Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2019. május 10., péntek, História

Április 26.
Gábor Áron jelentése Csányi László főkormánybiztoshoz, amelyben közli a Kolozsváron felállítandó ágyúkészítő üzem feltételeit, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy ott az ágyúk előállítása lényegesen többe kerülne, mint Kézdivásárhelyen.
Borbáth László kapitány beadványt nyújtott be, amelyben kérte, hogy 120 fős erdővidéki lovas szabadcsapata kerüljön a honvédség állományába.

Április 27.
A brassói hadosztály tisztikara Brassóban bált rendezett a katonaság és a polgárság közötti feszültségek oldására.
Csányi László levélben értesítette az alárendelt kormánybiztosokat Görgey Artúr altábornagy nagysallói győzelméről (április 19.), valamint arról, hogy a császáriak kiürítették Budapestet („Budapest ismét a miénk. Az ellenség 24-én kivonult”).
A kézdivásárhelyi tanács gyűlése méltatta Kovács Dániel főbírónak a lőszer- és ágyúgyártás terén elért kimagasló érdemeit.
A kézdivásárhelyi tanács átadta a Nagy Jáfet-házban elhelyezett nyomdát Csiszér Mózes haszonbérlőnek.
Április 29.
Szabó Nándor alezredes a hadügyminisztériumba terjesztette fel a Borbáth-szabadcsapat reguláris honvédegységgé való átalakulásának kérelmét.
Április 30.
Csányi László főkormánybiztos utasítására összeírták a kézdivásárhelyi ágyúöntő műhelyben dolgozókat (79 személy). A lista lezárása után még jelentkezett három személy, akik jelezték, hogy ők már a kezdetektől részt vettek a munkálatokban, de nevük lemaradt az összeírásból.
Május 1.
Németh László kormánybiztos elrendelte, hogy május 6-án ünnepi istentiszteletekkel emlékezzenek meg Budapest felszabadulásáról.
Május 2.
Németh László kormánybiztos elrendelte, hogy a május 6-i ünnepi istentiszteleteken emlékezzenek meg a függetlenség kikiáltásáról és a Habsburg-ház trónfosztásáról is.
Május 3.
Előterjesztés készült a forradalmi tevékenységükkel kitűnő háromszékiekről.
Május 4.
Csányi László főkormánybiztos útlevelet állított ki a röppentyűk gyártásának tanulmányozása céljából Nagyváradra utazó Gábor Áron számára, aki újságcikkben (Honvéd, II. évf. 110. sz., 435–436) foglalta össze, miért lehetetlen a kolozsvári ágyúgyártás megszervezése.
Május 5.
Gábor Áron Kolozsvárról Nagyváradra utazott. Német László kormánybiztos levélben tájékoztatta a képviselőházat Demeter Lajos országgyűlési képviselő forradalmi szerepéről és érdemeiről.
Május 6.
Háromszék összes templomában ünnepi istentisztelettel emlékeztek meg a függetlenség kikiáltásáról és a Habsburg-ház trónfosztásáról, valamint Budapest felszabadulásáról.
Május 7.
Pap Mihály alezredes, háromszéki térparancsnok levélben számolt be a kézdivásárhelyi hadikasszában mutatkozó aprópénzhiányról, valamint a hadiiparban dolgozók emiatt akadozó fizetéséről.
Május 8.
Fejér János berecki főbíró levélben tájékoztatta a háromszéki térparancsnokságot a moldvai és havasalföldi állapotokról, valamint az orosz és császári csapatok tevékenységével és terveivel kapcsolatos hírekről.
Nagyváradon, hadititokra hivatkozva, megtagadták Gábor Áron belépését a hadiüzemekbe. A csalódott háromszéki ezermester továbbutazott Debrecenbe.
Május 9. körül
Befejeződött a székelyföldi szorosok védelmének kialakítása. A Tölgyesi-szorosban a 3. határvéd zászlóalj, a Gyimesi-szorosban a 4. határvéd zászlóalj, az Ojtozi-szorosban pedig az 5. határvéd zászlóalj állomásozott. A tartalékot a Gyergyószentmiklóson összevont gyergyói vadászcsapat, a 12. honvéd zászlóalj Csíkszeredában állomásozó két százada, valamint a Székely Huszárezred Kézdivásárhelyen elhelyezett százada alkotta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 940
szavazógép
2019-05-10: Magazin - :

Gondot okoz a nyárfaszösz

Súlyos problémákat okoz a nyárfákról és fűzfákról hulló szösz Pekingben és Kína északi területein tavasszal, amit a város vezetése különböző intézkedésekkel próbál orvosolni – derül ki a CGTN kínai nemzetközi televízió híroldalán megjelent cikkből.
2019-05-10: Közélet - Szekeres Attila:

Késik a főfogyasztóvédő felelősségre vonása

Nyolc és fél hónapja történt az eset, amikor Gheorghe-Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal akkori vezetője erősen ittas állapotban balesetet okozott, ám az ügyészség még nem zárta le a kivizsgálást, az iratcsomó a rétyi rendőrőrsön van, tudtuk meg a Sepsiszentgyörgyi Ügyészség szóvivőjétől.