Börtönben marad Beke, Szőcs még reménykedhet

2019. május 8., szerda, Közélet

A brassói táblabíróság szerdai döntése értelmében nem szabadulhat a feketehalmi börtönből a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Beke István annak ellenére sem, hogy egy múlt hónapban kihirdetett törvénymódosítás során törölték a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján elítélték. A terrorizmus-ellenes törvényt módosító jogszabály azt a paragrafust helyezte hatályon kívül, mely robbanószerek birtoklásának, előállításának, közvetlen vagy közvetett terjesztésének kísérletét – terrorcselekedetek elkövetése céljából – is büntetendőnek mondta ki.

  • Szőcs Zoltán és Beke István. Iochom István archív felvétele
    Szőcs Zoltán és Beke István. Iochom István archív felvétele

Beke István kérését, hogy szüntessék meg a számára kiszabott öt év börtönbüntetés végrehajtását szerdán tárgyalta az ítélőszék. A kérés elutasításáról a brassói táblabíróság szóvivője tájékoztatta telefonon az MTI-t. Az ügy másik elítéltje, Szőcs Zoltán által benyújtott hasonló kérés elbírálását május 17-re tűzték ki.

Büntetésük letöltésének megszüntetésére az után nyílt jogi lehetőség, hogy a parlament áprilisban módosította a 2004-es évi 535-ös terrorizmus-ellenes törvény (és közvetve a büntető törvénykönyv) azon cikkelyeit, amelyek a bűncselekmény elkövetésének kísérletére vonatkoznak. Az új megfogalmazás szerint immár nem minősül bűncselekménynek mindaz, ami alapján a két férfit elítélték – robbanószerek birtoklásának, előállításának, közvetlen, vagy közvetett terjesztésének kísérlete terrorcselekmény elkövetése céljából.

A szerdai tárgyaláson jelen volt Lomnici Zoltán, a magyar Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű jogvédő szervezet elnöke, Bajkai István fideszes képviselő és Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátora. Fejér László Ödön az MTI-nek elmagyarázta: a törvénymódosítás, amelyre hivatkoztak, a terrorizmusra vonatkozó EU-s irányelvet ültette gyakorlatba, és az igazságügyi törvényeknek a társadalmat megosztó törvénymódosításaitól függetlenül történt. A szenátor szerint a módosítást nem vehette figyelembe a legfelsőbb bíróság, amikor április 9-én a rendkívüli semmítési kérelmet bírálta el, mert négy nappal később jelent meg a hivatalos közlönyben és vált hatályossá.

Lomnici Zoltán az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában úgy vélte: „ez volt az utolsó romániai jogorvoslati lehetőség a székelyföldi politikai foglyok ügyében”. A fellebbezéshez nem fűz nagy reményeket. „Lehet fellebbezni az ítélet ellen, de mivel politikai döntések születtek ebben az ügyben, nagyon kicsi az esélye, hogy pozitív fordulat történjen Bukarestben. Nem akarják szabadlábra helyezni, pedig az, amiért a fiatalokat elítélték, ma már nem bűncselekmény” – jelentette ki a volt magyarországi főbíró.

Bajkai István az ítélet megismerése előtt kijelentette: a mostani per a kiszabott jogerős ítéletet nem semmisítheti meg, de az ítélet végrehajtását megszüntetheti. A törvénymódosítás a folyamatban levő ügyekre is vonatkozik, és a Beke-Szőcs ügyben pedig az ítélet végrehajtása folyamatban van.

Mint ismert, a két fiatalembert 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Rendkívüli semmítési kérésüket idén április 9-én elutasította a legfelsőbb bíróság. (ndi/MTI)

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 98
szavazógép
2019-05-08: Belföld - :

Aránytalan bírságok

Egy újabb törvénytervezet által eltörölné a jogtalanul kirótt, méltánytalanul nagy büntetéseket az RMDSZ – tudósít a szövetség tegnapi hírlevelében.
2019-05-08: Közélet - Fekete Réka:

Újból nyert a feljelentő (Sokadik táblaügy)

Táblabírósági végzés kényszere alatt kedden délután a sepsiszentgyörgyi önkormányzat leszereltette a Constantin Brâncuși Szakközépiskola bentlakása faláról a háromnyelvű Lósy Schmidt Ede-emléktáblát, amit péntekig kell visszahelyezni abban a változatban, hogy a román szöveg legyen az első helyen.