Külföldi hírek

2008. augusztus 29., péntek, Közélet
A grúz—orosz diplomáciai kapcsolat vége

A grúz parlament határozatot hozott tegnap arról, hogy szakítsák meg a grúz―orosz diplomáciai kapcsolatokat a két szakadár terület függetlenségének moszkvai elismerése miatt. A kormányzatot a feladattal ,,megbízó", de nem kötelező érvényű határozatot mind a 106 képviselő megszavazta.

Putyin: Amerikából provokáltak

Az orosz kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak tegnap azt mondta: feltételezése szerint valaki az Egyesült Államokból provokálta ki a konfliktust Grúziában. Vlagyimir Putyin szerint a viszály jól jött egy jelöltnek az amerikai elnökválasztási folyamatban, ezért történt a provokáció. A Fehér Ház szóvivője szerint észszerűtlenek és nyilvánvalóan hamisak ezek a vádak.

Obama a demokraták elnökjelöltje

Barack Obamát jelölte az Egyesült Államok 44. elnökének az amerikai Demokrata Párt szerda este denveri konvencióján. Az illinois-i szenátor ezzel hivatalosan a Demokrata Párt elnökjelöltjévé vált. Az amerikai történelemben ő az első afroamerikai politikus, aki elnyerte valamelyik nagy párt jelöltségét.

Ítélet a Kulcsár-ügyben

Nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte első fokon sikkasztás miatt Kulcsár Attilát a budapesti bíróság tegnap. Öt év börtönt és 177 millió forint vagyonelkobzást kapott bűnsegédként elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt Kerék Csaba, a Britton Kft. egykori vezetője, továbbá sikkasztás miatt három év börtönt kapott Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese pedig három év börtönt és 58 millió forintos vagyonelkobzást kapott szintén sikkasztás miatt. Schönthal Henrik üzletembert pénzmosás és sikkasztás miatt négy év börtönnel és 626 millió forint vagyonelkobzással sújtotta első fokon a budapesti bíróság, amely ugyanakkor felmentette a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól Rejtő E. Tibort, a K & H Bank egykori elnök-vezérigazgatóját.

Orosz rakétakísérlet

Oroszország kísérletet hajtott végre tegnap egy esetleges ellenséges rakétavédelmi pajzsot áttörni képes RSZ-12M Topol rakétával. Az ország északnyugati részén fekvő pleszecki űrrepülőtérről indították a tízezer kilométeres hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétát, amely alig 25 perc alatt, nagy pontossággal érte el a 6000 kilométernyire, Kamcsatkán lévő kijelölt célt, s a bejelentés szerint megmutatta, hogy garantáltan el tud találni erősen védett, különálló objektumokat. A hivatalos bejelentések szerint rutinjellegű gyakorlatról van szó, hiszen a Topol típusú rakéták 1988 óta hadrendben állnak. * Dél-Oszétia felett lelőttek egy grúz kémrepülőgépet ― jelentette be tegnap a déloszét belügyminiszter.

Cáfol a NATO

Visszautasította a NATO tegnap azt az orosz vádat, hogy a grúziai válság miatt erősítené jelenlétét a Fekete-tengeren. A szövetség ismét leszögezte, hogy a múlt héten a tengerre küldött hadihajói csupán egy régen tervezett hadgyakorlatot végeznek, illetve NATO-tagországok (Bulgária és Románia) kikötőit keresik fel. Az öt hajó jelenlétének csak az az indoka, hogy a szövetség szeretné minél magasabb szinten tartani a különböző tagországokhoz és hadseregtípusokhoz tartozó erők együttes alkalmazhatóságát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2008-08-29: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Befejezték a tárgyalásokat
Lezártnak tekinti Markó Béla RMDSZ-elnök a választási együttműködésről szóló tárgyalásokat. Tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kifejtette, a megegyezés a felajánlott helyek száma miatt nem jöhetett létre, és Tőkés László indokai némiképp eltértek a hivatalos állásfoglalástól, az EMNT elnöke úgy érezte, nem tudja maga mögé állítani azokat az erdélyi magyar szervezeteket, amelyek eddig támogatták. Markó bemutatta az előkészített, de végül alá nem írt dokumentumokat: a választási együttműködésről szóló megállapodástervezetet, amely konkrétan tartalmazza nemcsak az együttműködés alapelveit, hanem azt is, hogy a két szervezet hogyan működne együtt a kampányban, azt, hogy a parlamentben miben léphetnének fel önállóan az EMNT által jelölt képviselők, és miben kellene majd közösen eljárni.
2008-08-30: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Zene
* Sepsiszentgyörgyön a Vártemplomban a vasárnap 18 órakor kezdődő istentisztelet keretében Strausz Imre István orgonakoncertjére kerül sor.
* A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban vasárnap 12 órától az uzoni Atlantisz Fú­vószenekar koncertezik.