Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ünnepi Könyvhét Kolozsváron

2019. május 11., szombat, Magazin

A gyermek olvasókra összpontosít a kilencedik Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amely csütörtökön nyílt meg a város egykori falai mellett haladó Fogoly utcában felállított színpadon.

Beszédében Markó Béla költő, az RMDSZ volt elnöke Vörösmarty Mihály történetét említette, akit majdnem csődbe juttatott az egyik könyve kiadása. A csődtől Kossuth Lajos mentette meg, aki publicisztikájával ráirányította a figyelmet Vörösmarty könyvére és helyzetére. Markó Béla szerint az olyan közmondások, mint a „jó bornak nem kell cégér”, csak az ideális helyzet iránti vágyat jelenítik meg, kell a reklám a könyveknek, kellenek azok a rendezvények, lehetőségek, amelyek ráirányítják a figyelmet a könyvekre.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében felidézte: az ő nemzedéke még könyvek között nőtt fel. Reményét fejezte ki, hogy a mostani mobiltelefonos, internetes világban is meg lehet szerettetni a könyvet a gyermekekkel, hiszen az olvasás varázslatos világba helyezheti az olvasót. Az államtitkár megemlítette: a Magyar Állandó Értekezlet a tavalyit a külhoni magyar családok évévé, az ideit pedig a külhoni magyar gyermekek évévé nyilvánította, és ezáltal a családok és a gyermekek, a gyermekvállalás került a középpontba.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke hangsúlyozta, hogy az idei könyvhét érdekességét éppen a gyermekeknek a rendezvénysorozatba való bevonása adja. A kolozsvári Koinónia Kiadó, az Ábel Kiadó, valamint a Cimbora – kíváncsi diákok lapja által szervezett Erdélyi Könyvfaló olvasójáték iskolások százait késztette arra, hogy könyvekkel kapcsolatos csapatmunkában vegyenek részt, író-olvasó találkozókra menjenek. H. Szabó Gyula ezt azért tartotta fontosnak, mert a mostani „könyvfalók” közül kerülnek majd ki a majdani könyvhetek szervezői és az irodalom olvasóközönsége.

A kolozsvári könyvhét megnyitóját a Kolozsvári Magyar Opera gyermekkórusának előadása tette ünnepélyessé. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Könyves Céh szervezésében mintegy 18 könyvkiadó állította fel a sátrát a kolozsvári várfal mellett haladó Fogoly utcában, és a város különböző helyszínein mintegy 40 program várja az író-olvasó közönséget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-11: Magazin - :

Magyar történelmi filmek készülnek (A magyar nemzeti filmalap pályázata)

A magyar történelem sorsfordító pillanataiban játszódó tizennégy filmterv fejlesztését támogatja egyenként 2,5 millió forinttal a Magyar Nemzeti Filmalap, amely szakemberek bevonásával segíti a forgatókönyvek fejlesztését. A nyertes pályázók között erdélyiek is vannak.
2019-05-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

KÓRUSTALÁLKOZÓ. A Kriza János Unitárius Dalárda (fotó) 20 éves fennállásának tiszteletére kórustalálkozót szervez ma 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Laudate Kamarakórus, a Pastorala Kamarakórus, a Pro Musica Kamarakórus, a Régeni Áron Dalárda, a Székely István Dalkör, a Szemerjai Református Dalárda és a Vox Humana Kamarakórus.