a választási együttműködésről szóló tárgyalásokat. Tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kifejtette, a megegyezés a felajánlott helyek száma miatt nem jöhetett létre, és Tőkés László indokai némiképp eltértek a hivatalos állásfoglalástól, az EMNT elnöke úgy érezte, nem tudja maga mögé állítani azokat az erdélyi magyar szervezeteket, amelyek eddig támogatták. Markó bemutatta az előkészített, de végül alá nem írt dokumentumokat: a választási együttműködésről szóló megállapodástervezetet, amely konkrétan tartalmazza nemcsak az együttműködés alapelveit, hanem azt is, hogy a két szervezet hogyan működne együtt a kampányban, azt, hogy a parlamentben miben léphetnének fel önállóan az EMNT által jelölt képviselők, és miben kellene majd közösen eljárni.

A harmadik dokumentum egy megállapodás az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum létrehozásáról, amely keretet biztosított volna az RMDSZ és a szövetségen kívüli csoportosulások közötti rendszeres konzultációnak. A szövetségi elnök leszögezte: az RMDSZ jó ajánlatot tett az EMNT-nek, ezért érthetetlen, hogy a tárgyalópartnerek ezt visszautasították. Markó úgy vélte: mindezek fényében érthetetlen, hogy az EMNT képviselői a sajtóban az autonómiát, az önálló egyetemet nevezték meg a megállapodás visszautasításának okaként, holott a tárgyalásokon ezekben a kérdésekben még pillanatnyi viták sem voltak — mutatott rá.

Elsődleges a kisebbségi törvény

A kormány felkéri a parlamenti képviselőket, hogy kezeljék prioritásként a kisebbségi törvénytervezet megvitatását, és fogadják el azt legkésőbb decemberben. Miután a szenátus 2005 októberében elutasította, a törvénytervezet már több mint két éve vesztegel a képviselőház szakbizottságainál, amelyek ülésein eddig egyszer sem volt meg a kvórum. A kormány szerdai ülésén elfogadták a 2008. év második ülésszakának fontossági sorrendjét, és erre felkerült a kisebbségi törvénytervezet is. A kormánynak a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős osztálya figyelemmel követi a prioritásként kezelendő törvénytervezetek elfogadását, és időszakosan beszámol a kormánynak a helyzetről — jelentette ki Cristina Pocora államtitkár.

Nem kell fizetni a jelöltségért

Az RMDSZ nem kér pénzt jelöltjeitől a kampány finanszírozására, ahogyan azt a Nemzeti Liberális Párt teszi — jelentette be Markó Béla RMDSZ-elnök tegnapi sajtótájékoztatóján. Nem vagyunk túl gazdagok, tehát befektetéseink lehetőségeinktől függenek. Jelenleg új támogatókra próbálunk szert tenni — hangsúlyozta a szövetségi elnök. Markó Béla közölte, az RMDSZ-jelölteknek egyetlen összeget kell fizetniük a parlamenti választásokon: a törvény által előírt garanciaösszeget. Bogdan Olteanu, a liberálisok kampánykoordinátora SMS-ben emlékeztette a jelölteket, hogy szeptember elsejéig tehetik le a 2500 eurót, amellyel hozzá kell járulniuk a liberális kampányhoz. Figyelmeztette őket, hogy ellenkező esetben törlik nevüket a jelöltlistáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2008-08-29: Belföld - x:

Hírsaláta

FOLYTATJÁK AZ EGÉSZSÉGFELMÉRŐ PROGRAMOT. Öt évre terjesztenék ki az országos egészségfelmérő programot a hatóságok, annak ellenére, hogy több ízben is bírálták amiatt, hogy túl sokba kerül (éves költsége 300 millió euró, és a szenvedélyadóból finanszírozzák), túlságosan bürokratikus, illetve pontatlan. A 2007. július 1.—2008. március 31. közötti időszakban több mint kilencmillió román állampolgár egészségét mérték fel. Eszerint a legnagyobb gondot a cukorbetegség jelenti: a felmértek mintegy 30 százalékát fenyegeti e betegség. (Hotnews)
2008-08-29: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

A grúz—orosz diplomáciai kapcsolat vége
A grúz parlament határozatot hozott tegnap arról, hogy szakítsák meg a grúz―orosz diplomáciai kapcsolatokat a két szakadár terület függetlenségének moszkvai elismerése miatt. A kormányzatot a feladattal ,,megbízó", de nem kötelező érvényű határozatot mind a 106 képviselő megszavazta.