Sokadik táblaügyÚjból nyert a feljelentő

2019. május 8., szerda, Közélet

Táblabírósági végzés kényszere alatt kedden délután a sepsiszentgyörgyi önkormányzat leszereltette a Constantin Brâncuși Szakközépiskola bentlakása faláról a háromnyelvű Lósy Schmidt Ede-emléktáblát, amit péntekig kell visszahelyezni abban a változatban, hogy a román szöveg legyen az első helyen.

  • A háromnyelvű Lósy Schmidt Ede-emléktábla helye. Fotó: Albert Levente
    A háromnyelvű Lósy Schmidt Ede-emléktábla helye. Fotó: Albert Levente

Lapunk érdeklődésére Sztakics Éva alpolgármester elmondta, az örökös feljelentő, Dan Tanasă 2018 novemberében perelte be a helyi önkormányzatot a Lósy-tábla ügyében, mert sértette a szemét, hogy a román szöveg a magyar nyelvű alá került. Első fokon, 2019 február elsején az önkormányzat veszített a Kovászna Megyei Törvényszéken, majd fellebbezett, de a brassói táblabíróságon április 9-én újból a felperes nyert, aki a Méltóságért Európában Polgári Egyesület nevében jelentget a két-, illetve többnyelvű táblák ügyében. Ha a Lósy-emléktábla péntekig nem kerül vissza a helyére a peres úton megítélt változatban, büntetik a polgármestert, ezért nincs más választás, eleget kell tenni a törvényes elvárásnak – mondta az alpolgármester.

Lósy-Schmidt Ede (1879-1948) egykori mikós diák, technikatörténész, a budapesti Magyar Műszaki Múzeum alapítója és első igazgatója, az első magyar nyelvű műszaki lexikon szerkesztője, tudománytörténeti tanulmányok szerzője emlékére Kónya Ádám független tanácstag kezdeményezésére 2004 novemberében, születésének 125. évében, a Magyar Tudomány Napja alkalmából kívánt három nyelvű márványtáblát elhelyezni a helyi önkormányzat, ezt ellenben Rodica Părvan iskolaigazgató, akkori és jelenlegi önkormányzati képviselő az utcára kivezényelt diákjaival együtt megakadályozta és kijelentette, csak a holttestén át helyezhetik el a táblát, az avatás kezdeményezőit pedig „takarodjanak innen!” szavakkal űzte el az iskola közeléből. Az önkormányzat azonnal tiltakozott, Albert Álmos akkori polgármester még aznapra tanácsülést hívott össze. A táblaavatót új időpontra tűzték ki, ellenben akkor sem sikerült botránymentesen elhelyezni a magyar, román és német nyelvű márványlapot. Ismét diákokat vezényelt az utcára az iskolaigazgató, akik trikolórokat és feliratos ívlapokat lobogtattak „Tartsák be a törvényeket!”, „Nem a magyarosításra!”, „Vessenek véget a visszaéléseknek!”, „Meddig tart még a magyarosítás?” szövegekkel.

A november 23. helyett végül december 16-án, Kodály Zoltán születésnapján felavatott Lósy-emléktábla tizenöt esztendeje hirdeti három nyelven, hogy abban az épületben született az első magyar műszaki lexikon szerkesztője, a Magyar Műszaki Múzeum alapítója, érdemeit sem a korábbi, sem a jelenlegi táblabotrány nem tudja kisebbíteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4152
szavazógép
2019-05-08: Közélet - :

Börtönben marad Beke, Szőcs még reménykedhet

A brassói táblabíróság szerdai döntése értelmében nem szabadulhat a feketehalmi börtönből a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Beke István annak ellenére sem, hogy egy múlt hónapban kihirdetett törvénymódosítás során törölték a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján elítélték. A terrorizmus-ellenes törvényt módosító jogszabály azt a paragrafust helyezte hatályon kívül, mely robbanószerek birtoklásának, előállításának, közvetlen vagy közvetett terjesztésének kísérletét – terrorcselekedetek elkövetése céljából – is büntetendőnek mondta ki.
2019-05-09: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Nemzetközi konferencia Sepsiszentgyörgyön
Az Európa-nap tiszteletére Új kihívások az európai többnyelvűség terén címmel nemzetközi konferenciát szervez Sepsiszentgyörgyön május 9-én 10 órától a megyeháza dísztermében Kovászna Megye Tanácsa közösen az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) és a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodájával (HUNINEU – Brüsszel). A konferencián magyarországi, finnországi, szlovéniai, szerbiai, horvátországi és hazai meghívottak az európai érdekképviselet és a regionális jó gyakorlatok, önkormányzati jó példák témakörben értekeznek.