Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vadadi Adrienn: Nem szeretem!

2019. május 11., szombat, Kiscimbora

Minden gyereknek megvan a maga rigolyája. Dani azt szereti, ha szorosra van bekötve a cipője. Zsófi azt, ha a sorban mindig ő az első. Györgyi csak a kengurujával szeret aludni, és ha véletlenül otthon felejti, az anyukájának haza kell szaladnia érte, mert különben egész nap nyafog miatta.

De a legtöbb vacakolás mégis az evés körül van. Senki nem szereti megenni a kenyér héját, ha pedig olyan étel kerül az asztalra, amit nem ismernek, hozzá se érnek, az orrukat facsargatják. És amióta Lea kijelentette, hogy a tojáslevesben, amit addig megevett, bogarak vannak, a gyerekek meg sem kóstolják. Az óvó néni hiába mondja, hogy a kenyér héjától erősödnek a fogak, hogy mindent először meg kell kóstolni, és csak azután mondjuk rá, hogy nem szeretem, és a tojáslevesben pedig nem bogarak, hanem köménymag van.

Bezzeg a tejbegríz az utolsó cseppig, a vajas kenyér – persze a héja kivételével – az utolsó morzsáig elfogy! A dadus néni mindig morog, amikor a gyermekek kiszaladgálnak a konyhába, hogy ők a körözöttes vagy a szilvalekváros kenyeret nem szeretik, legyen szíves, kenjen nekik vajasat.

– Nem lehet csak vajas kenyéren élni, úgy nem szeretem, hogy folyton válogattok! – mondja, de mivel azt sem szereti, ha a gyerekek éhesen maradnak, már vajazza is a következő adagot.

Egyedül Peti étvágyával nincs baj, ő mindent megeszik, amit elé raknak. Csak hát Peti érzékeny a tojásra, nem azt eszi, amit a többi gyerek. Nem mondhatja az óvó néni, hogy „Nézzétek Petit, ő ezt is, meg azt is megette!”, mert a gyerekek úgyis azt válaszolnák, hogy „Persze, hogy megette, mert az övé finom volt”. Ezért valami más furfangot kellett kitalálni.

Ma reggel, amikor Lea, Dorci és Maja az asztalhoz ültek, hogy a nagy babázás után igyanak egy bögre citromos teát, az óvó néni melléjük telepedett. Elvett a tálcáról egy szelet tejfölös–túrós kenyeret, és késsel hat egyforma darabkára vágta. Aztán a hat egyforma darabkát addig rakosgatta a tányérján, amíg pont úgy nem álltak, mint a dobókocka hatos oldalán a pöttyök. Akkor bekapott egyet, és megint áttologatta a falatokat. Most a tányéron levő falatkák a dobókocka ötös oldalához hasonlítottak.

A lányok szürcsölgették a forró teát, közben pedig az óvó nénit figyelték.

– Mit csinálsz? – érdeklődött Maja.

– Dobókockásat játszom – felelte az óvó néni, és megint bekapott egyet a kenyérből, de hogy a négyes megmaradjon, a maradékot érintetlenül hagyta. – Ha akarjátok, ti is kipróbálhatjátok! – vetette oda a lányoknak csak úgy mellékesen.

Maja felugrott a székről, és a tálcához lépett. Nézegette a tejfölös túróval megkent kenyereket, először nem is tudta, melyiket válassza. Aztán kivette a legnagyobbat, leült az óvó néni mellé, és odanyújtotta a tányérját: – Légyszi vágd fel nekem is!

– Inkább odaadom a kést, te is fel tudod vágni! Csak arra ügyelj, hogy a végén hat darabkád legyen – válaszolta az óvó néni.

Maja fűrészelni kezdte a késsel a kenyeret. A tejfölös túró folyton az ujjaira ragadt, de nem törődött vele, gyorsan lenyalta, és már szeletelt is tovább.

Nem sok idő kellett, hogy a többiek is köréjük gyűljenek. Amíg Maja a késsel vesződött, ők mögötte álltak és szurkoltak. Aztán amikor majszolta a falatokat, vele együtt számoltak, és amikor már bekapta az egyest is, szaladtak a tálcához, hogy ki ne maradjanak a dobókockás játékból.

Csak Lea ült még mindig a teája felett, előtte még nem volt tányér.

– Te nem próbálod ki a dobókockás játékot? – kérdezte tőle az óvó néni.

Lea fintorogva nézett a kenyérre. Aztán rámutatott: – Mi ez rajta?

– Ez? – húzta fel a szemöldökét az óvó néni – Ez... macskafarka pástétom! – válaszolta.

Lea nagyot nevetett, aztán ő is vett egyet, de amikor az ujjára ragadt a tejfölös túró, és megnyalta a nyelve hegyével, határozottan kijelentette, hogy ő ezt nem szereti, és kiszaladt a dadus nénihez vajas kenyérért.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2386
szavazógép
2019-05-11: Képzőművészet - :

Átlényegülés (Hervai Katalin kiállítására)

Hervai Katalin grafikusművész munkáit szemlélve nem véletlenül jut eszünkbe az átlényegülés fogalma, a szónak belső értelmével és folyamatával. Igaznak gondoljuk mind művészi útjára, tehetségének kibontakozására, az édesapjától, Hervai Zoltán festőművésztől örökölt talentum felhasználására, mind pedig személyes életére. Szívós kitartással, szorgalommal alapozta meg tehetségének kiteljesedését, az egyéniségéhez leginkább illő formanyelvet és világlátást. Megélt külső elnyomásokat és azokra még mikós diákként a felnőtteket meghazudtoló bátor választ adott: figyelemfelkeltő plakátokat, Erdélyért 1975 novemberében!
2019-05-11: Kiscimbora - :

A három sírdogáló (Japán mese)

Élt, éldegélt valahol egy szegény öregasszony, akinek messzi idegenbe szakadt egyetlen fia. Azt se tudta, hol-merre jár, hogy megy sora, van-e párna éjszaka a feje alatt, van-e tető fölötte.